Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Големите лузъри МВР и Темида

Вътрешното министерство и Темида като цяло са големите загубеняци в неспечелената битка с големите босове от българското подземие. Повод за такъв горчив извод дава прегледът на списъка с осъдените лидери на престъпни групировки. Нито един от висшите шефове на бившата силова машина СИК например не е дамгосан с присъда - единствено братята Красимир и Николай Маринови минаха през иглените уши на съдебната Голгота, но слязоха от трънливия път по-чисти и по-праведни от всякога.


Никой не е чул и за законови репресии срещу бившите живи босове от конкурентната на СИК групировка ВИС - Николай Цветин, Антон Боянов, Чавдар Писарски. При тях пречистването от токсините на бухалковото застраховане сякаш започна и свърши с гибелта на двамата основатели на борческата империя Васил и Георги Илиеви. Към останалите началници от ВИС не е правен дори и намек за някакво разследване, да не говорим за съдебно преследване, въпреки мрачната слава на империята от началните години на прехода.


Прегледът на списъка с босовете сочи, че най-го е закъсал Златомир Иванов- Златко Баретата - и съдебно, и здравословно. През май тази година делото срещу него и срещу останалите членове от групата му за разпространение на наркотици, което се води в Софийския апелативен съд, бе отложено заради тежкото му състояние. Както е известно, на 29 януари тази година бившият командос беше прострелян на входа на Съдебната палата и прекара месеци в болница. На заседанието на съда през май Баретата представи съдебномедицинска експертиза, че не е в състояние да се явява в залата поне през следващите три месеца, и процесът бе отложен за 15 октомври.


Как ще завърши сагата около това дело, чието развитие не може да се прогнозира заради здравословните проблеми на Баретата, не е ясно. Но е твърде възможно


Златко да го сполети съдбата на прочутия Ал Капоне

- ФБР не можа да тикне гангстера зад решетките за зловещата му престъпна дейност, но пък го прати в затвора за укриване на доходи. Срещу Златко Баретата вече е образувано дело за неплатени данъци, което също може да го вкара зад решетките. Вече му е предявено обвинение за над 4.5 млн. лв. укрити пари. Иванов има и мярка за неотклонение от 50 хил. лв., но адвокатите му са обжалвали обвинителния акт.


От бившата ВИС-2 незавидно е положението на един от някогашните редници, а впоследствие лейтенант в групировката - Димитър Вучев-Демби. Прокуратурата го държи като основен коз в делото срещу Златко Баретата. При разпитите Демби обяви Антон Савов- Тони Мамата за дясната ръка на Баретата, но пък не го посочи сред отговорниците в наркобизнеса през времето на Златко. Освен това Демби заяви, че Тони Мамата не е ръководил организирана престъпна група, за каквато го е нарочила прокуратурата. Мамата е подсъдим като шеф на банда, пласирала наркотици през времето от 2003 г. до февруари 2009 г. в София, в Перник, в Самоков, във Варна, в Ботевград, Русе, Монтана, Лом, Силистра, Плевен, Пловдив, Троян и Благоевград. Обвинени с него са още Добрин Синигеров-Голямата Муна, който бил отговорник за снабдяване на столичните квартали Младост и Студентски град с дрога, Росен Петров-Животното - като отговорник за кв. Дружба, и Генчо Романски, който контролирал кварталите Слатина, Редута и Гео Милев. Прокуратурата обаче не получи очакваната подкрепа от страна на Демби, който се изказа изненадващо меко за Мамата, Муната и Романския, като ги описа като активни футболни фенове и спортисти, нямащи нищо общо с дрогата.


Очаква се делото срещу Тони Мамата, което стартира в специализирания съд през лятото на 2012 г., и в което Демби даде показания, да приключи до месец. То е ключово, защото от неговия изход зависи и развоят на процеса срещу Баретата. Прокуратурата се опитва да докаже, че Антон Савов е помагал на Златомир Иванов да оказва натиск на наркогрупировки в други градове, така че те да отчитат част от печалбата си на него. Държавното обвинение разполага с анонимен свидетел, според когото Мамата и Баретата са имали среща с варненските босове на проституцията и на бизнеса с дрога Веселин Жеков, Иван Славков и Атанас Атанасов през 2003 година. На преговорите в курорта Златни пясъци варненските бандити се съгласили с условието, поставено им от Златко Баретата да му се отчитат. По-късно Веселин Жеков, който е бивша барета и съдружник на Иванов в Аполо и Болкан, и Атанасов се споразумяха с прокуратурата през 2009 г. и бяха осъдени, а бившият общински съветник от ДПС в морската столица Иван Славков получи 10 години затвор по обвиненията за склоняване към проституция и трафик на хора.


Очевидно Демби играе някаква хаотична и непоследователна игра, при която прокурорите си остават винаги нащрек - те разчитат на него, за да осъдят Баретата, но Демби си има свои проблеми, които правят непредвидими бъдещите му стъпки. Вучев дотолкова е затънал финансово, че дори не може да си обслужва лизинговите вноски от по 1000 лв. към Ти Би Ай Кредит и по тази причина всички дялове на Демби в различни дружества са запорирани.


Другият коз на обвинението срещу Баретата и Тони Мамата, освен Демби, е прословутият дежурен свидетел на прокуратурата Тихомир Георгиев-Боксьора. И той обаче промени първоначалните си показания срещу Златко Баретата, дадени в досъдебното производство, и не се знае накъде ще поведе процеса. Така че в случая прокуратурата едва ли е в най-добрата си позиция и по-скоро нищо добро не я очаква.


Обвинителите се видяха принудени да


хвърлят кърпата в центъра на ринга

в началото на това лято, след дългогодишни схватки с братята Маргини. Тази година държавното обвинение свали и последното обвинение срещу Красимир и Николай Маринови - за поръчано убийство на радиоводещия Боби Цанков през януари 2010 г. в центъра на София. Малкият Маргин сякаш се изпари във въздуха веднага след разстрела на Цанков и оттогава е в неизвестност. Брат му бе задържан в дома си в Бояна и пуснат от ареста три дни по-късно с обвинение за подбудителство към убийство. То обаче остана недоказано и разследването беше прекратено.


Малкият Маринов бе обявен за издирване едва през 2012 г., но Интерпол така и не успя да го задържи. Мистерията около изчезването на Николай е изключително силна. Даже адвокатът му Людмил Рангелов заяви, че няма никаква представа къде е клиентът му. Той дори допусна, че Малкия Маргин дори изобщо не е напускал България. Междувременно докато го издирваха безуспешно по света и у нас, Върховният касационен съд оправда окончателно Николай Маринов по делото за подготовка на три убийства, което се точи цели седем години.


По разследването за поръчителството на разстрела на Боби Цанков няма никакъв напредък и след като минаха три години, не са открити никакви доказателства за вината на братята. Логично наказателното производство спрямо Николай и Красимир Маринови е прекратено. По тази причина снимката на Николай Маринов в Интерпол вече е свалена и той е изтрит от списъка на издирваните с червена бюлетина лица.


Безметежна изглежда и съдбата на други двама братя, безследно изчезналите от кръгозора на Темида и на МВР - Пламен Галев и Ангел Христов, известни вече и като братя Избегалеви. Снимките им в списъка на издирваните бандити в Интерпол вече поизбледняха, но и от двамата няма и следа. Тяхното бягство е голям резил за всички правоохранителни и правораздавателни органи у нас, тъй като те успяха да духнат, след като ВКС потвърди присъдите им от пет години затвор за изнудване.


На фона на безпомощността на отговорните за бягството им институции направо смешни изглеждат действията на Комисията за установяване на имущество, придобито по престъпен начин, която разследва имотите на Избегалеви. В началото на юни тази година комисарите Полина Балабанова и Йоана Лукова в молба до защитниците на Галеви поискаха те и клиентите им да отговорят на 14 въпроса. Анани Константинов - един от четиримата служебни адвокати, назначени на Пламен Галев от Адвокатската колегия в Кюстендил, обяви, че молбата е недопустима и парадоксална. Обяснението бе, че самата комисия е признала, че дупничаните са в неизвестност, адресът им не е установен и няма как да отговорят лично на поставените питания. Ние нямаме никаква връзка с Пламен Галев и няма как нещата да се случат, заяви Константинов.


А комисията много иска да научи дали Избегалеви се познават с лица от Кипър и Сейшелските острови и откъде. Познанието обаче май няма да ги огрее, тъй като защитата е категорична, че молбата на комисията няма да бъде приета от Окръжния съд на заседанието през септември, защото ще е в нарушение на закона.


Изобщо тази есен комисията, МВР и Темида ще продължат да берат загнилите плодове на слабата си работа. Те са оказаха загубени в битката с големите босове и напълно се вписват в характеристиката на популярните типажи от литературата и живота, наричани лузъри*.


nbsp;


*loser -човек, който губи, загубеняк

Facebook logo
Бъдете с нас и във