Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Голямата канабисова жътва

Голяма изненада очаква американските експерти, които пишат годишния доклад на Държавния департамент за международния контрол върху наркотиците. В последното си такова творение, посветено на тенденциите в разпространението на дрога в света през 2010 г., те отбелязаха, че единственият наркотик, отглеждан незаконно у нас, е канабисът, засега предимно за домашна употреба, написаха щатските експерти.
Според доклада обаче никой в САЩ, пък и в България не знае какъв е размерът на реалния добив на трева по нашите полета. Експертите отвъд Океана констатират, че основната причина за липсата на такава статистика е, че много пенсионери си докарвали допълнителни доходи, отглеждайки канабис в нивите си. Но според документа успокоителен е фактът, че най-инициативни в тази посока са хората от третата възраст в Югозападна България, където основно се отглежда популярното и сред внуците им растение.
Навярно под влияние на промените в климата канабис вече се отглежда не само в Благоевградско, но и в балкана. В понеделник (22 август) габровски полицаи за пореден път заловиха производители на канабис в града на Рачо Ковача. Изумлението им обаче било огромно, тъй като тревата е била открита в... двора на болница Д-р Т.Венкова. Грижовният земеделец се оказал 26-годишният В.Д. от Габрово, който в началото на април най-старателно разкопал мястото, засадил семена и отгледал растения с общо тегло около 5 килограма. В района били открити семена и инструменти за отглеждането на канабиса.
Изглежда, Габрово се очертава като нов център за производство на трева. В същия ден, освен находката в местната болница, полицаите стигнали до майка и син, които отглеждали канабис в апартамента си. По ирония на съдбата той се намирал в блок на ул. Зелена ливада. В. Р., 59-годишна, и 25 -годишният й син А.Н. захванали бизнеса си през март тази година, като засели в десет саксии семена и там избуяли десетина корена канабис. Двамата инсталирали осветителни тела и вентилационни системи, за да има какво да жънат и впоследствие да пафкат.
И на щатските експерти им е ясно, че тревата иска топлина, та по тази причина са посочили в доклада си Югозападна България като център на производството на канабис. Известно е, че колкото по-топъл е климатът, толкова канабисът е по-качествен. Основната съставка, заради която той се търси, е тетрахидроканабинолът (THC). А нивото на тази съставка изцяло зависи от жегата - колкото по-горещо, толкова повече THC.
Габровци доказват, че и в суровия балкан расте трева. Много напред са стигнали и в Казанлъшко. Там изглежда са на път да зарежат производството на гюлово масло и да се ориентират към канабиса. Към този извод насочва популярният сайт VBOX7. com. Изписваме заглавието Баби жънат канабис и разбираме истината за икономическото дередже на региона. Видеоклипчето показва как 20 казанлъшки баби жънат със сърпове стройни редици канабис, извисил ръст нагоре към слънцето. Действията им са подходящо илюстрирани с яко рок парче на българска група, в което се пее следното:
Отивам там, където буйната трева
размахва тихичко листа
и сякаш вика ме ела.
Първо й намираш място,
после я садиш,
но не забравяй да я наториш.
Следва лятото горещо
после есента,
а със нея идва радостта...
Клипчето със сигурност би предизвикало интереса на щатските експерти не само заради съдържателната визия и озвучаване, но най- вече заради фактологията. Забележително е, че жетварския подвиг на казанлъшките баби се развива в...опитното поле на Института по розата в Казанлък. За любителите на статистиката е хубаво да знаят, че то е 80 декара. Половината от полето обаче вместо с рози е било засято с трева, каквато се възпява във възторженото парче на неизвестната родна банда. Още по-любопитно е, че образуваното по случая досъдебно производство в полицията се води срещу ...неизвестен извършител.
Макар и плахо, напоследък канабисът си пробива път и в традиционно консервативното земеделие на шоплука, в чиито темели лежи любовта към зелето. Оказва се обаче, че този зеленчук, чийто сок гони махмурлука през зимата, отстъпва място на тревата, от която се замайва главата. Че е дошло време за жътва, разбраха в понеделник (22 август) и полицаи от Костинброд и Правец. Те предприели обиколки из частни имоти в района, тъй като имали сигнал, че вместо зеле там расте канабис. Така след поредната обиколка в ареста на Районното управление в Костинброд се оказва 30-годишният Л.Г., стар познайник на полицията, известен последовател на Мичурин в областта на отглеждането на трева. Полицаите извършили проверка в дома му и попаднали на зеленчуковата му градина. В закътания й край, който не се виждал от улицата, полицаите открили 45 стръка канабис с височина около 2 метра. С протокол за доброволно предаване били иззети четири чувала марихуана.
Неизвестен жител на с. Правешка лъкавица също влезе в полицейската хроника заради увлечението си по тревата. Той имал имот с овошки в махалата с любопитното име Зеленска. Когато през уикенда той прескочил да нагледа дръвчетата, с изненада открил, че между тях, в каре 6 на 4 метра примамливо поклаща листа канабисова горичка. Втрещеният овощар веднага се обадил в полицията. Дежурната оперативна група установила, че растенията са около 50 на брой и високи около 2 метра.Тревата била насадена в саксии, вкопани в земята. Поливането се осъществявало чрез специална иригационна система. Криминалистите обаче все още не са открили собственика на насаждението. И да го открият, голяма полза едва ли ще има. Отглеждането на канабис изглежда все по-заразително. Хората на вътрешния министър Цветан Цветанов често хващат сърповете, но не са в състояние да озаптят бума в производството на трева. Силовото ведомство вдигна голям шум през уикенда, при поредната акция срещу производителите и разпространителите на канабис. Самият МВР-шеф така се вдъхнови, че лично оповести за операция Борците. Според вътрешното министерство с акцията е пресечена престъпната дейност на група, занимаваща се с разпространение на дрога, а реализацията е плод на няколкомесечна работа.
Заловеното количество канабис обаче е 750 г, което по пазарни цени струва някъде около 22 500 лв. (тревата върви по 30 лв. на грам). Дрогата е хваната при сделка, осъществявана на входа на Благоевград, в квартал Струмско. Според неофициалната информация полицията е работила по сигнал за трафик на голямо количество твърда дрога, но в Ауди А6 с благоевградска регистрация е открито само това количество трева. Задържани са купувачите В.Т. (27 г.) и С.В. (31 г.). Истинската находка обаче е направена в имота на А.Я.(46 г.) в Петричкото село Първомай, осъждан за наркоразпространение. В двора му криминалистите открили оранжерия за зеленчуци, в която били разхвърляни да се сушат стръкове канабис. Конфискувани са 82 кг суров канабис и още 250 г изсушена трева. След акцията Борците в районното управление в Петрич за срок до 24 часа бяха задържани 11 души, които бяха обявени от МВР за съпричастни към престъпната дейност на групата.
Денонощие по-късно ентусиазмът на МВР обаче беше попарен от говорителя на окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова. Тя съобщи, че от всичките задържани само един е оставен в ареста за 72 часа, останалите са били пуснати. Те са били задържани по закона за МВР и не е поискано да бъдат задържани повече, тъй като нямат никакво качество на обвиняеми, поясни Стоилова.
Прокурорското признание, изглежда, потвърждава извода в доклада на Департамента на САЩ, който отчита, че производството и консумацията на канабис у нас е изключително за домашна употреба. Приликата с отглеждането на грозде и употребата на домашна ракия и вино е очевидна, само остава да се въведе акциз върху единица площ с канабис. И бездруго МВР не може да надникне във всяка нива. Тогава бабите жетварки вдъхновено ще тръшкат тежките миризливи ръкойки трева. За радост на синовете и внуците...

КАРЕ
Най-ранните данни за употребата на канабис са открити в китайски медицински свитъци от периода на император Шен Нунг (2737 г. пр Хр.). В древната китайска медицина канабисът е използван като болкоуспокояващо средство. Към средните векове употребата му в медицината намалява. От около 600-ата г. пр. Хр. канабисът започва да се употребява предимно като наркотично вещество. От Китай той е пренесен в Индия, а днес е известен в целия свят.
Хашишът и тревата произлизат от растение с латинското название Cannabis Sativa. Когато се изсушат върховете на женското растение и се наронят, се получава марихуана. Тя има зеленикаво-кафяв цвят и обикновено се нарича трева.
Когато се пресова смолата от растението на блокчета или резенчета, резултатът е хашиш. Цветът на хашиша варира от светло кафяв до черен. Чрез специален процес може да бъде извлечена много силно концентрирана съставка от растението, която се нарича хашишово масло.
Канабисът съдържа около 60 (според някои изследователи са към 400) вещества с подобна химическа структура и различна активност, наричани канабиноиди (тетрахидроканабинол, канабинол, канабидиол, канабигерол, канабиноидни киселини и т.н.). Основното активно вещество в канабиса, което въздейства върху психиката, е делта-9-тетрахидроканабинолът (ТНС). Забраната за засяване и отглеждане на коноп в България се отнася за растения със съдържание на ТНС над 0.2 теглови процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във