Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГОЛЯМОТО КОПАНЕ

Горчивият факт, че през последните трийсет години в столицата не е строена нито една нова сграда за органите на реда, сякаш мина незабелязано в еуфорията около първата копка за новия дом на Трето РПУ в столицата. Иначе добри познания за това от коя страна се държи лопатата в петък (6 февруари) демонстрираха със самочувствие премиерът Сергей Станишев и вътрешният министър Михаил Миков.
Ако живеехме във времето преди 30 години, щяхме да сме свидетели на поредна копка за... завод за полупроводници. Но днес, като страна членка на Европейския съюз, която си има страхотни проблеми с организираната и тежка престъпност, с корупцията и с измамите с пари от еврофондовете, властимащите трябва здраво да хванат лопатите и да не спрат да копаят, докато не се вдигне новият дом за сигурността на гражданите и държавата.
Че има остра необходимост от нови и здрави темели на борбата срещу престъпността, показва най-прясната сага, в която герои са няколко стари муцуни от подземието. Основните лица в нея са прочулият се от докладите на Центъра за изследване на демокрацията за наркобизнеса у нас Златимир Иванов-Баретата и небезизвестният Димитър Вучев - Демби, сподвижник на убития наркобос Антон Милтенов-Клюна. В кадър се появяват и приближените до Баретата - Антон Савов-Мамата, Мартин Станков-Рашо Цифката и Ивайло Борисов. Екзотичните сцени с тяхно участие се пресичат с епизодични, но важни за развоя на действието изяви на отговорни фактори от прокуратурата и МВР. Пикантен вкус на цялата история добавят и медийни подправки, ръснати щедро и с умисъл от различните участници.
Прегледът на хронологията в сагата за Златимир Иванов-Баретата доказва, че лошите момчета отиват там, където искат, като междувременно притичват из медиите. Най-напред Баретата даде пространно интервю, с което искаше да съобщи, че знае кой и кога му мисли лошото. Той обвини Димитър Вучев-Демби, че го е рекетирал със 100 000 евро. Сигурен съм, че след часове ще бъда арестуван, опита се да ме изнуди и като не успя, е пуснал компромат срещу мен в Софийската градска прокуратура, обяви лошото момче Златко. И остави след себе си предположението, че някой оттам го е информирал своевременно.
Другият лош в тази история, Демби, отвърна на удара с радиоинтервю, в което обвини Баретата за убийствата на Клюна, Бобъра, Темерута и за стрелбата срещу него самия. Освен това, според Демби, Златимир Иванов е човекът, който върти наркобизнеса в страната.
Междувременно, още преди Златко Баретата да се появи на вестникарските страници, в една кабелна телевизия се изяви неговият адвокат Лъчезар Таков. Той всъщност хвърли светлина върху факта, че прокуратурата е изтупала от праха едно старо дело срещу Златимир Иванов. Става дума за убийството на 6 юли 1996 г. (?!) на Веско Въртийски-Патичето, извършител на мокри поръчки. Той бе прострелян от Златко Баретата, и от бившите му колеги Иво Русинов и Кольо Колев-Бореца пред кафене Виро клуб на Петте кюшета в столицата. Делото завърши с оправдание за стрелците, защото действали в условията на неизбежна самоотбрана.
Има ли Златимир Иванов отношение към трафика и разпространението на дрога, извършвал ли е убийства, поръчвал ли е такива, както и доколко са верни данните в сигнала на Димитър Вечев-Демби, който в края на януари е изпратил в Софийската градска прокуратура, ще кажат разследващите органи.
Факт е обаче, че в историята с издирването на Златко Баретата прокуратурата също се държа като лошо момче. В сряда (4 февруари) около 5.30 часа ченгета нахлуха и обискираха дома на Златимир Иванов в Драгалевци. Главният прокурор Борис Велчев обяви, че има такава операция срещу Баретата малко преди да влезе на заседание във ВСС. Нищо лошо дотук.
На гнило обаче замириса по-късно. Когато градският прокурор Николай Кокинов обясни, че Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала издирването на Златомир Иванов - Баретата същата сутрин. Претърсено е както жилището на Баретата, така и други домове на други лица, свързани с него, които прокуратурата също издирва, обяви Кокинов. Срещу Златомир Иванов ще бъде повдигнато обвинение по чл.321 от Наказателния кодекс за създаване, организиране и ръководене на престъпна група, която извършва престъпления, свързани с разпространение, търговия и доставка на наркотици, уточни той.
След това в електронните медии услужливо бе пуснат слух, че към 14 часа се очаква издирваният Златимир Иванов да се появи в прокуратурата, където е привикан. Междувременно в сайта на обвинителите се появи кратичко съобщение, че търсят Баретата и трима негови приближени във връзка с образувано на 29 януари в СГП досъдебно производство.
Пред журналисти обвинителят Кокинов подчерта, че Златомир Иванов е призован да се яви в прокуратурата същия ден в 14.00 часа. Ако не се явят днес, Иванов и обкръжението му ще бъдат обявени за международно издирване, заплаши Кокинов. Всички повярваха в правотата на обвинението, още повече след като и Баретата не се появи там, където явно е бил повикан.
Призив най-сетне Баретата да се яви където трябва градския прокурор отново отправи от телевизионния ефир в четвъртък (5 февруари) сутринта. Същия ден обаче пак лъхна на гнило, защото стана известно, че Баретата всъщност е получил призовка да се яви в прокуратурата не на 4 февруари, а на 6 февруари (петък).
Това бе потвърдено от адвоката му Лъчезар Таков, както и от самия прокурор Кокинов. Призовката за 6 януари е анулирана и вчера е връчена друга, обясни прокурорът, но не посочи за коя дата е поредната призовка. С което се създаде впечатление, че прокуратурата също като лошите момчета може да иде където си иска, да издава призовки със задна дата и да прави други пакости.
Проблемът с темелите на борбата с престъпността у нас е именно в спазването на законността. Ако има призовка, тя трябва да е редовно предадена. Спазват се сроковете, при неявяване - следва обявяване за общодържавно издирване, след това арест. Ако издирваният продължи да се крие - това вече е утежняващо вината обстоятелство, в допълнение към доказателствата в досъдебното производство. Ясно и чисто, без излишни апели, подвеждащи информации на прокурори в стил иди ми - дойди ми.
Същото се отнася и до МВР. Ако не вярват, нека си припомнят какви фанфари надуха при последното задържане на Златко Баретата през 2005 г. и как окапаха едно по едно категоричните уж доказателства за престъпната му дейност...
Иначе в копките няма нищо лошо. Залудо работи, залудо не стой, е рекъл народът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във