Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Голямото мътене

Птиците отлитат на юг, първокласниците се стягат за първия учебен ден - все познати неща, които ни подсещат за вечния кръговрат на живота. Прави впечатление обаче, че към тях полека-лека се прилепят събития и факти, които заради същността си би трябвало да помним като внезапно появила се искра и изчезнала пак така внезапно.


Вече пета година, наред с първолаците и прелетните птици, пред очите ни се разгръщат неотложни мерки и действия на правителството и органите на съдебната власт за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. Така гласи устойчивият вече на всякакви сезонни промени израз, употребяван от кабинета толкова дълго, че дори не се нуждае от редактиране.


Не е зле обаче управляващите да разтворят тълковния речник и да си опреснят познанията. Неотложен означава спешен, срочен, належащ. Употребявано в контекста на обществено-политическия живот и в частност на борбата с корупцията и организираната престъпност, това определение губи смисъла си - не може нещо, определено като неотложно, да се проявява регулярно и далеч по-често отколкото инстинктът на прелетните птици.


При нашите условия - географски, граматически и обществено-политически, обаче очевидно може. Доказателството е заседанието на Министерския съвет в сряда (5 септември), когато за пореден път беше одобрен график на неотложните мерки и действия на правителството. Планът обхваща периода до декември 2013 г. и включва законодателни, административни и организационни инициативи, които... потвърждават правотата на изводите в критичния доклад на Европейската комисия от юли тази година. Предвидените действия трябва да гарантират продължаване на съдебната реформа и конкретни резултати в противодействието на корупцията и на организираната престъпност, посочва прессъобщението за заседанието на МС.


Подобряване на практиката, въвеждане на модели за добро управление, прецизиране на координацията, капитализиране на ефекти, дискусии, методически указания - това са част от заложените в графика действия и мерки. За повече конкретност управляващите са измислили да се изготви средносрочна стратегия за развитие на човешките ресурси за кадровото укрепване на съдебната система и разследващите органи. Колко средносрочна, един Господ знае, но все пак очевидно става дума за нещо, което ще се случи в бъдещето. А любимият приятел на премиера Бойко Борисов - Жозе Барозу , каза за кой ли път - искаме резултати.


Докато мъдрим стратегии и неотложни мерки за изпълнение на посочените от ЕК показатели в областта на вътрешния ред и правосъдието, вратите на Европа пак почнаха да се притварят за нас. От една страна, миналия петък председателят на ЕК Барозу нямаше как да накърни чувствата на гостоприемния си домакин Бойко Борисов и му каза, че ЕК продължава да подкрепя членството на България за Шенген, защото страната ни отговаря на изискванията. (Че това е така, го знаят вече и тазгодишните първолачета, които в последните две години слушат възрастните да си говорят повече за техническите изисквания, отколкото за азбуката на Кирил и Методий.) Но, изглежда, в Брюксел не ги е грижа толкова какво си говорим тук, дори и с председателя Барозу. Защото два дни след визитата на шефа на ЕК, еврокомисаря , Вивиан Рединг , отговаряща за правосъдието и вътрешния ред, обяви пред авторитетния вестник Монд: членството на България и Румъния в Шенген се отлага за неопределен период от време.


Различието във фразите на хората от ЕК не се дължи на липса на координация, а е резултат на политическа оценка, в дъното на която се крият собствените ни пропуски в борбата с корупцията и организираната престъпност. И докато вътрешният министър Цветан Цветанов се пъне да доказва, че българите са най-печените трафиканти на кокаин по света, но благодарение на още по-печеното МВР европейските ни партньори ги хващат, става все по-ясно, че в ЕС преценяват през икономическа призма как не се справяме с корупцията и с мафията.


Красноречив пример за това е докладът на френските сенатори Симон Сютюр, Мишел Билу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Бесали, оповестен в началото на седмицата. Основният извод в него е, че все още пощипваме европейските фондове, че те не се усвояват порядъчно в България и в Румъния. Причините са липсата на опит, липсата на административен и юридически капацитет, измамните практики, както и редица ограничения при съфинансирането. Трудностите при усвояването на европейски фондове ни напомнят, че по време на преустройството на една държава всичко се случва предварително. Това се държи на следното - върховенството на закона не е наложено тук, административните механизми и тези на съдебната власт остават ненадеждни, а средствата се усвояват зле. А докато се случва това, няма да носят очакваните резултати... След края на тази мисия участниците в нея достигнаха до заключението, че България и Румъния са все още в етап на преход и продължават да се борят да създадат държави, основани на върховенството на закона, се казва в доклада.


Горчива констатация. Хитрите европейци обаче са разгадали кода на балканската народопсихология и са ни оставили в ямата заедно със северните ни комшии, та да можем да се катерим един върху друг по главите си, белким някой превари другия. В тази връзка бе лансирана и версията, че Румъния ще бъде отделена от България в преговорите за присъединяването към Шенген заради политическия скандал около президента Траян Бъсеску. Дали страховете на северните ни съседи ще се оправдаят, ще стане ясно може би на 20 септември, за когато е насрочена срещата на Съвета по правосъдие и вътрешни работи.


Мрачните прогнози, че от дневния ред на тази среща ще бъде изваден дебатът за Шенгенската ни съдба, обаче се сгъстяват. Появи се информация, приписвана на кипърското председателство, че този въпрос изобщо няма да бъде повдигнат на 20 септември. Дали ще бъде обсъждан и на следващия съвет на 25 октомври, никой не може да каже.


Дотогава обаче щъркелите ще са спомен, първолаците вече ще четат. А кабинетът ще седи в опразненото гнездо и ще мъти поредните неотложни мерки за изпълнение на показателите за напредък в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. С надеждата, че ще излюпи резултат.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във