Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Голямото подслушване

Кажете ми - защо да не бъдат подслушвани и разработвани? Как се хваща корупция по високите етажи на властта? Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички.


Б. Борисов през декември 2010 г. по повод подслушаните разговори на шефа на митниците Ваньо Тановnbsp;


България все повече се превръща в една голяма ченгеджийница - всекидневно всеки следи и подслушва всеки. Ако е вярно дори само част от изнесеното в медиите за разработвани политици и журналисти - става страшно! Натрапва се усещането, че на мястото на вездесъщата държавна сигурност се е настанила друга подобна машина за тайно следене на важни фигури по висшите етажи на властта, видни бизнесмени и журналисти.


Ченгеджийската тематика ни тресе предизборно от доста време, точно както предвиди Параграф 22 в бр. 12 от тази година. Но бомбата, която най-здраво разклати държавата тази седмица и взе връх над всички сензационни разкрития до момента, хвърли самият бивш премиер и лидер на БСП Сергей Станишев.


В четвъртък (28 март) той съобщи първо пред смаяните журналисти (а по-късно и пред смаяния главен прокурор), че в България се извършвало безогледно и престъпно подслушване от вътрешното ведомство под ръководството на неговия досегашен началник и вицепремиер Цветан Цветанов. Соцлидерът обясни, че в началото на седмицата получил на служебната си поща шокиращ и скандален материал.


Тази информация за мен е дълбоко смущаваща, защото ако е вярна, това ще означава чудовищен разтърсващ скандал, който ще излезе извън границите на страната и ще означава, че е извършвана безскрупулна злоупотреба с власт от най-приближения министър на Бойко Борисов. Това ще означава


български Уотъргейт

nbsp;


каза Станишев.


По неговите думи в сигнала се съдържали шокиращи данни, които трябва да бъдат проверени. Лидерът на ПЕС поясни, че не може да изнесе всички данни, защото в тях вероятно се съдържа и класифицирана информация. Все пак бившият депутат поднесе и конкретни факти. В получения от него доклад имало описание на данни и технология, които му придавали достоверност. В документа се твърдяло, че от септември 2009 г. досега под ръководството на вътрешния министър специална група в системата на ведомството подслушва политици, магистрати, обществени личности, напоследък и лидерите на протестите. Тази група била ръководена от шефа на СДОТО (Специализирана дирекция Оперативни технически операции) - първо Цветан Иванов, след напускането му - от Камен Костов, впоследствие от сегашния началник Сергей Кацаров.


Соцлидерът описа схемата, по която бившият заместник на Бойко Борисов нареждал на ръководителя на дирекцията кой да бъде подслушван. От СДОТО проверявали какви телефони има въпросното лице и спускали задачата на екипа за подслушване. СРС-тата са били правени без съдебни разрешения. Мястото, на което се намира оперативно интересното лице, било засичано чрез клетката на мобилния оператор, към която е свързан мобилният му телефон. Екипът се придвижвал дотам със специално оборудван сив ван Крайслер Вояджър. Бусът се използвал при всяка операция, като се сменяли регистрационните му номера. Заради запазване на държавната тайна Станишев назова само инициалите на служителите, извършвали операциите, макар че в сигнала били изписани точните им имена. Записите от тези прослушвания са предоставяни лично на министъра, нямало доклади и копия на оригиналите на СРС-тата.


В тези записи като обекти на подслушванията били включени бившият президент Георги Първанов - по време на създаване на организацията АБВ, сегашният държавен глава Росен Плевнелиев (при формиране на служебния кабинет), лидерът на партия Атака Волен Сидеров - от периода след като се обърна срещу управляващите, самият Сергей Станишев, Симеон Дянков - периодично, Кристалина Георгиева - при някои от посещенията й в България, съдия Нели Куцкова, правозащитникът и организационен секретар на движение България на гражданите Йонко Грозев.


Сред бизнесмените фигурирали

nbsp;


Красимир Гергов, Миньо Стайков, Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев, Гриша Ганчев и др.


Очаквано бившият вътрешен министър Цветанов отрече напълно информацията. Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти. Като такъв очаквах от него да не използва българските институции за инструмент в предизборната кампания, заяви Цветан Цветанов. Според него Станишев е изнесъл серия лъжи, с които поставя началото и тона на предизборната кампания. Очевидно е, че БСП ще разчита отново на компромати, анонимки и черен пиар. И този път БСП няма да се състезават с идеи и политики, а влизат в предизборната кампания с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати, каза Цветанов.


Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в четвъртък (28 март), че ще разпореди проверка по повод подадения му от лидера на БСП сигнал за подслушвани от МВР държавници и бизнесмени. Това стана след едночасова среща между него и соцлидера, който му предаде шокиращия доклад. Цацаров бил в компанията на своя заместник Борислав Сарафов. Той бил впечатлен от имената на подслушваните лица и конкретиката, с която те са споменати - кога точно са били подслушвани, техниката, която се упоменавала в сигнала, както и посочването на конкретни служители, които са реализирали подслушването.


Предишния ден сигнал заради информации за подслушване и разработване на членове на ръководството на формацията до главния прокурор пратиха и от партията на Меглена Кунева - Движение България на гражданите.


В писмото си хората на Кунева настояват за проверка за достоверността на твърдения, че обект на проследяване и разработка от оповестената частна ГДБОП са били самата Меглена Кунева, секретарят на партията Людмила Елкова и членовете на Националния съвет Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски и Тома Биков.


Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че не изключва твърденията за българския Уотъргейтда се окажат достоверни. Първо, защото е безспорен факт, че при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов използването на СРС се увеличи не в проценти, а в пъти. И второ, което всъщност е по-важно, неправомоерният натиск върху политическите опоненти бе стил на това управление, се казва в изявление на Местан.


Преди седмица бившият вътрешен министър отхвърли обвинения на представител на легия Антимафия, че частна ГДБОП под негово ръководство е извършвала нерегламентирано подслушване и дискредитиране на политически лидери и журналисти. Той добави, че не е чувал и за разработка Будали срещу двама журналисти и заяви, че е готов да се откаже от политиката и от каквито и да е дейности, ако някой докаже, че по негово време са подслушвани журналисти.


В средата на февруари 24 журналисти пък поискаха в отворено писмо до главния прокурор и до Народното събрание да оповестят дали има образувани дела за оперативно наблюдение на журналисти, поръчани от министър-председателя Бойко Борисов. Искането им беше провокирано от репликата на Борисов покрай скандала Буда, че можел да разпореди на службите да образуват подобни дела на всички журналисти.


nbsp;


nbsp;


Калин Георгиев: В МВР няма разработка БудалиВ МВР никога не е водена оперативна разработка с името Будали, по която да са подслушвани и следени журналисти, заяви в сряда (27 март) в Кърджали главният секретар на МВР Калин Георгиев, който присъства там на отчета на полицията.Георгиев коментира разработката срещу журналисти, която беше оповестена първоначално от евродепутата Слави Бинев. По-късно информацията беше оповестена и от сайта Биволъ, чийто основатели - Атанас Чобанов и Асен Йорданов, са били разработвани. В противоречие с твърдението на Калин Георгиев от прокуратурата заявиха, че има подобна преписка.Не са разследвани журналистически разследвания. Не ми е известна разработка Будали. Никой в България не е проследяван и подслушван за това, че е журналист. СРС-та се използват само тогава, когато има сведения за престъпления срещу националната сигурност или тежки криминални престъпления, наказуеми с лишаване от свобода за срок над пет години. Ако някой от журналистите попада в тази категория хора, е друга тема. Има представители от гилдията, които далеч не са светци, коментира още Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във