Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Голямото тръскане на съдебния чувал

Не чакахме последния момент, та Симеон Дянков да не ни даде парите. Изтръскахме брашнения чувал! С тази хитровата реплика членът на Висшия съдебен съвет(ВСС) Стефан Петров сподели миналата седмица с медиите добрата вест, че съдебната система е спазила стриктно отколешната традиция да си раздава коледни премии. Но не само стриктно, а и предвидливо, което значи е изпреварила финансовия министър и го е поставила пред свършен факт.


Дали обаче е така? Шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев не излъга, когато каза в средата на ноември, че 13-а заплата в съдебната система няма да има, освен ако правителството не реши по принцип да отпусне такъв бонус за всички служители в държавния сектор. Нормативно въведено понятие 13-а заплата няма. Колев знаеше, че такава не може да бъде раздадена и смело обеща да не я раздава. Съветът нямал желание да повтаря миналогодишния скандал с допълнителните заплати и бил твърдо решен да не се отпускат подобни за цялата система. Изключение щяло да бъде направено само ако Министерският съвет реши да даде на всички държавни служители.


След това Колев извади от ръкава си заек, като изрече прозрението, че най-вероятно ще се стигне до допълнително материално стимулиране в някои съдилища. Това щели да решават конкретните административни ръководители по съдебни райони, на само при положение, че са реализирани икономии. Те щели да издават мотивирани заповеди за индивидуални награди, които ще утвърждава от съдебния съвет. Той обаче имал право и да спира изпълнението на заповедите. Според Колев магистратите, които са работили усърдно в системата, трябва да бъдат стимулирани. Ще рече - няма да даваме на калпак, а по заслуги и при икономии. А ако няма икономии, ще вземем от трийсетте милиона преизпълнение на собствените приходи. Те така или иначе не можели да се използват за преместване на Софийския районен съд в нова сграда или за доизграждането на влачената вече второ десетилетие Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП), понеже през декември вече нямало как да се обявят обществени поръчки. За това си имало перо капиталови разходи, но пък понеже то възлизало на някакви си 2.5 млн. лв., за сериозни проекти не ни търсете.


Обичайните езикови жонгльорства на Колев този път не ставаха дори за прилично вестникарско заглавие. Месец по-рано финансовият министър обяви, че докато е на този пост, 13-а заплата за държавни чиновници няма да има. Възможно било само да бъде отпусната помощ за най-бедните пенсионери. В началото на декември Дянков каза същото, но не съвсем. Нямало да има коледни добавки за пенсионерите и 13-а заплата в бюджетната сфера, но по преценка на министрите отделни служители или екипи можело да получат допълнително възнаграждение, ако във ведомствата им има излишък на средства. Този път Дянков се оказа твърде дружелюбен към съдебната власт. И дори заяви, че в съдебната система ще има коледно възнаграждение, след като ВСС одобри съответното решение, понеже съдебният бюджет е независим и разпределението му се решава от самата система.


Реверансите, които си разменят съдебната и изпълнителната власт, сочат, че лулата на мира е изпушена предварително. За сметка на което в стремежа вълкът да остане сит, а агнето - цяло, е жертван... овчарят. Данъкоплатецът ще продължи да плаща високите заплати, осигуровки, премии и обезщетения на магистрати и съдебни служители, без някой да му дава гаранции за качеството на услугата правосъдие. На него му е все едно дали извънредната предколедна пачка ще се нарича 13-а заплата, или допълнително възнаграждение, което е в размер на една месечна заплата. Не го грее и твърдението на съдебните началници, че наказаните през годината магистрати и съдебни служители ще бъдат лишени от тези пари. Първо - това изобщо не е сигурно, второ - те са нищожен процент от многохилядната съдебна армия, и трето - за никого не е трудно да се досети, че зад наказаните обикновено се крие корупция. Което означава - приходи, пред които коледната премия бледнее.


Впрочем не всички санкционирани ще се разминат с 13-ата заплата. Магистратите, на които е обърнато внимание за забавяне на дела, вече са прибрали по половин заплата. Членовете на ВСС пък си разпределят спестеното от възнагражденията на четирима негови членове, двама от които бяха уволнени заради контакти с Красьо Черния, а други двама напуснаха в знак на протест срещу кадровата му политика. Всъщност ВСС се е самооценил като заслужаващ награда в изпълнената със скандални кадрови постановки година. В комична ситуация попадна и бившият правосъден министър Маргарита Попова, която председателстваше съвета. Но е за завиждане, тъй като заради неочаквано бързата й смяна с Диана Ковачева тя се върна във Върховната касационна прокуратура точно когато се раздаваха бонусите. Попова нито е работила там през годината, за да има възможност да покаже усърдие, нито е наказвана, за да я лишат от премия. След като я вземе, пък ще напусне прокуратурата, за да положи клетва като вицепрезидент.


Какви суми са раздадени предколедно е трудно да се каже, тъй като не е ясно кой какво е включил в 13-ата заплата. Ако член на ВСС взима основна заплата от 2650 лв., с надбавките за класове, с участието в комисии и заедно с други привилегии, тя скача двойно. Същото е положението и във върховните съдилища. За много повече от коледна пуйка ще имат и магистратите с най-ниски длъжности. Основното им месечно възнаграждение е равностойно на удвоената средномесечна заплата на заетите в бюджетната сфера лица съгласно данните на Националния статистически институт, така че и те едва ли са зарадвани с по-малко от 1500 лева.


Коледното лапане става без оглед на кризата или на рекордното свиване на самия съдебен бюджет за 2012 година. От поисканите от ВСС 388 млн. лв. държавна субсидия Дянков одобри едва 260 млн. лв. и сви разходната част от 493 млн. лв. на 400 млн. лева. А предвидените от съвета 105 млн. лв. от собствени приходи финансовият министър дръзновено подстрига до 140 млн. лв., което директно означава вдигане на съдебните такси. Огромната част от тези 400 млн. лв. ще отидат за заплати и за други възнаграждения, както и за социални осигуровки.


Налага се впечатлението, че Дянков постига своето с широк замах, а съдебната власт не е недоволна, стига да не повдига въпроса с парите, които влизат в джобовете на всеки един в системата. А Дянков не си поплюваше и миналата година. Тогава той подкастри разходната част на съдебния бюджет за 2011 г. с 96 млн. лева. ВСС поиска 483 млн. лв., Дянков отпусна 387 млн. лева. Към парите за заплати и за други възнаграждения обаче той беше милостив - от исканите 318 млн. лв. кабинетът одобри 283 млн. лв. и намали с 10 млн. лв. средствата за социални осигуровки - даде 71 млн. лв. вместо исканите 61 млн. лева.


Най-смело, почти наполовина, тогава бяха орязани разходите за текуща издръжка на съдилищата и прокуратурите - съдебният съвет искаше 67 млн. лв., а Дянков ги редуцира до 40 млн. лева. Те обаче пак бяха с 3 млн. лв. повече от аналогичното перо за предходната година, а за 2012 г. са одобрени близо 63 млн. лева. Шоковите съкращения на капиталовите разходи си остават без промяна - ВСС иска две поредни години по 25 млн. лв., а Дянков дава десет пъти по-малко - няма и 2.5 млн. лева.


Апокалиптичните писъци за условията на работа в Софийския градски съд обаче вече не трогват никого. Преди година самият Иван Колев каза, че за преустройството на бъдещата сграда на Софийския районен съд са нужни 10 млн. лв., а за доизграждането на ЕИСПП, която се внедрява вече 14 години и вече е погълнала 20 млн. лв., трябвали още 7 млн. лева. Тоест двете начинания ще струват 17 млн. лв., а преизпълнението на приходната част сега е повече от 31 млн. лева. Според Закона за държавния бюджет преизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт, както и неусвоените разходи във вид на преходен остатък за следващата година се разпределят по ред, определен от ВСС. Пак в Закона за бюджета пише, че при недостиг на средства той се компенсира с допълнителна субсидия от държавния бюджет. В същото време пари за експертизи недостигат, но пък се хвърлят милиони за тлъсти обезщетения на пенсионирани магистрати и съдебни чиновници. Само тази година 343-ма от тях са получили 8.3 млн. лева. Луди пари отиват и за изплащане на натрупани отпуски - на човек се падат между 15 000 и 50 000 лева.


В крайна сметка томахавките, размахвани предишната Коледа, са заровени и всеки е доволен от комфорта да не бъде нападан от другия. Съдебната реформа нито е започвала, нито има за кога да започва. А до следващите парламентарни избори остават вече не четири или три, а по-малко от две години. И няма нищо по-хубаво от това да си на ти със съдебната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във