Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Горчиво вино за вътрешния министър

Напрегнат февруари, че и ветровита пролет се очертават за вътрешния министър Цветан Цветанов. Вместо горчиво вино, под музиката на едноименната песен на Веселин Маринов, месецът на Трифон Зарезан ще загорчи на МВР-шефа най-вече заради Софийския градски съд. Столичните магистрати сервираха на Цветанов пълна чаша с чиста пелинова отвара, след като в понеделник (7 февруари) измениха мярката за неотклонение домашен арест на Алексей Петров и му наложи най-леката - подписка. Това се случи, след като главата на любимия на Цветанов Октопод обжалва мярката, наложена му през октомври, и той бе освободен от ареста след осеммесечно задържане. Сега магистратите решиха, че доказателствата срещу Петров са напълно разколебани и няма опасност той да се укрие или да извърши ново престъпление.
Бившата барета беше видимо доволен от решението на СГС и обяви, че отсега нататък ще се занимава с банки и с лихви. Съдът доказа, че е единствената достойна институция в България, която не се подава на натиск. Бяхте свидетели на една илюстрация - как прокуратурата може да фабрикува доказателства, как прокуратурата е инструмент за политически поръчки на управляващите, коментира Петров.
От своя страна прокурорът Светлозар Костов отбеляза, че актуалните обвинения срещу Алексей Петров, предявени му на 27 януари, съдържат седем различни самостоятелни престъпления - формиране и ръководене на организирана престъпна група, изнудване, съпроводено с опит за убийство, още три отделни обвинения за изнудване, две от които срещу Пламен Георгиев и Валентин Жотев, за помагачество на Марчело Джотолов при извършване на изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.
Според Костов обвиненията са такива не защото прокуратурата на всяка цена иска да намери повод за задържане на Алексей Петров, а защото е разследвала. Тезата на обвинението е, че Петров е създал и ръководил две самостоятелни организирани престъпни групи, извършващи различни престъпления. Според обвинителя Костов групата от трима души (Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров) е извършвала изнудвания, тя е рекетьорска бригада.
Бригадирът Петров обаче не беше съгласен с определението на обвинението. На излизане от съдебната зала бившата барета се закани да заведе десет дела срещу различни политици и медии, които обаче не назова. Може да се предположи, че самият вътрешен шеф ще се превърне в мишена на шефа на бившия съветник в ДАНС, ако съдът прецени, че разколебаните вече тези на МВР и на прокуратурата по делото срещу Алексей Петров всъщност са клевета. Тогава Октопод-ът и Цветанов ще трябва да си сменят местата в съдебната зала.
Между другото - ако Алексей Петров обвини Цветанов в клевета и потърси правата си в съда, това няма да е прецедент. МВР-шефът вече е страна по подобно дело, образувано по жалба на адвокат Николай Велков, който през февруари миналата година бе нарочен за част от Октопода и бе задържан. Първото заседание по това дело бе в петък (4 февруари) в Софийския районен съд (СРС). Адвокат Велков взе повод за жалбата си от телевизионно интервю на Цветан Цветанов, в което МВР шефът заяви, че Велков е неправомерно оправдан по прочутото дело за нарколабораторията в село Опицвет.
Впоследствие се оказа, че министърът се е явил на интервюто съвсем неподготвен и може би е бил подведен от сътрудниците си. Юристът Николай Велков не е бил съден по случая Опицвет - от този процес с наказания, потвърдени от Върховния касационен съд, излязоха Кристиян Младенов и химикът Валери Величков. Те бяха осъдени съответно на пет и на три години лишаване от свобода.
В случая МВР-шефът падна жертва на собствената си слабост да смята подозрението за доказана вина. Името на адвоката действително беше замесено в разследването около нарколабораторията в Опицвет през 1998 г., тъй като таблетиращата машина, с която са правени амфетамините, е била купена от неговата фармацевтична фирма. Велков обаче така и не попадна в числото на подсъдимите и се е явявал единствено като свидетел в този процес.
Така се стигна и до конфуза в Столичния районен съд в края на миналата седмица, при който Десислава Добрева,адвокат на Цветанов, вадеше от девет кладенеца вода - само и само да отложи делото. Основният мотив на защитничката беше, че жалбата срещу МВР-шефа трябвало да се конкретизира. Адвокат Добрева обясни, че на вътрешния министър не му е станало ясно кои точно са изразите и твърдения, за които го обвиняват. Това от своя страна затруднявало и правото му на защита. Самият обвиняем не се появи в залата, за да внесе яснота в казуса с присъщия си неповторим стил.
Съдът обаче не се съгласи и даде ход на процеса по същество. Защитата на ищеца настоя да бъде взет записът по бТВ от 4 май 2010 г. и да бъде разпитан журналистът, който взел интервюто с Цветанов. Магистратите допуснаха това искане, а после за последно приканиха защитника на Цветанов и Николай Велков към спогодба, но и двамата не се съгласиха. Така процесът вече е в ход , след като веднъж не тръгна по същество, защото вътрешният министър бе нередовно призован.
Гражданският иск, който ще се разглежда по време на процеса, е за 50 000 лева. Първоначално Николай Велков имаше намерение да съди министър Цветанов само за 1 лев. Той заяви още през декември миналата година: „Не искам да го ощетявам, и без това с толкова труд е изкарал шест апартамента. Финансистът на „Октопод-а, за какъвто беше нарочен Велков от МВР, обаче промени намерението си и поиска голямата сума заради причинени неимуществени щети, изразяващи се в накърняването на неговата чест и достойнство.
Той е обиден и от коментара на Цветанов за членството му в една неправителствена организация заедно с Сашо Пенов, бившия вече шеф на правния съвет на президента Георги Първанов, както и с Иван Димов, бивш член на Висшия съдебен съвет, уволнен от него заради приятелство с бизнесмена Красимир Георгиев - Красьо Черния. Тогава пред камерата Цветанов заяви: Не се ли създава усещане за някаква връзка, някакво лобиране, някаква непочтеност...?
Свидетелите, които ще разкрият колко дълбоко е бил наранен Николай Велков от подмятанията на Цветанов, ще бъдат разпитани на 15 април, когато процесът по делото за клевета ще продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във