Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Горещият картоф Евтимова - в шепите на Велчев

Висшият съдебен съвет хвърли настрани горещия картоф, в който се превърна назначението на Катя Евтимова за и.д. шеф на прокуратурата в Царево. Както е известно, името й беше замесено в скандала с имотите на магистрати в Приморско. Съветът обсъди казуса на свое извънредно заседание във вторник (8 юни).
В резултат на този дебат главният прокурор Борис Велчев ще трябва да внесе предложение до ВСС за увеличаване на щата на Районната прокуратура в Царево и да посочи заместник на и.д. ръководителя й Катя Евтимова. В Районната прокуратура в Царево освен Евтимова работят още двама души - един прокурор и досегашният й шеф с изтекли два мандата. Той е бил бивш юрисконсулт при предишния кмет на Приморско и е отказал на ВСС да заеме длъжността ръководител на прокуратурата.
Според правосъдния министър Маргарита Попова има възможност да се намери чисто административно решение на въпроса. Временно може да бъде командирован прокурор до Царево, който да замести Евтимова до решаването на казуса.
Междувременно в понеделник (7 юни) стана ясно, че Инспекторатът към ВСС активно се включва в установяване на факти и данни за подобни скандални случаи и ще проверява прокуратурите в Бургаско във връзка с раздадени общински имоти. Главният инспектор Ана Караиванова е издала на 31 май съответната заповед. Освен избора на прокурора Катя Евтимова за изпълняващ функциите на административен ръководител на Районната прокуратура в Приморско инспекторите трябва да установят дали има образувани прокурорски преписки във връзка с неправомерно раздадени общински имоти в града и какво е тяхното движение. Срокът за това е до 30 юни.
Скандалът не се разследва отсега, припомни в началото на юни Главната прокуратура. Държавното обвинение посочи, че още през 2006 г. е разпоредена проверка (по решение на Висшия съдебен съвет от 27.09.2006 година), свързана с прословутата неосъществена мечта на тукашното общинско ръководство да се сдобие с районен съд на своя територия.
Идеята на тогавашните общинари е част от негласното кърваво съревнование между Царево и Приморско кой е по-по-най. Както вече стана известно, в името на осъществяването на тази идея тогавашният кмет на Приморско прави истинска совалка между институциите в столицата, за да печели съмишленици и да рекламира възможността всички желаещи, включително и магистрати извън региона на Бургас, да се сдобият със земя и с право на строеж тук. В резултат на тази многомесечна активност през 2004 г. с право на строеж се снабдява единият от тримата магистрати, описани в т.нар. имотен скандал в Приморско - Андрей Икономов. Той го получил, тъй като според тогавашната наредба кметът е имал право да извършва подобна дейност.
Пак по онова време като своеобразен бонус срещу обособяването на районен съд правосъдното министерство в лицето на министър Антон Станков и ВСС договарят безвъзмездно да се учреди право на строеж за Учебен център на ВСС върху недвижим имот частна собственост в Приморско. Това става в края на август 2005 година. Проверката, разпоредена от ВКП, трябва да изясни кои са участниците в разговорите за този бонус.
В информацията на Главната прокуратура от 1 юни тази година се припомня, че извършилият проверката прокурор от Бургаската окръжна прокуратура Станимир Христов е представил писмен доклад по въпроса заедно с документите, които е събрал, и с писменото обяснение на кмета инж. Димитър Димитров. От доклада става ясно, че неговият събеседник по темата е бил бившият министър на правосъдието Антон Станков.
Да напомним, че на 6 юли 2005 г. на свое заседание висшите магистрати гласуваха предложението на тогавашния министър на правосъдието да бъде разкрит нов Районен съд със седалище в град Приморско, в рамките на съдебен окръг град Бургас. Решението следваше да влезе в сила от 1 януари 2006 година. Висшите магистрати го одобриха с мнозинство. Този акт бе своеобразна победа за тогавашния кмет на община Приморско инж. Димитър Димитров. Последователно на територията на Приморско бяха разкрити РПУ, Общинска служба за противопожарна и аварийна безопасност, летище, село Китен бе обявено за град. А два мащабни проекта предвиждаха изграждане на яхтено пристанище в Приморско и голф игрище.
По предложение на кмета благодарните съветници гласуват за нуждите на бъдещата съдебна институция да бъде предоставена сграда в центъра на Приморско. Допълнително е прието с пари от общинския бюджет да се финансира строителството на съдебна палата и за целта е отреден специален терен в центъра на черноморския град... Наред с тези решения под №436 от 31.08.2005 г. е гласувано още едно: ВСС да получи апетитен терен насред Приморско, на който да изгради своя база за обучение и отдих.
Решението в града да има нов районен съд бе обжалвано от нотариусите от Царево Мария Василева и Димитър Чалъков. И в крайна сметка Върховният административен съд отмени (на 7 ноември 2005 г.) създаването на съдебен район в Приморско.
Въпреки че Приморско се размина с мечтания районен съд, общинските решения ВСС да ползва безвъзмездно сграда в централната част на черноморския град, както и за построяване на собствена съдебна палата си останаха в сила. По случая е извършена проверката от ВКП (резултатите от нея припомня сега Главната прокуратура). На 13.11.2006 г. заключенията от нея главният прокурор Борис Велчев изпраща на тогавашния шеф на ВСС и правосъден министър проф. Георги Петканов, за да реагира според компетенциите си. Но нищо не е последвало.
Най-накрая точка на скандала с учреденото право на строеж в полза на ВСС е сложена в началото на април 2008 г., когато общинарите от Приморско гласуват за отмяна на това решение (№436 от 31.08.2005 г.).

Facebook logo
Бъдете с нас и във