Параграф22 Weekly

§22 Анализи

GOTT MIT UNS!*

Gott mit Uns е многобройна групировка, чиито членове са с крайно десни убеждения, включващи скинхедс и крайно десни hoolies. Могат да бъдат разпознати по BOMBER - якетата и бръснатите глави. Почти всички са изявени хулигани, участващи заедно с LAUTA HOOLS в погромите и сбиванията преди, по време и след мачове на Локомотив - Пловдив. Често жертви на техни набези са и нямащи нищо общо с футбола представители на различни малцинства (цигани, негри, евреи и др.).
Тази недвусмислена характеристика за една от най-бойните групировки от фенове на пловдивския Локомотив всеки може да открие в ИНТЕРНЕТ пространството. Стига да се поинтересува с какво са известни най-големите фракции на футболни фенове у нас.
Поводът да обърнем взор към организацията от Града на тепетата бе кървавата касапница от миналата събота. Около осемдесет черно-бели фенове пристигнаха в този ден в гр. Сандански с едничката цел да се бият с привърженици на ЦСКА, дошли в южния град, за да гледат последния мач от пролетния полусезон с местния Вихрен.
Мнозина от бръснатите глави бяха именно от групировката Gott Mit Uns. Вандалите успяха да счупят няколко стъкла на клубния автобус на червените, да ранят шест ченгета и да окървавят няколко фенове на столичния тим.
Уговорката
Досега родното футболно хулиганство не помни толкова масирано нападение, което да вдигне на крак цяло ОДП (в случая в Благоевград), а половин България да впери поглед в биткаджиите.
Впечатление направи фактът, че в агитката на ЦСКА липсваха хулиганите от най-големите и мощни червени групировки. В сектора присъстваха около 200 човека, сред които майки и бащи с децата си и съвсем обикновени запалянковци. От София бяха пристигнали не повече от... десетина-петнайсет човека.
Останалите привърженици били местни хора от гр. Сандански, Петрич и Благоевград. Според осведомени източници на Параграф 22 именно един от тях се уговорил с ултраси на Локомотив да се срещнат в гр. Сандански и да си ударят як кютек.
Придвижването до южния град не било особено трудно, защото по същото време пловдивският тим гостувал на Пирин в Благоевград. Тоест - само на стотина километра от гр. Сандански.
Червен фен на име Мишо насъскал пловдивските ултраси да дойдат до гр. Сандански за уговореното меле с мисълта, че... пловдивчани няма да се вържат и няма да се разкарат в името на побоя. Да, ама не... Два рейса с бръснати глави поели към гр. Сандански.
Съвсем естествено в сектора с фенове на ЦСКА никой не подозирал, че на стотина метра от тях се задава малка армия от пияни до козирката и надрусани хулигани, готови да се сражават на близката до стадиона на Вихрен поляна.
Бесни, че някой не си е изпълнил уговорката, пловдивските хулигани се въоръжили с метални тръби, боксове, бутилки, камъни, павета, прътове, бомбички и димки и се отправили към тила на врага. По пътя си те изпочупили стъклата на клубния автобус на червените, както и огледала и стъкла на няколко автомобила.
Телевизиите показаха какво стана минути по-късно. Бойният арсенал се посипа върху феновете на червения отбор откъм гърба им, а стъписаните зрители се опитаха да отговорят на огъня, като замерят противника със същите предмети, с които самите те са обстреляни.
Възмездието
Малко по-късно местните ченгета спират двата рейса с нападателите, а около 40 ултраси бяха арестувани за 24 часа в РПУ-Сандански. По случая в полицейското управление е образувано досъдебно производство по Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия.
Във вторник (20 май) единайсет от хулиганите бяха осъдени от председателя на районния съд в курортния град Димитър Узунов на по 20 денонощия арест и им бе наложена двегодишна забрана да посещават футболни срещи.
Поуката
Ами поуката е, че... никой не трябва да си играе с огъня. Защото ако червеният фен Мишо не се беше направил на футболен хулиган, нямаше да се стигне до тъжната картинка майки и бащи да закриват с телата си невръстните си деца, за да ги предпазят от летящите камъни и бомбички. А ченгетата от РПУ-Сандански Янек Попов, Антон Стоянов, Веселин Маламов и Васил Пендурков нямаше да получат рани по ръцете и краката от камъни и бомбички.
Както Параграф 22 вече писа в своя бр.17 от 26 април тази година, пловдивчани има защо да си отмъщават на душманите си от ЦСКА. Ще припомним - минути преди началото на двубоя между столичния гранд и Локомотив (Пловдив) на 12 април тази година десетки червени фенове атакуваха привържениците на гостуващия отбор пред техния сектор. Тогава пострадаха десетина пловдивски ултраси, а нито един от нападателите не беше арестуван.
Реакцията
Малко след ексцесиите в гр. Сандански председателят на комисията за ред и сигурност по стадионите към БФС ген.Васил Василев новаторски обяви какви причини са довели до безредиците. А също така и по какъв начин футболното хулиганство може да бъде изтръгнато веднъж завинаги.
Знаете ли откъде тръгва всичко? От нещо, което малцина забелязват - цената на билетите. Защото, когато билетът за един мач струва левче, не може да се очаква по трибуните да се намират само възпитани и интелигентни хора, както е в чужбина, възропта в спортни сайтове бившият шеф на ДНСП.
И продължи в бохемски стил: Трябва да е ясно на широката общественост, че футболът не е за социалнослаби. Това е интелигентна игра, но при положение че се играе от интелигентни хора. Тези, които вече веднъж са се провинявали, нека бъдат обозначени по някакъв начин на влизане на стадиона и да се знае, че нямат право да посещават футболни срещи. Като им се дадат по 2-3 години затвор, а в зависимост от провинението може и повече, тогава ще се усетят за какво става въпрос, призова генералът. След което разкри четирите пункта, по които незабавно трябва да се започне работа, защото не търпят отлагане:
- играе се на подобия на стадиони, на някакви безобразни ливади;
- по-висока цена на билета;
- наказанията трябва да бъдат сериозни и мигновени;
- футболното хулиганство трябва да се криминализира на всяка цена, за да имат органите на реда законни основания да реагират подобаващо.
Мерките, нахвърляни от генерал Василев, са известни. Новост е само намерението драстично да се увеличат цените на билета. Ако това наистина стане, и малкото останали нормални фенове ще забравят пътя към стадиона.
А колкото до онези, маскиращи се с черни нинджи (суитчъри, които при закопчаване покриват и лицето, като се виждат само очите на съответния фен) и обличащи се с определени марки дрехи - те винаги ще си останат вандали.
Много от тях живеят не толкова заради футбола, а заради хулиганството, и по никакъв начин няма да се откажат от тази съдба. Кретенските зулуми стават извън стадиона и това всички го знаят.
А дали вътре в секторите ще се чупят седалки и ще се замерят с тях ченгетата, е въпрос с елементарен отговор. Преди вечните дербита те просто могат да се демонтират, за да няма какво да се чупи. А това, че на последното дерби на 10 май домакините по някакви съображения оставиха седалките в сектор Б (където са феновете на Левски), заради което почти всички бяха изкъртени и полетяха по главите на полицаите, си е проблем на червената управа.
Маниерите на футболните хулигани и проявите им никога няма да се променят, за да се правят подобни компромиси. А колкото до коментираното внедряване на тайни агенти и използване на специални разузнавателни средства сред най-яростните агитки - мисията е невъзможна. Както сега стои въобще въпросът за използването на СРС. До решаването на тези проблеми, God, save us **!
Борислав Радославов

* Бог е с нас!
** Господ да ни пази!

Facebook logo
Бъдете с нас и във