Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГОВОРИТЕЛИТЕ НА ТЕМИДА РАЗВЪЛНУВАХА ВСС

През последните месеци неведнъж се е случвало Параграф 22 да започва материалите си от заседанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) с думи като ВСС продължава да прелива от пусто в празно или Кадровиците на Темида спориха от любов към спорта.
За наше голямо съжаление ще трябва да се повторим и този път. Защото на редовното заседание на ВСС в сряда (4 април) не се случи нищо по-различно или по-съществено от... предишните сбирки. Висшите магистрати отново пренебрегнаха важните теми, отнасящи се за по-доброто бъдеще на съдебната власт (тях сме ги изброявали неведнъж, но сега няма да се повтаряме). Вместо това членовете на съвета отделиха близо час от времето си, за да поспорят дали има нужда от пресаташета в окръжните съдилища в страната.
Въпросната точка от дневния ред бе докладвана от председателя на комисията Връзки с обществеността на ВСС проф. Александър Воденичаров. Той обясни, че не във всички окръжни съдилища има назначени служители за връзки с медиите. А в Закона за съдебната власт (ЗСВ) има такова изискване. И за да не бъде обвинен в закононарушение, ВСС е длъжен да назначи пресаташета. В девет от съдилищата трябвало да се разкрият допълнителни щатни бройки, а в други 12 имало свободни места, но те трябвало да се трансформират, за да се заемат от говорители. Например - в някой съд има свободно място за съдебен администратор. Но вместо да се назначава такъв специалист, мястото ще бъде заето от човек, който да общува с медиите. Воденичаров завърши с думите, че може би трябва да се разшири и щатът на прокуратурата и там също да бъдат назначени пресаташета.
Нито един от журналистите, които наблюдаваха заседанието, не предполагаше, че след тези думи ще се развихри спор, какъвто е нямало дори при решаването на финансови въпроси.
Главният прокурор Борис Велчев заяви, че няма да се възползва от идеята да иска увеличаване на щата на администрацията на държавното обвинение, защото вече е решил въпроса. Една от първите му стъпки като обвинител №1 бе във всяка прокуратурата да назначи говорители. Наблюдаващите прокурори са много по-достъпни, отколкото съдиите. Заради това смятам, че няма нужда от пресаташета в структурите на държавното обвинение, обясни Велчев.
Председателят на Бургаския окръжен съд Събина Христова заяви, че преди да се вземе каквото и да било решение, трябва да се провери дали за свободните щатни бройки, които ще се трансформират, не са обявени конкурси.
Адвокат Анита Михайлова заяви, че трябва да се попитат и административните ръководители на петте апелативни съдилища в кои райони има нужда от пресаташета, трябва ли да се откриват такива длъжности във всички окръжни съдилища, или само в онези, в които се гледат много дела от голям обществен интерес.
Колегата й Любомир Цеков изтъкна и друг мотив. Не трябва ли преди да се гласува да се изготви анализ колко са натоварени вече назначените пресаташета, какво правят, докато са на работа и въобще как си уплътняват деня.
Шефът на Софийския апелативен съд Евгений Стайков пък допълни, че в Монтанския окръжен съд няма пресаташе. Там ръководителят е определил един от съдиите да бъде и говорител на институцията. Мисля си, че вариантът съдиите да бъдат говорители, е много по-успешен вариант, защото те са запознати много по-добре с материята, отколкото например нашият служител (това е пресаташето Виктория Лулева-бел.ред.), обясни Стайков. Той подкрепи Анита Михайлова, че може би пресаташета трябва да се назначават само в по-големите съдилища, където се гледат и много дела от обществен интерес.
Докладчикът на точката Александър Воденичаров реши да защити позицията си. Той заяви, че не може да разбере как се определя кой съд е по-голям и кой по-малък, не може да разбере по какви критерии се прави разграничението. Бюджетът на съдебната власт нямало да се натовари много, защото заплатата на едно пресаташе била 660 лева. Воденичаров бе подкрепен от шефа на бюджетната комисия на съвета Андрей Икономов, който допълни, че трябва да се спази законът. Същото каза и колегата му от Върховния административен съд Панайот Генков.
Като видя, че страстите се нажежават на привидно обикновена точка от дневния ред, министърът на правосъдието Георги Петканов даде 10 минути почивка. С надеждата, че в кулоарите на ВСС магистратите ще се разберат какво да правят.
И наистина, веднага след отдиха заместник-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков заяви, че не могат да се пренебрегнат съображенията на колежката му Анита Михайлова и точката трябва да се отложи, докато шефовете на апелативните съдилища не си кажат тежката дума за нуждата от пресаташета. Така на спорът бе сложена точка. До следващия път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във