Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Грабеж и след грабежа - спад...

МВР-шефът Румяна Бъчварова обяснява на колегите си колко голям е ръстът на разкриваемостта на грабежите.
S 250 fadd7597 c6d2 4f6d bf38 b1bd81add5f3

Ако съм на мястото на онези четирима, които ограбиха 400 бона от инкасов автомобил в подземния гараж на МОЛ-а на бул. "Цариградско шосе", щях да се обидя от безгрижието на вътрешния министър Румяна Бъчварова. В телевизионно изявление в сряда (24 февруари) тя омаловажи удара от понеделник (22 февруари), като обяви, че има спад на грабежите и рязък скок на разкриваемостта им. Ще рече - грабежът на инкасото е пренебрежително малък епизод на фона на камарата подобни, които вече са разкрити. 

Според нея такъв случай не можел да се скрие от обществото, но причината за това била друга. Всъщност обществото ни повече се интересувало от самото престъпление, а не от разкриването му, посочи Бъчварова. Тя  цитира и статистика на МВР, според която на базата на реално регистрираните случаи от 2014 г. се забелязва спад на грабежите и увеличаване на разкриваемостта. "От 3000 и нещо през 2014 г., през 2015 г. грабежите са 1800", добави тя.

И след като стана ясно, че болният интерес на обществото към самото престъпление е причината да се раздухва истерия около грабежите, Бъчварова заяви, че МВР се нуждае от истинска статистика, която да отчита свършеното. "МВР има интерес да се знаят реалните цифри, за да може да работи по-добре. Самото усещане на тревожност в обществото пречи да видим реалната работа", обясни този парадокс вътрешният министър.

Все така лежерно МВР шефът поясни, че министерството полага максимални усилия за сигурността на гражданите, но нямало как всички да бъдат защитени. Въпреки това тя призова за повече доверие в полицията.

Ако имахме реална представа каква част от българските граждани се чувстват сигурни и защитени, щеше да е далеч по-просто доверието между полиция и народ да се гради съвместно. Тъй като самата Бъчварова обяви, че всички няма как да бъдат защитени, очевидно този процес ще бъде труден и продължителен. И с даване на аванс от страна на обществото.

Явно новата концепция за обществен ред и вътрешна сигурност на министър Бъчварова включва нова статистика, която да отразява само разкритите престъпления. Интересно хрумване също така е да се работи с обществото в посока на изграждане на повече доверие към МВР. В това начинание навярно ръководството на МВР ще разчита повече на служителите от Института по психология, които знаят как се прави това. В комбинация със статистиката за разкритите престъпления чувството на тревожност в обществото ще спада. 

Засега обаче това чувство ще нараства по две причини - едната е заради социологическите търчи-лъжи на Румяна Бъчварова. А другата - поради факта, че посред бял ден в подземните паркинги на един от най-посещаваните МОЛ-ове в столицата се гърми на поразия с калашници и по чудо няма невинни жертви.

Що се отнася до самото разследване по случая в МОЛ-а, засега все още няма развитие. Колата на бандитите е открита на около 500 м от МОЛ-а със спукана от куршум задна гума. В багажника на "Шкода" са открити различни вещи, които биха могли да дадат годен материал за ДНК-проби. За сравнението им обаче ще е необходимо време, през което бандитите биха могли да се изнесат през граница.

Експерти по охрана  допускат, че нападателите са разполагали с вътрешна информация в колко часа точно идва инкасо автомобилът. Знаейки това, те са извършили удара светкавично. Никой повече не е видял кога са изоставили колата и са изчезнали. Единствената надежда на разследващите са записите на камерите в паркинга и в района. 

Записите може би ще разкрият цялостната картина на грабежа. Специалстите сочат, че в един инкасов автомобил обикновено има трима охранители и един от тях седи до касата в автомобила и не излиза по никакъв повод. Освен това автомобилът е брониран и никаква стрелба не представлява опасност за него, освен ако не е с противотанков снаряд. В такъв случай остава пълна мистерия при какви обстоятелства нападателите са взели парите и са изчезнали. От охранителната фирма "ВИП Секюрити" пуснаха специално съобщение по случая. "Инкасовият екип е действал в пълно съответствие с вътрешните правила и процедури на компанията и е предприел най-добрите възможни мерки за ограничаване на щетите и за избягването на човешки жертви. Всички членове на екипа са непокътнати - въпреки престрелката, която се е случила. Към момента на инцидента служител от екипа е задействал паник-бутона, като на сигнала са реагирали три наши мобилни патрула, но цялата ситуация се е разиграла в рамките на секунди. Открадната е само една пратка на наш търговски клиент. Всички останали пратки на нашите клиенти в този обект са невредими", се казва в него.

 

От обир на обир

В началото на януари тази година въоръжен грабеж беше извършен в клон на БУЛБАНК в столичния квартал "Люлин" на границата между 6-и и 7-и микрорайон. Двама маскирани влезли в клона, намиращ се на метри от ресторант за бързо хранене, точно когато служителите са отчитали наличността в касите. Единият от тях е бил въоръжен с пистолет, а другият е носел нервнопаралитичен спрей, с който е напръскал част от хората в офиса. Обирът е бил извършен за минути - двамата похитители са взели две или три чувалчета с пари, а след това избягали към вътрешността на квартала. Заграбената сума бе около 100 000 лева.

Два дни по-късно от сектор "Грабежи" в Главна дирекция "Национална полиция" обясниха, че с въоръжени грабежи в София се занимават три или четири престъпни банди. Според служителя Мирослав Данаилов от сектора в банковия обир в "Люлин" са участвали петима души - двама са влезли с пистолети в офиса, двама са чакали на входа, а един - в джипа, с кого

то след това са избягали. МВР шефът Румяна Бъчварова коментира, че извършените в последно време обири са доста притеснителни и по тях се работи с повишено внимание.

Още един въоръжен грабеж бе извършен вечерта на 26 януари в хранителен магазин в столичния квартал "Гео Милев". Около 19 ч. маскиран мъж влязъл в магазина, отишъл необезпокояван до една от касите и заплашил с оръжие продавачката. Нападателят взел парите от дневния оборот и избягал. По време на обира в магазина е имало много клиенти, но никой от тях не е пострадал, уточниха по случая от МВР.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във