Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Грабителят на Костов стана подсъдим

Виктор Градинаров, нахлул през май в къщата на синия лидер Иван Костов в столичния кв. Драгалевци, отива на съд по обвинение в опит за грабеж. Инцидентът, станал точно преди парламентарните избори, предизвика противоречиви отзиви и раздвои юристите в оценката им за престъпния характер на деянието. Житейската драма на плевенчанина предизвика съчувствие, но прокуратурата не се отказа от търсене на наказателна отговорност. В очакване на първото съдебно заседание Градинаров остава с най-леката мярка за неотклонение - подписка.


Още в първото съдебно заседание по разглеждане на мярката стана ясно, че нападателят на Костов е с нерадостна съдба. Майка му се самоубила, хвърляйки се под влака, брат му се удавил, баща му издъхнал в мъки от тежка цироза, а той останал без покрив над главата, след като бил лишен от обитавана под наем стара сграда на БДЖ. Съдията от Софийския районен съд Върбан Върбанов беше толкова впечатлен от чутото, че освободи незабавно Градинаров от ареста, без изобщо да му налага мярка за неотклонение. Съдията прекали обаче с емоциите, стигайки до взаимноизключващи се тези.


На мен ми се скъса сърцето, като ви четох обясненията. Вече съм решил, че няма престъпление, вие сега ми кажете какво да ви правя, разчувства се Върбанов. Веднага след това съдията продължи с разсъжденията на глас: Вижда се, че е търсил публичност, или, по-скоро, помощ. Проблемът сега е като излезе оттук, да не отиде при някой друг и да не направи същото. В крайна сметка Върбанов уточни, че не кара Градинаров да обещае повече да не прави така, а по-скоро се чуди как да му помогне. Градинаров отнесе и пожелание да си намери работа до следващия вторник, когато състав на Софийския градски съд трябваше да разгледа отказа за налагане на мярка за неотклонение.


Висшестоящият съд не се оказа толкова милостив и прие доводите на прокуратурата. Според тях Градинаров отишъл през нощта в дома на Костов маскиран, въоръжен със сгъваем нож и с намерение да присвои пари и ценности от семейството на бившия премиер. След като прескочил дувара и пренощувал в двора, бил видян призори от съпругата на Иван Костов - Елена. Уведомени били служителите на СОТ и до грабеж не се стигнало, но не защото нападателят се отказал сам от намерението си, а заради намесата на Костов и охранителите. Именно спорът доброволен ли е бил отказът, или не, ще е решаващ за изхода на делото, тъй като правилото е: че деецът не се наказва, ако сам се откаже от намеренията си да извърши престъпление. В своя полза защитата ще разчита на обстоятелствата, че подсъдимият сам свалил маската си и поискал да извикат полицията, а след разговор с Костов политикът му предложил да не подават сигнал до органите на МВР.


Подобно на друг подсъдим за посегателство срещу партиен лидер, Октай Енимехмедов (извършил театрално покушение срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган),Виктор Градинаров приведе политически и социални мотиви за стореното. Освен че бил озверял от глад, той търсел внимание, за да покаже трагедията на интелигентен пенсионер, който рови по кошчетата в Борисовата градина, а на метри от него Костов прави митинг и раздава обещания. За разлика от Енимехмедов, чието дело също влезе в съда, Градинаров не порица само една партия, а направи обобщението, че всичките ни политици са такива. Това беше илюстрирано и с обяснението, че решил да атакува Костови, защото адресът на Станишев не намерих, а ако бях влязъл при Бойко Борисов, от мен щеше да хвърчи перушина.


По време на разследването стана ясно, че Градинаров е подозиран и проверяван по сигнал за кражба в Горнооряховско, но участието му не било доказано и останал с чисто съдебно минало. Ако се съди по решимостта на прокуратурата да вкара делото в съда, твърде вероятно е плевенчанинът да отнесе поне условна присъда, макар и лека, с оглед безспорните смекчаващи обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във