Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Градската прокуратура остава на автопилот

ВСС отново не успя да избере наследник на Николай Кокинов

Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере в четвъртък (26 септември) градски прокурор на София. Причината за проваления за втори път вот беше, че никой от тримата опоненти за поста не събра необходимите 13 гласа, което е половината плюс един от всички членове на съвета.


Битката за овакантеното място се водеше между прокурора от градската прокуратура Ваня Илиева, заместник-шефа на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев и следователя от столичното следствие Бойко Атанасов. Столът на градския прокурор в София бе опразнен, след като гръмна скандалът с изтеклите записи от разговори в дома на Бойко Борисов в Банкя - единият от събеседниците му беше тогавашният прокурор на София Николай Кокинов, чиито коментари предизвикаха незабавна реакция на шефовете му и той беше отстранен.


Резултатите от вота показаха, че нито един от тримата съперници за поста не се харесва на болшинството от кадровиците, защото никой не привлече солидна подкрепа. При първото гласуване Ваня Илиева получи 5 гласа за, 7 против и 13 въздържали се. За Руси Алексиев гласуваха четирима, десет бяха против, а 11 се въздържаха. Следователят Бойко Атанасов получи 3 гласа за, 14 от членовете бяха против, а осем се въздържаха. Картината не се промени съществено и при балотажа.


Преди да препитат кандидатите, членовете на Висшия съвет изслушаха информация от техни колеги за състоянието на градската прокуратура. От доклада на атестационната комисия към съвета се разбра, че там има голямо текучество и незаети щатове, тъй като прокурори напускали, за да работят в изпълнителната власт. Отчетена беше прекомерната натовареност на обвинителите и сложността на делата, което води до продължителни разследвания.


Проблемите, фиксирани в този доклад, бяха същите, на които наблегна един от кандидатите - Ваня Илиева. Тя предложи да се разшири отделът за борба с корупцията, в който в момента работели само четирима души. Илиева има идея също да се разшири отделът, занимаващ се с дела срещу лица с имунитет. За сметка на това обаче кандидатката настоя броят на заместник градските прокурори, които сега са шестима, да бъде намален.


Другият от кандидатите - Руси Алексиев, акцентира върху големия брой на делата, които съдът връща на Софийската градска прокуратура - 24 на сто, при среден процент за страната 5.2 процента. Той обеща да работи за намаляването на този процент. Алексиев е на мнение, че периодично трябва да се правят анализи за причините за връщането на делата и за оправдателните присъди, а провалените дела трябвало да се вземат предвид при служебното издигане на магистратите.


Претендентът за вакантния стол на Кокинов заяви, че имало моменти, в които прокуратурата прекалено рано съобщава факти по разследвания и проверки и не вижда защо трябва прокурори да събират медиите при самото провеждане на акции.


Третият кандидат - Бойко Атанасов, предложи да се направи сериозна ревизия в Софийската градска прокуратура, където според него имало прокурори, които не са писали обвинителни актове с години, а предимно са прекратявали дела. Той настоява да се анализира тяхната дейност и да се предприемат мерки от административния ръководител всеки такъв магистрат да си поеме отговорността. Според Атанасов трябва да се премахнат специализираните звена в прокуратурата, които не били законово регламентирани и нарушавали и принципа за случайното разпределение на делата. Това обаче противоречи на изискванията на Брюксел, откъдето дойдоха съветите за профилиране в прокуратурата.


При дебатите главният прокурор Сотир Цацаров отбеляза, че Илиева има значителен опит като прокурор, била е наблюдаващ по сложни дела и познава колектива на прокуратурата. По отношение на Руси Алексиев главният прокурор заяви, че концепцията му е направила впечатление като добре структурирана и с практическа ориентация. Руси Алексиев познавал проблемите и предлагал необходимите промени.


Главният прокурор подкрепи идеята, изтъкната от Атанасов за създаване на криминален отдел към градската прокуратура и дори разкри, че вече се работи по създаването такава структура. След проваления вот Руси Алексиев заяви, че вече се чуди дали отново да се кандидатира за поста.


В момента освен градската прокуратура без шеф титуляр е и Софийската апелативна прокуратура. Постът се оваканти, след като досегашният административен ръководител Ангел Илиев напусна заради скандал със случайното разпределение на делата.


ВСС се провали веднъж през юли тази година в опита си да избере ръководител на ключовата магистратура. Кандидати бяха окръжният прокурор на София Албена Вутова и заместник градският прокурор на столицата Божидар Джамбазов, но никой от тях не успя да събере необходимите 13 гласа в своя полза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във