Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гражданин протестира срещу тогите в съда

Великотърновец се обяви срещу задължителното носене на тоги в Съдебната палата. Николай Веселинов е написал и изпратил до Министерството на правосъдието писмо, в което настоява да бъдат премахнати въведените като задължителни облекла за участниците в съдебния процес.
Според бившия електротехник тогите в залата въздействали не респектиращо, а стресиращо върху някои от подсъдимите и върху свидетелите с по-лабилна психика. До тази идея Василев стигнал преди няколко месеца по време на бракоразводното дело, което водел тогава с бившата си съпруга. Когато въведоха в залата малката ми дъщеря, адвокатът на съпругата ми се надвеси над нея като лешояд в развяващата се тога и започна да я засипва с въпроси. Съдията също се включи в разпита. Детето се уплаши от тези хора, облечени в такива странни дрехи, и се разплака. След това няколко дни не можеше да се освободи от шока. Тогите обаче въздействат негативно не само върху децата, но и върху по-чувствителните хора. Ето защо те трябва да бъдат забранени, пише в писмото си Николай Веселинов.
В писмото си до Министерството на правосъдието великотърновецът отправя и още няколко искания, които като че ли не са съвсем лишени от смисъл. Той настоява да бъде върнато смъртното наказание при убийство, както и за изнасилване и блудство с деца. Отнетите от Комисията Кушлев палати на незаконно забогателите той предлага да бъдат превърнати в детски градини или други детски заведения, а останалото имущество да се продава на търг и получените пари да се внасят в специален фонд за лечение на деца в чужбина. Николай Веселинов иска също да бъдат премахнати като безполезни пробацията, условните присъди и съкратеното съдебно следствие.

Тогите били различни видове:
* тога алба (пура) - тога с кремав цвят, носена от обикновените граждани.
* тога кандида - съвсем бяла тога, която носели кандидатите за определена магистратура, докато агитирали да бъдат избрани. Белият си цвят придобивал, като я покривали със стрита креда.
* тога пикта - пурпурна тога, носена от царете и триумфаторите. Била избродирана със злато, с картини от знаменателни събития.
* тога претекста - тога с пурпурен ръб, която носили магистратите и децата на римските граждани до навършване на пълнолетие.
* тога пула - тога с черно-сивкав цвят, носена при траур.
* тога трабея - раирана тога, украсена с ивици, пурпурни или шафранови, и пурпурен ръб по края си. Носели я консулите при някои церемонии, а така също някои жреци, например: салиите, авгурите и старшите фламини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във