Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гражданската конфискация излиза от ремонт

Кабинетът е почти готов с нов законопроект за гражданска конфискация на необяснимите богатства, стана ясно тази седмица от изявление на правосъдния министър Диана Ковачева. Месец след уверението й, че този нормативен акт е приоритет за кабинета, а България абсолютно и задължително трябва да има такъв закон, Ковачева съобщи, че проектът трябва да е готов до края на януари. Това не е просто един закон, а мярка, която има много важна роля срещу организираната престъпност не само в България, но и в общоевропейски контекст. Всички държави членки се ориентират към конкретни мерки за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, заяви Ковачева.


Единственото конкретно нещо, казано от Ковачева за законопроекта освен срока на изготвянето му, беше, че остава водещият принцип гражданската конфискация да не зависи от наличието на влязла в сила присъда по наказателно дело. В новия законопроект няма отстъпление от позицията, че конфискацията трябва да направи граждански съд. Тоест говорим за гражданска конфискация, и не може да има отстъпление от факта, че конфискацията следва да не се базира на влязла в сила присъда, т. нар. пon conviction based принцип, изискван и от Европейската комисия. Той е абсолютно приет и ще бъде следван, заяви Ковачева.


От думите й не стана ясно доколко и в какво ще се различава сегашният законопроект от отхвърления от Народното събрание през август миналата година законопроект на предишния екип на правосъдното министерство, оглавяван от Маргарита Попова. Той беше одобрен от Венецианската комисия към Съвета на Европа в дълга съгласувателна процедура, но управляващи и опозиция дружно го провалиха, като избягнаха дебата по него. Маргарита Попова тогава каза, че нейното ведомство повече няма да предлага промени и който иска, да пише нов законопроект.


Отхвърленият проект съдържаше всички ключови принципи на този тип законодателство, ползваше се с подкрепата на евроинституциите и на САЩ, а западните посланици реагираха остро след депутатския заговор за провалянето му. Европейската комисия твърдо е заложила на него и тонът в последния й мониторингов доклад сочи, че упоритата съпротива на управниците ни срещу приемането му ще има тежки последици за страната. Според правилника за дейността на Народното събрание отхвърлен на първо гласуване законопроект може да бъде внесен повторно само след съществени промени в основните му положения.


В последните месеци не се е чуло някой в правосъдното министерство или в Народното събрание да се е нагърбил с тази работа, нито да е съставяна работна група. Това означава, че са правени промени върху готовия проект, но не е огласено кой от управляващите ги е одобрявал. Единствените конкретни предложения за корекции дойдоха от новия председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов. След назначаването на Ковачева за министър той каза, че е изложил концепцията си пред нея. Най-радикалната от тях, споделена за пръв път от Тодор Коларов в интервю за Параграф 22, е да се вдигнат праговете на несъответствието на притежаваното имущество със законния доход. Коларов предлага комисията да може да проверява всеки, срещу когото е повдигнато обвинение, и притежава имущество на стойност над 1 млн. лева. Аргументът му е, че така ще се тушират страховете, че комисията ще засегне онези български граждани, които са работили в чужбина или на черно и са придобили по един-два имота, както и че няма смисъл да се ловят дребните риби.


За да няма обаче упреци, че комисията гони всички богати хора, Коларов предлага праг на несъответствие от 300 хил. лева. Председателят на комисията иска още тя да се самосезира, както и да не подлежи на текущ контрол от Народното събрание, за да бъде застрашена независимостта й. Коларов предлага компромисен вариант за продължителността на периода за проучване на имуществото назад във времето - 15 години. Настоява и за значително разширяване на периметъра за проучване на имуществото по отношение на свързаните лица и фирми, както и за въвеждане на концепцията за смесените активи - ако едно имущество е придобито от смесването на легални и нелегални доходи, също да подлежи на конфискация.


Преди Нова година пък ДПС обяви, че ще внесе свой законопроект за гражданска конфискация, съставен от Христо Бисеров. От казаното за него става ясно, че той цели да блокира напълно ефективното провеждане на гражданска конфискация от Комисията Коларов. Вместо да започва проверка и при наличие на законовите основания да налага запори според проекта на ДПС, тя ще може да започва работа едва след шестмесечно финансово разследване, извършено от НАП, и то само при изрично искане от прокурор. За капак финансово разследване е допустимо само срещу обвинени в конкретни престъпления като поръчково убийство, отвличане, склоняване към проституция, порнография. Иначе казано, проектът на ДПС насочва закона единствено към редовите мутри, изключвайки прилагането му спрямо босовете в политиката, бизнеса, висшата администрация и съдебната система.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във