Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Граждански обръч около ВСС

Илюзиите за прозрачност в работата на ВСС ще се подхранват от граждански съвет. Формирането му стана повод за скандал, тъй като съдебните управници отрязаха мераците на три неправителствени организации да станат негови членове. Вратата беше хлопната тази седмица пред Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА), фондация Евеста и сдружението България на гражданите. СОПА направи име покрай протестите срещу застрояването на Морската градина и проекта Алея първа във Варна, но регистрираната тази година Евеста е абсолютно неизвестна и едва ли някой е чувал за нея. Ново е и сдружението България на гражданите, но като паралелна структура към едноименната партия на Меглена Кунева то е разпознаваемо поне като име.


Именно неговите членове се разсърдиха най-шумно от отказа и обявиха, че започват акция с писане на протестни имейли до ВСС. Членовете и симпатизантите на Куневото сдружение бяха призовани да пращат там текст: Протест срещу административния произвол! Дайте достъп на сдружение България на гражданите до гражданския съвет към ВСС! Съветът пък аргументира отказа си да ги приеме с обстоятелството, че сдружението не е представило реализирани проекти и инициативи в областта на съдебната реформа. На тези условия отговаряли допуснатите вече 15 организации.


Хората около Кунева вероятно са очаквали ответен удар, след като тръгнаха на нож срещу мудността, с която ВСС сформира гражданския съвет. Решение за създаването му беше взето преди повече от два месеца. Последва серия от настойчиви въпроси и искания от страна на България на гражданите това да бъде изпълнено, след което сдружението се оплака в Европейската комисия за липса на прозрачност в работата на новото правителство на съдебната власт. В края на ноември ВСС покани кандидатите да сформират гражданския съвет и определи документите, които трябва да подадат професионалните и неправителствените организации, желаещи да се включат в него. На интернет страницата на ВСС беше пусната и секция Граждански съвет, в която да се публикуват всички материали, свързани с неговата работа. А първото му заседание беше насрочено за 14 януари догодина, когато вероятно и новият главен прокурор ще е вече избран.


България на гражданите продължи с атаките, твърдейки, че ВСС не изпълнява препоръките на Европейската комисия и целта е процедурата за избора на главен прокурор, определена като имитация, да мине без участието на гражданското общество и на професионалните оганизации. Ден преди ВСС да одобри окончателния списък на неправителствени организации, които са поканени в гражданския съвет, председателят на сдружението България на гражданите Георги Атанасов сравни действията му с тези на имперския фаворит граф Потьомкин, който подредил китни, но бутафорни села и разпоредил селяните да изглеждат щастливи, когато Екатерина Велика пътува покрай тях по река Днепър. Целта била императрицата да види колко добре се управлява новоприсъединената Кримска губерния. Та подобна била и ролята на гражданския съвет - да е само фасада на гражданско участие и контрол, тъй като имал формално права, срещу които не стоели никакви задължения на ВСС.


Във всичко това има много истина. Иначе проблемът на отхвърлените е, че техни колеги от т. нар. неправителствен сектор от години обслужват правителствата в бутафорията, наричана граждански контрол върху съдебната система. Това става обаче не по нареждане отгоре, а заради взаимния им интерес да усвояват средства по европейски програми, до които също стигат предимно съответните фаворити. Дали Екатерина Велика се е хванала на номера не знаем. Но по всичко личи, че Европейската комисия разпознава измамите дори ако формално те трябва да демонстрират изпълнение на нейните препоръки.


nbsp;


nbsp;


НеразборииДопуснатите в гражданския съвет към ВСС професионални и неправителствени организации са: Програма за развитие на съдебната система, Национално сдружение на съдебните служители, Асоциация на прокурорите в България, Съюз на съдиите в България, Камара на следователите в България, Българска съдийска асоциация, Център на НПО в Разград, Институт за модерна политика, Институт Отворено общество - София, Български хелзинкски комитет, Български институт за правни инициативи, Български адвокати за правата на човека, Институт за развитие на публичната среда, Асоциация Форум и Съюз на юристите в България.Според сдружението България на гражданите критериите за подбора са пазени в тайна към момента на подаване на исканията за участие, а процедурата за избор и утвърждаване на членовете е проведена на тъмно. Гражданският съвет ще може да се свика само от правосъдния министър в качеството му на председателстващ ВСС веднъж на три месеца, но само ако той прецени необходимост от свикването му. Инициатива за свикване може да проявят и членовете на гражданския съвет, но само ако зад нея застанат 2/3 от всички членове - в случая десет организации. Тази възможност била обаче на практика блокирана, тъй като между 15-те допуснати участници имало повече от пет, които са служебно или лично зависими от ВСС или органите на съдебната система и/или имат казионен характер и са допуснати като противотежест на активните НПО.От България на гражданите твърдят, че гражданският съвет няма установен статут, включително и на консултативен орган. ВСС няма задължение да разгледа въпросите, поставени от гражданския съвет, и не е обвързан от решенията му. Съдебните управници нямат задължение да включват в дневния си ред въпросите, поставени от членовете на гражданския съвет, нямат задължение да внасят за обсъждане и решаване техни становища и практически нямат никакво задължение да се съобразяват с мнението на новоучредения орган. Правилата за работата на гражданския съвет пък не предвиждат той да приема решения или други актове, както и да се произнася по поставяните пред него или от него въпроси.


Facebook logo
Бъдете с нас и във