Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Граничен шеф припада, научил за съкращения

Рокадите в граничния сектор и намерението на вътрешния министър Михаил Миков да прати в пенсия всички с натрупан осигурителен стаж подплашиха най-вече офицерите от Регионалния граничен сектор в Кюстендил, отговарящи за охраната на българо-македонската граница.
Заплахата от съкращения в района е докарала до припадък шефа на сектора Димитър Чалъков. Според депеша от вътрешното ведомство трябва да бъдат съкратени 17% от персонала, включително и граничните ченгета, навъртели 25 години стаж и имащи право на пенсия. Едва след това ще бъде направен подбор между оставащите за уволнение кадри, сочи разпореждането.
Именно в групата на третата възраст попада и
граничният началник Чалъков, известен сред подчинените си като Татко Чък
По сведения на негови служители, като научил лошата новина - че е водач на листата за пенсиониране заради навъртени години за пенсия - шефът припаднал в кабинета си. Веднага била извикана линейка от Спешния медицински център, а още на следващия ден граничният полицейски началник излязъл и в болнични за... шест месеца.
Ако се изпълни заръката на вътрешния министър, почти всички гранични шефове трябва да се разделят с полицейските заплати и да преминат в армията на пенсионерите, като в бъдеще разчитат само на пенсийките си, които не са малки, но са доста под сегашните им възнаграждения.
Припадъците и продължителните болнични листове обаче няма да спасят Татко Чък, категорични са от вътрешното ведомство. Говори се, че лично министър Миков е набелязал комисар Димитър Чалъков за отстраняване от системата. Но МВР-шефът искал да го уволни, а не да го пенсионира. Какви са греховете на комисаря, заради които е попаднал в полезрението на ръководството на вътрешното ведомство?
Сред вероятните причини за подобни настроения са посещенията на сбирките на ГЕРБ в Благоевград в компанията и на първия му и дългогодишен приятел комисар Чавдар Караджов (доскорошен шеф на МВР- Кюстендил, който преди няколко месеца бе пратен в резервния щат на министерството).
Очевидно
продължителните болнични листове в района са на мода
От 20-ина дни боледува много усърдно и дългогодишният шеф на Кюстендилската митница Кирил Калфин, известен като Вечната Амбър. На широката общественост не е известно каква точно е болестта му. Но пък се знае, че е изкарал не един и два политически мандата на тази длъжност. Въпреки болежките си той често може да бъде забелязан да се разхожда в центъра на Кюстендил в района около местната поликлиника. Здравословните проблеми на Калфин пък се появиха точно преди да гръмне поредният скандал в митниците, разпален от Ревизоро.
Някак встрани останаха две от имената, които той спомена - на кюстендилците Фози и Кратунката. Макар че прякорите на двамата са познати и на децата в региона, бившият главен митничар (сакън да не попадне по ударите на закона) спести кой се крие зад тези прякори.
Единият от споменатите - Георги Владимиров-Фози, не е непознат за нашите читатели. Шефът на ГКПП Гюешево бе герой на Параграф 22 още от 2003 година. Владимиров, който е в системата на митниците от 1997 г., е уволнен заради улесняване на фиктивен износ на стоки (един камион с кожени якета), поради което държавата тогава е ощетена със сумата от 21 063 лева. Заповедта за възстановяването му и за назначаването му на поста и.д. шеф на ГКПП Гюешево две години по-късно е подписана не от кого да е, а... от самия Ревизоро.
Нарушението, за което е обвинен митничарят Георги Владимиров, е от 17.10.1998 година
когато Фози е инспектор на изходното трасе на ГКПП Олтоманци на българо-сръбската граница. Според обвинителния акт Владимиров е извършил престъпление по чл.282, ал.2 от НК (престъпление по служба). На първа инстанция сегашният шеф на Кюстендилския районен съд Андрей Радев му даде условна присъда заради чистото му съдебно досие. При обжалването на присъдата пред Кюстендилския окръжен съд (КОС) обаче защитникът на Фози прехвърли топката към капепейците от смяната, които по това време дават 24-часови извънредни дежурства заради военното положение в Косово. Заради умората си те уж не видели спорния камион. Дежурните на КПП пък от своя страна забравят какво е станало преди три години и така на 25 юли 2000 г. условната присъда на митничаря падна и той бе възстановен на работа.
Обществена тайна е, че години наред ГКПП Гюешево е обслужвал бизнес начинанията на убития в Амстердам Косьо Самоковеца, а по-късно и на Николай Методиев-Пилето. Понастоящем се смята, че Гюешево е основното депо за внос на контрабандни цигари. По последни данни през 2007 г. и 2008 г. основната част от наркотрафика преминава по т.нар. Път на коприната, познат още от древността и като Виа Аристотелис, който минава не отнякъде другаде, а именно през Гюешево.
За да се замажат очите на европартньорите, от време на време на граничния пункт Гюешево правят по някой сполучлив удар срещу трафика на дрога, като по правило изгорелите най-често са граждани на съседна Турция.
Не по-малко
интересна е съдбата на втория кюстендилски митнически капацитет Георги Иванчов-Кратуната
- бившия вече шеф на отдел Митническо разследване и разузнаване, който от известно време се подвизава на митница Калотина. Макар че 51-годишният митничар е родом от града на черешите, той рядко се завърта в родното си място. Иванчов е бил шеф на местната митница за не повече от месец-два през 2002 г., когато отново вървеше офанзива за смяната на Вечната Амбър Кирил Калфин.
Местните - разказват, че Калфин, Кратуната и друга известна митничарска легенда Васил Димитров-Найлона, за всеки празник на града (на 21 март) по традиция сядали на печено прасенце и бабували кой, къде, какво и защо. Това обаче продължава до първия опит за импийчмънт на Калфин през 2002 година. Калимерата на тримата се разтуря заради мерака на Найлона и Кратуната да седнат в началническия стол на Калфин. Все пак за няколко месеца в началническото кресло тогава успяват да седнат и Васил Димитров-Найлона, и Георги Иванчов-Кратуната. По това време се създава уникално от правна гледна точка положение, тъй като и тримата имат заповеди за назначение на ръководния пост. Причината за куриозната ситуация възниква поради отпуската по болест на Вечната амбър.
След продължителното боледуване Калфин обаче се връща на работа и на другите двама се налага да си търсят нови места под слънцето и нови покровители. В края на миналата година усърдно се заговори, че Кратуната отново се готви да седне в директорското кресло на кюстендилската митница. Нещата обаче така и не се наредиха. Въпросът е докога ли...?

Facebook logo
Бъдете с нас и във