Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Граничните полицаи се облякоха за 1200 лева

Българските гранични полицаи са най-елегантните ченгета в Европа - до този извод стигнаха самите пазители на границите ни малко преди да посрещнат новата 2010 година.
Току преди старата да си тръгне, мъжете в униформи, чиято емблема би могла да бъде димяща цигара на фона на смачкано кепе, получиха отдавна чаканото служебно облекло за 2009 година.
Малко преди Коледа в складовете, които дотогава съхраняваха само прах и паяжини, изведнъж се препълниха с желаните униформи и обувки, тип кубинки.
Пазителите на границата, за които може да се каже, че през целия работен ден са навън, независимо дали е + 20, или - 20 градуса, обаче били сюрпризирани, когато видели срещу какви суми за вещево доволство се разписват.
Оказало се, че униформата - гащеризон и яке, зелени на цвят, струват има-няма скромните 1200 лева. Дрехите се водят непромокаеми, 50% памук плюс 50% полиестер, което било полиуретанова мембрана за предпазване от влага. Служителите на зелената граница и на граничните пунктове обаче установили, че новите им одежди се мокрят бързо и по много.
За сметка на това платът този път е хубав, защото старите камуфлажни униформи, с които ходехме допреди месец-два, като се скъсат някъде, колкото и да се опитваш да шиеш, все не става, цепи се като тензух, казват новооблечените полицаи.
В комплект с гащеризона и якето вървят зелен пуловер, униформена шапка с подплата от полар и ръкавици от същата материя. Само дето, погледнати отстрани, последните два атрибута напомнят повече скиорски принадлежности, а не униформени дрехи на български полицаи.
Изненадващо нито якето, с което граничните ченгета ще обикалят браздата в студ и пек, нито панталонът им имат подплата. Заради това в момента в градовете с гранични гарнизони най-търсеното нещо са поларени долнища на анцузи или пижами - да си ги носят граничарите под униформата.
Още по-голямо учудване обхванало служителите на гранична полиция, когато видели цената на служебните си кубинки - 313 лв. чифта, ни лев повече, ни стотинка по-малко.
Обувките имат свойството да не запарват и да не запотяват крака, вътре са със специална мрежичка, и имат ортопедично издържано ходило. По описание те са изработени от кожа и от непромокаем плат. Но и той като дрехите се мокри сравнително бързо.
Ако газиш сняг до колената, както обикновено се случва на границата, или те вали дъжд като из ведро, тези прехвалени чепици едва ли ще издържат, съмняват се граничните полицаи.
На кутиите с обувки за 313 лв. е отбелязано, че вътре има студо-и водоустойчиви обувки Кубинки с грайфер за сухопътната граница. Въпросните специализирани патъци са произведени в ТПКИ Здравоход - Габрово, намиращо се на ул. Яворов в областния център.
Уникалните обувки, срещу чиято цена всяка жена със страст към марковите модели би могла да си купи поне един чифт на Гучи или на Ферагамо, са разработени по поръчка на доставчиците на МВР - ДЗЗД МАК АД - Габрово, МАК-В ЕООД - Габрово, както и на ИО ЕАД - София.
Подобно е и положението със служебните зелени пуловери на граничните полицаи, на които пише, че са произведени от ТПКИ Недялко Царев в гр. Ямбол. Доставчиците на въпросната дрешка са същите - ДЗЗД МАК АД - Габрово, и МАК - В ЕООД - Габрово, заедно със ИО ЕАД - София. Те са доставчици и на прословутите гащеризон и яке (шуба - с малкото уточнение), че МАК - В ЕООД - Габрово не само доставя, но и произвежда униформите.
Успокоение за ченгетата - горди пазители на границата на родината, е, че когато им е студено, могат да си облекат старите дрешки отпреди четири-пет години, които също са зелени и като дизайн приличат много на новите им униформи. Важно уточнение е, че въпросното облекло трябва да бъде върнато на вещеваците след... две години.
От вътрешното ведомство ни информираха, че новите одежди на граничните полицаи са продукт на проект на МВР за финансиране по линия на ФАР, на обща стойност 4 619 980 евро, одобрен през 2006 година. В рамките на тези европарички е била поръчана доставката на 8000 комплекта специално полицейско облекло за контрол и наблюдение при лоши метеорологични условия. Според техническата спецификация на проекта униформите са изработени от непромокаем плат, като за различните граници (зелена или морска) те са различни.
Според запознати след скандалите около еврофондовете през 2007 г. съфинансирането от ЕС по този проект на МВР е било прекратено и разходите изцяло са поети от държавния бюджет. Окончателните суми ще бъдат изплатени след година, когато изтече и гаранцията на поръчаните облекла. Доставчиците ще получат парите си, ако няма рекламации.
Стойността на една униформа е своеобразен бонус за граничните полицаи, тъй като според заповед на вътрешния министър вещевото доволство на служител от МВР за 2009 г. е 450 лева. Ченгетата получиха т.нар. пари за дрехи в самия край на миналата година, малко след последния димен протест на полицаите миналия декември в градинката на храм Свети Седмочисленици. Както е известно, стартът на пушенето беше даден в края на 2008 г., по времето когато шеф на министерството беше Михаил Миков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във