Параграф22 Daily

§22 Анализи

Грешката за мониторинга е вярна, остава да бъде поправена!

Европейската комисия е объркала Румъния с България при преценката си, че мониторингът върху правосъдието трябва да продължи за първата, но да отпадне  за втората. До този извод е стигнало  гражданското движение "Съюз за честна Румъния", излагайки  недоумението си от  нелепия ход на Брюксел. Изказана е дори хипотезата, че може да става дума за... печатна грешка. 


Призивът на организацията е президентът и правителството незабавно и енергично да протестират, защото всички показатели по Механизма за сътрудничество и проверка показвали  точно обратното. От представените графики по показателя "независимост на правосъдието"  става безпощадно ясно, че България изостава много, а Румъния е с най-голям напредък от всички нови страни-членки. Ситуацията била идентична и в индикаторите за корупцията, които ще бъдат публикувани постепенно през следващите дни - Румъния е постигнала за десет години най-големия напредък в Европа, докато България е "стагнирала".

Бившият румънски президент Траян Бъсеску определи като "несправедлив и смущаващ" начина, по който съседната страна  е представена в последния доклад по мониторинга. В яда си Бъсеску увери, че ако е присъствал на заседанието на Европейския съвет, щял да обърне масата при  обявяването  на този доклад.

"Несправедливо! Несправедливо и смущаващо е да виждаш как на България, където все още убиват журналисти и бизнесмени, да й се отменя Механизмът за сътрудничество и проверка, а на Румъния - не. Да виждаш, че Хърватия, която съвсем скоро е влязла в ЕС, я  приемат  в Шенген. Вярвайте ми, бих обърнал масата на Европейския съвет на самото заседание!", коментира бившият  румънски държавен глава, който преди време отвори досиетата на Секуритате.

И още: "Не може да отмениш Механизма за сътрудничество и проверка на България,но  да го оставиш за Румъния. Българите отказаха да създадат Национална дирекция за борба с корупцията, отказаха да създадат Национална агенция по прозрачност, но направиха друго нещо: политиците платиха добре на медиите, за да не говорят за корупцията и готово!" Бъсеску не подминава и факта, че първият европейски главен прокурор е  сънародничката му Лаура Кьовеши, която направи име тъкмо с антикорупционните си резултати.

Експремиерът на Румъния Калин Попеску Таричану е също вбесен. "В медиите циркулира една горчива ирония, според която тази година Брюксел е объркал Румъния с България - страна, в която няма нито една осъдителна присъда по голям случай на корупция, не е осъден нито един министър, нито един народен представител, докато при нас броят им е от порядъка на десетки. За да бъде пълен наборът, антикорупционният шеф в България неотдавна подаде оставка заради корупция. Де факто нашите съседи дори не благоволиха да направят Национална дирекция за борба с корупцията, а имат множество по-малки органи и при тях циркулира една шега, според която "ако всяка държава си има мафия, в България мафията си има държава", пише Търичану на страницата си във Фейсбук.

И още: "Не ми се иска да вярвам на теорията, че отмяната на мониторинга би узаконила де факто окончателното сломяване на една държава от Източна Европа, тоест именно ситуацията на България, където корупцията процъфтява, но няма търкания със силите "покровителки", а Русия и Германия са си поделили икономиката на страната. Не разбирам защо България е галена нежно по главата, а Румъния продължава да е изправена до стената. Не зная и не мога да разбера!",

А нашите "главанаци" на висока държавна издръжка се радват и хвалят един друг за усилията да постигнат една грандиозна лъжа с ефекта на прощален подарък по партизанска (ЕНП) линия. Нищо, че подаръкът е от онези, за които веднага възниква въпросът: "Ама то обещаното дава ли се?!" Юнкер може да целува добре, но колкото и да го стяга ишиасът, знае мярката си при "четките". Комисията му "дава", но си отива. И пита първо Eвpoпарламента и Eвpoсъвета. Следва добавката: „Щe чyeм внимaтeлнo cтaнoвищaтa нa Πapлaмeнтa и нa Cъвeтa, пpeди дa взeмeм peшeниe“. Буквално - от Юнкер.  

Каквито и да са договорките и пазарлъците, истината боде очите. Особено след този избор на главен прокурор, от отговорността за който премиер и президент бягат като дявол от тамян. Борисов си изми вече ръцете, а Радев щял да се произнесе в "обозрим срок", след като провери всички документи. А пък сегашният главен прокурор Сотир Цацаров го каза много просто, като дръпна паралел с избора на опонента си в съдебната власт Лозан Панов, който разчитал на забравата как е назначен за председател на Върховния касационен съд.

"Честно казано, двамата с Георги Колев (бившият председател на Върховния административен съд - б. а.) сме най-виновни за този избор. Ще минат още два месеца, ще си изляза и аз от Висшия съдеен съвет. Така никой няма да знае какво се е случило тук, вътре и в две други сгради. Аз го знам, но няма да го кажа. Няма да го кажа, защото уважавам Върховния касационен съд и длъжността председател на Върховния касационен съд, а не Лозан Панов", коментира язвително Цацаров при избора на Иван Гешев за свой приемник в прокуратурата. 

И сега нещата са минали през съответните сгради, чиито началници знаят какво се е случило. Но както обикновено няма да го кажат, а ще будалкат всички с ненамесата между ластите докато подмятат, че друг се е намесил. А удобното говорене през добре платените медии е най-лесният начин да се мълчи ефективно за корупцията, вместо  някой да обърне масата. Почти като печатна "грешка". 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във