Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРИГОРОВ НАКИСНА ВКП ЗА ГАФ НА НЕГОВИ ХОРА

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) отново реши да натрупа собствен актив за чужда сметка. В четвъртък сутринта (4 май), поканен в удобния стол на Николай Бареков да коментира развитието на скандала Ангел Александров - Румен Овчаров и последиците от него, Иван Григоров най-изненадващо обяви, че неговият съд прекрасно си върши работата, защото вчера (т.е. в четвъртък, 3 май) е отменил оправдателната присъда на фараона Иво Недялков.
За да не отегчава зрителите на би Ти Ви с отдавна забравени подробности, а и за да върже правораздавателния подвиг на неговия съд с горещата тема на деня, Иван Григоров стори следното:
- похвали Националната следствена служба за работата й по делото срещу Иво Недялков;
- каза две ласкави думи за Софийския градски съд, който на първа инстанция е осъдил фараона на осем години за измама;
- смъмри Софийския апелативен съд, че на втора инстанция е оправдал мошеника;
- разкритикува Върховната касационна прокуратура от времето на Никола Филчев, че не е протестирала пред ВКС оправдателната присъда на Иво Недялков и затова тя е влязла в сила;
- похвали главния прокурор Борис Велчев, че е ревизирал пасивното отношение на ВКП по делото Държавата срещу Иво Недялков;
- нарече блестящи мотивите, с които неговите подчинени възобновяват наказателното преследване срещу фараона.
За най-голямо разочарование на Иван Григоров обаче в случая вината за оправдаването на Иво Недялков не е на пасивната Върховна касационна прокуратура от времето на Никола Филчев, а на... един от подопечните му тричленни състави на ВКС. А ситуацията, за която първи писахме още преди около шест месеца (Параграф 22, бр. 43 от 28 октомври 2006-а) се е развила горе-долу така.
На 1 юли 2005 г. Софийският апелативен съд (САС) обяви фараона Иво Недялков за невинен по всички обвинения, повдигнати срещу него.
В законоустановения 15-дневен срок ВКП протестира решението на САС пред Върховния касационен съд с мотива, че въззивната инстанция е допуснала нарушения на материалния закон (Наказателния кодекс) и за това делото трябва да бъде върнато в Софийския апелативен съд за ново разглеждане от друг състав. Няколко седмици по-късно Върховната касационна прокуратура пуска до ВКС и допълнение към протеста си, според което апелативните съдии са оправдали Недялков и в нарушение на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).
На 27 февруари 2006 г. делото във ВКС започва, а представителят на държавното обвинение Петър Раймундов обяснява кои норми са нарушени и защо делото трябва да бъде върнато в Софийския апелативен съд.
Седем месеца по-късно тричленният състав на ВКС излиза чист от кашата по възможно най-йезуитския начин. Вместо да кажат виновен ли е Иво Недялков, или е невинен, хората на Иван Григоров излизат с определение, с което... не допускат за разглеждане протеста на държавното обвинение. С други думи - те оставят оправдателната присъда на Иво Недялков да влезе в сила незабавно. Без обаче да предполагат, че само осем месеца по-късно - в средата на октомври същата година, Борис Велчев за първи път ще оправдае една от най-ласкателните приказки по негов адрес - че е сред малцината доказани спецове в наказателно право в България. И ще изпрати във ВКС такова искане за възобновяване на наказателното преследване срещу фараона, на което Иван Григоров и подопечните му върховни касационни съдии просто няма как да откажат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във