Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРИГОРОВ ПРЪВ В ОТЧИТАНЕТО

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров пръв от съдебните институции се отчете за свършеното през изминаващата година. Във вторник (20 декември) той събра столичните медии и обясни колко дела са гледали трите колегии на ВКС.
Най-натоварена е Гражданската колегия на съда. За цялата 2005 г. 42-ата съдии в колегията са разгледали около 9650 дела, като на един съдия са се падали по 230. Цифрите може и да са впечатляващи, но по-голямо впечатление направиха думите на ръководителя на Гражданската колегия и заместник-председател на ВКС Благовест Пунев. Постъпващите в момента дела ги насрочваме за след две години, защото хората ни са прекалено натоварени и едва смогват, оплака се той. Пунев допълни, че въпреки огромния обем от работа върховните магистрати се стремят да не снижават качеството.
Не по-малко трагично е положението в Търговската колегия на ВКС. Шестнайсет съдии са разгледали 3522 дела за цялата година, като на един човек са се падали по около 221 дела.
А в Наказателната колегия статистиката показва следното - работят 25 съдии, гледали са 3800 дела, средно един съдия се е занимавал с около 152 дела.
След като се отчете в цифри за свършеното, Иван Григоров засегна и една друга тема, наболяла през последните седмици, а именно назначаването и повишаването на магистрати. За периода от 20 ноември 2000 г., когато е избран за председател на ВКС, до 15 декември 2005 г. той е предложил за назначаване 29 съдии, като само двама не били от съдебната гилдия. Това са бившият заместник-правосъден министър в правителството на Иван Костов - Златка Русева и Фиданка Пенева, съпруга на директора на Националния институт по правосъдието (НИП) Пенчо Пенев. Русев има 14-годишен стаж като адвокат, а Тенева - 20 години. Но, по думите на Григоров, двете жени се справяли много добре в работата, Златка Русева даже била сред отличниците в Гражданската колегия на ВКС.
И тъй като Григоров беше словоохотлив, медиите се възползваха от доброто му настроение, за да разберат дали той вече има свой кандидат за поста главен прокурор и какво мисли за трите най-често лансирани имена - на директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров, на конституционния съдия Лазар Груев и на президентския съветник Борис Велчев.
И тримата са достойни хора и аз бих се радвал, ако един от тях бъде избран, каза Григоров, но отказа да отговори на въпроса има ли си фаворит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във