Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРИГОРОВ РАЗДУХА ПОРЕДЕН СКАНДАЛ - ПАК ЗА ПАЛАТАТА

Явно методите на работа на бившия главен прокурор Никола Филчев са заразни. Толкова заразни, че даже един от най-върлите му врагове през последните години - председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, прихвана от тях.
В типично филчевски стил във вторник (17 октомври) пресслужбата на ВКС разпространи писмо до медиите, подписано от тримата заместник-председатели на съда - Румен Ненков, Благовест Пунев и Любка Илиева. Подпис на председателя на ВКС Иван Григоров няма.
В писмото се твърди, че в периода 1 януари - 31 декември 2005 г. главният секретар на ВСС Славка Каменова и шефът на дирекция Съдебни сгради Татяна Александрова са извършили нарушения за милиони левове, свързани с ремонта на прокурорските помещения в софийската Съдебна палата.
Всички помним как в началото на тази година избухна страховит скандал между Иван Григоров и тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Повод за разправията бе справка на НСБОП (сега ГДБОП), в която бяха разказани няколко случая за прихванати разговори между Иван Григоров и негов познат. Според МВР двамата уреждали няколко дела да завършат по определен начин.
На 15 февруари четирима прокурори (заместник главните прокурори Христо Манчев и Митьо Марков, както и колегите им от Върховната касационна прокуратура Цеко Йорданов и Николай Ганчев) внесоха във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на Григоров от заеманата длъжност. Под документа липсваше само подписът на Никола Филчев.
Същия ден Иван Григоров разпространи епикриза, според която бившият главен прокурор страда от параноя и е болен психически. Впоследствие се оказа, че медицинският документ е фалшив и Григоров се размина само с извинение.
Точно десет месеца по-късно председателят на ВКС тръгна по утъпканата от омразния му враг Никола Филчев пътека. Чрез своите заместници той разпространи писмо, в което обвинява администрацията на ВСС в драстични финансови злоупотреби. Става дума (пак) за прословутия ремонт на софийската Съдебна палата и за избирането на фирма Екса, която да реконструира прокурорските помещения. Тя спечели поръчката за ремонта на тази част от сградата през пролетта на миналата година. Договора с дружеството подписа на 4 юли 2005 г. главният секретар на ВСС Славка Каменова, след като съветът я упълномощи да действа от негово име.
В писмото до медиите върховните съдии цитират одитен доклад на Сметната палата от началото на тази година. Според документа главният секретар на съвета Каменова, без да има право, на 20 октомври 2005 г. е подписала анекс към договора с фирмата Екса, с който е увеличила коефициента за утежнени условия на труд от 1 на 40 процента. До въпросното нарушение се е стигнало по предложение на директора на дирекция Съдебни сгради на ВСС Татяна Александрова, в резултат на което главният секретар на ВСС Славка Каменова е подписала анекса към договора без решение на ВСС. Но в договора фигурира текст, който забранява промяна в ценовите условия, без да има промяна на минималната работна заплата, казват висшите съдии. Те твърдят още, че според доклада на Сметната палата е нарушен законът за държавния бюджет за миналата година, защото неправомерно са отклонени 3 млн. лв. от бюджета на ВКС към ВСС.
Информацията до медиите завършва с думите: Към 28 декември 2005 г. длъжностни лица от администрацията на ВСС противозаконно и без решение на ВСС са изразходвали не по предназначение 1 800 000 лв. от целевите пари за ремонта на Съдебната палата. На 30 декември 2005 г. на новогодишното тържество, организирано за членовете на ВСС, им е било поднесено на подпис решение за узаконяване на извършените противозаконно разходи.
Ден по-късно (в сряда - 18 октомври) по време на редовното заседание на ВСС Иван Григоров заяви, че ВКС няма да контактува със Славка Каменова и Татяна Александрова, както и че представителите на съда във ВСС няма да участват в дебати, свързани с финансови въпроси, докато не приключи проверката на Софийската градска прокуратура (на 30 януари ВКС е сезирал държавното обвинение за цитираните по-горе нарушения). По предложение на заместник главния прокурор и шеф на Върховната административна прокуратура Митьо Марков членовете на съвета решиха да се извърши вътрешен одит, който трябва да приключи до 10 дни.
След края на заседанието на ВСС медиите потърсиха и позицията на Славка Каменова и Татяна Александрова. Двете жени дадоха смислени обяснения на нападките от страна на ВКС. Каменова и Александрова заявиха, че нито едно от твърденията, изнесени от ВКС, не отговаря на истината. В края на миналата година много от съдилищата в страната нямаха вече пари за заплати на съдиите и служителите. На 14 декември 2005 г. Висшият съдебен съвет взе решение неусвоените средства в бюджета на съдебната власт да се прехвърлят във фонд Работна заплата. Общо сумата възлизаше на 3 млн. лв., като в тази цифра са и онези 1.8 млн. лв., за които се говори в съобщението на ВКС, каза Татяна Александрова. Тя допълни, че ВСС е възложил на бюджетната си комисия да преразпредели средствата.
Славка Каменова заяви, че наистина е подписала анекс към договора с фирма Екса за увеличаване на коефициента на утежнени условия на труд. Но той не е увеличен на 40 на сто, а е станал 1.4 процента. Бившият главен прокурор Никола Филчев беше забранил на служителите на Екса да ремонтират помещенията в работно време. Не даваше да се ремонтира и в събота и неделя, защото той и тогава ходеше в Съдебната палата. Питате ли ги тези хора кога са извършвали реконструкцията. Това са утежнени условия на труд. Заради увеличението на коефициента сме платили на фирмата 180 000 лв., обясни Татяна Александрова.
По отношение на промяната на финансовата рамка, въпреки изричната забрана в договора, Каменова обясни следното: Този текст от договора е техническа грешка и е нищожен, защото целият контракт е съобразен с Наредбата за условията и реда за възлагане на специални обществени поръчки, където се допуска сключването на анекси по всяко време. Проверка на Параграф 22 показа, че в цитирания поднормативен акт никъде не пише, че сключването на анекси е забранено.
За да докаже, че няма никакво източване на пари от бюджета на съдебната власт, Татяна Александрова предостави още няколко цифри, които шокираха журналистите.
Оказва се, че Иван Григоров плаща по осем лева на час на всеки един от работниците от фирма Енемона, която бе наета от него за реконструкция на Съдебната палата. Докато ВСС плаща 4.20 лв. на час на работник от Екса. Излиза, че месечната заплата на работник от Енемона е 1408 лева. Интересно дали Иван Григоров плаща осигуровки върху тази сума, попита Татяна Александрова.
Тя посочи още един неоправдано висок разход на ВКС. Оказва се, съдът е сключил договор с три фирми - Паралакс, Евробилд и Софинвест, които трябва да извършват инвеститорски контрол, строителен надзор и т.н., т.е. да следят дали фирма Енемона спазва всички условия по договора. За периода 2001-2004 г. за тази дейност ВКС е превел на трите фирми общо 1 млн. лева. Докато Висшият съдебен съвет е превел на фирма Култинвест (която прави същото по отношение на Екса) едва 11 800 лв. за една година.
Според източници на Параграф 22 ВКС е сключил договор с още едно дружество (името му се пази в тайна), чието единствено задължение е да... напише длъжностната характеристика на фирмата супервайзер.
На пресконференцията присъстваха и двама от членовете на съвета - председателят на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова и деканът на Юридическия факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. Александър Воденичаров. И двамата отрекоха да е имало новогодишно тържество на ВСС, на което някой да им е давал нещо за подписване.
Славка Каменова и Татяна Александрова не се притесняват от вътрешния одит, който ВСС реши да бъде извършен. Напротив, те предпочитат да се направи подобна проверка, за да стане ясно кой е прав и кой е крив. Въпросът е да не се получи ефектът на бумеранга, т.е. накрая да го отнесе Иван Григоров, който хвърля обвинения във въздуха, без те да са подплатени с факти. Както всъщност стана и с епикризата на Никола Филчев - уж луд, ама документът бил фалшив.
Проверка на Параграф 22 показа, че в одитния доклад на Сметната палата въобще не с коментира сключеният от Каменова анекс към договора с фирма Екса. В документа не се посочват никакви цифри, нито пък имена.
Източниците ни твърдят, че членовете на ВСС са изпаднали в недоумение от атаката на Иван Григоров. Нито един от магистратите не смята, че администрацията на съвета е извършила каквото и да било нарушение, защото за всяко свое действие тя е имала санкцията на ВСС.
Тук е мястото да припомним, че на 5 юли ВСС прекрати договора с фирма Екса с мотива, че дружеството е отказало да предостави на прокуратурата документи, необходими за приключване на проверката. Тогава главният прокурор Борис Велчев обеща да се организира обществена поръчка, с която да се избере друга фирма.
В сряда Параграф 22 научи, че на 15 септември Борис Велчев и Иван Григоров са сключили споразумение ремонтът на Съдебната палата изцяло да се извърши от фирма Енемона. Споразумението ще бъде внесено във ВСС за одобрение на заседанието му на 25 октомври.
Нашите източници заявиха още, че сключването на подобно споразумение не е случайно. Говори се, че през януари, дни преди Борис Велчев да бъде избран за главен прокурор, е имало разговор между него и Иван Григоров. На въпросната среща е поставено следното условие - съдиите от Върховния касационен съд, които са членове на съвета, ще подкрепят кандидатурата на Велчев за поста обвинител №1 само ако той се съгласи прокурорските помещения да бъдат ремонтирани от фирма Енемона. Явно сега е дошъл моментът сметките да бъдат уредени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във