Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРИГОРОВ ЩЕ СТАВА ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР?

Известно е, че мандатът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров свършва на 20 ноември, или точно след 241 дни. В публичното пространство вече се завъртяха толкова имена на кандидати, които могат да го заместят, че направо свят да ти се завие, както се казва по друг повод. Но никой засега не е казвал с какво ще се заеме шефът на ВКС, след като сдаде поста.
Параграф 22 обаче успя да научи за каква длъжност се стяга Иван Григоров. Засега той нямал намерение да заминава на дипломатическа мисия я в Азербайджан, я в Иран или във Виетнам. Шефът на ВКС искал да си остане у нас.
Според мълвата той се гласял да стане главен инспектор, но не на транспорта и не полицейски, а съдебен. С последните поправки в конституцията (влезли в сила на 6 февруари) към Висшия съдебен съвет (ВСС) се създава Инспекторат. Новият орган ще проверява дейността на магистратите. Той ще може да бъде сезиран от граждани, юридически лица и държавни органи, както и от съдии, прокурори и следователи.
Според чл. 132а, ал. 2 от основния закон, Инспекторатът се състои от девет служители и от главен инспектор, които се назначават от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители за срок от пет години.
Как обаче Иван Григоров ще убеди парламента, че е достоен кандидат за новата длъжност, все още е пълна енигма. Според някои юристи ще падне голям пазарлък. Неведнъж председателят на ВКС е показвал, че е тъмно син, с други думи, безрезервно подкрепя СДС по времето на Иван Костов, а сега е привърженик на ДСБ. Но в момента сините не са на власт, всъщност те са доста далеч от властта. Управлява ни тройна коалиция в лицето на БСП-НДСВ-ДПС, като червените имат най-много представители в Народното събрание. Така че Иван Григоров много ще трябва да се постарае, за да убеди тройната коалиция, че вече синьото не е толкова синьо.
Клюката гласи още, че ако парламентът тръгне да избира членове на Инспектората и негов ръководител преди 20 ноември, то Иван Григоров щял по-рано да напусне поста си, за да бъде избран за главен инспектор.
Междувременно имената на кандидати за поста председател на ВКС вече се завъртяха и Параграф 22 беше първият, който ги написа. Това са заместник-председателят на ВКС Румен Ненков, заместник-шефът на Върховния административен съд Венета Марковска, ръководителите на Софийския апелативен съд Евгений Стайков и на Пловдивския апелативен съд Радка Петрова, шефът на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов, председателят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов, съдията от СГС Антон Станков, директорът на Националния институт на правосъдието Пенчо Пенев, деканът на Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски д-р Тенчо Колев, заместник-председателят на Народното събрание Любен Корнезов и конституционният съдия Лазар Груев.
Според магистрати последният кандидат има най-големи шансове не само защото е доцент по право и има множество издадени научни книги, а защото Груев би получил солидна политическа подкрепа. Както е известно, той беше съветник на президента Георги Първанов, така че има голяма вероятност червените да го подкрепят. А както признават и самите членове на ВСС, изборът за председател на ВКС ще бъде политически.
Когато дойде времето да избираме наследник на Григоров, законодателната власт ще започне да ни ухажва. Ще ни сваля звезди от небето, ще ни дава всевъзможни обещания. И когато изпълним тяхната заръка и желание, те изведнъж ще ни забравят, казаха членове на ВСС пред Параграф 22.
Но за да не се чувстват повече като измамените камили, Параграф 22 ще си позволи да даде малък съвет на магистратите. Крайно време е членовете на ВСС да постъпят мъжки и да вземат нещата в свои ръце - сами да лансират и изберат председател на ВКС. Какво могат да загубят, след като всяка година им намаляват парите за бюджета. Без пари няма да ги оставят, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във