Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРИП ОТЛОЖИ ДЕЛО ЗА НАРКОЛАБОРАТОРИЯ

Бургаският окръжен съд отложи за началото на месец декември делото срещу четиримата подсъдими за нарколабораторията в с. Изворище, разбита от НСБОП през юли 2003 година. На предишното заседание по делото (в средата на юли тази година) председателят на съдебния състав обяви пред препълнената зала, че през ноември ще прочете присъдите на подсъдимите и обеща, че няма да позволи на защитата да протака повече делото.
Съвсем естествено бургаският магистрат не успя да удържи на дадената дума, защото за българския адвокат няма невъзможни неща. Внезапно един от адвокатите на подсъдимите бе тръшнат от тежък грип. Той не успя да стане и да отиде в съдебната зала в четвъртък (10 ноември), за да чуе тежката дума на съда. А четенето на присъда продължава най-много 15 минутки. Принуден от обстоятелствата, съдът отложи делото за 5 декември.
Както вече е известно, на 3 юли 2003 г. при спецакция на НСБОП в бургаското село Изворище бе разбита нарколаборатория. Ченгетата задържаха четирима души, докато синтезират амфетамин. Зад решетките се озовават Юлиян Трайков, Генчо Харизанов, Петър Филипов и Красимир Кънев. Задълженията им в производствения процес са били следните: един от тях следи химическите процеси, а останалите пакетират готовата дрога. След разбиването на нарколабораторията от МВР съобщават, че са намерени 20 кг амфетамин на прах. Дрогата е предназначена за Турция и за Близкия изток.
Според полицията в схемата са замесени и чужденци, но те са извън страната. По оперативни данни те са и главните организатори и спонсори за създаването на нарколабораторията. При акцията са открити три автомобила Ауди, Мицубиши и Ситроен. Предполага се, че с тях дрогата е пренасяна през южната ни граница.
Дни по-късно в ареста попадат и собственикът на къщата, в която се произвежда наркотикът - Динко Парушев, и дъщеря му Таня. Разследването обаче показа, че двамата нямат участие в аферата, а само са дали дома си под наем.
Следствието приключва работа по случая на 10 март 2004 г. и праща делото на прокуратурата с мнение за съд. В папките с материалите, освен събраните на място доказателства, са и показанията на Петър Филипов. Той прави пълни самопризнания и поема цялата вина върху себе си.
Обвинителният акт е внесен в Бургаския окръжен съд през юни същата година, а първото заседание е насрочено за 15 юли. На подсъдимата скамейка се озовават Юлиян Трайков, Генчо Харизанов, Петър Филипов и Красимир Кънев. Срещу тях е повдигнато обвинение по чл. 354а от Наказателния кодекс - за производство, държане и разпространение на наркотици. Наказанието е от 15 до 20 години затвор.
През юли тази година обаче процесът тръгна наново, защото един от съдебните заседатели почина. По делото е направена химическа експертиза. Нейните резултати сочат, че намереният при задържането на четиримата амфетамин е със 75% чистота. Според експерти от МВР печалбите от продажбата на такъв вид дрога са големи. В България килограм амфетамин струва между 2000 и 3000 евро. В Турция сумата стига до 7000, а в Близкия Изток до 20 000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във