Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРИВНИТЕ ЗА ЕЛЕКТРОНЕН МОНИТОРИНГ: ПО СВЕТА, НО НЕ И У НАС

Гривните за електронен мониторинг, с каквато бе декориран глезенът на българския брокер Юлиан Цолов, обвинен във финансови измами за около 1 млрд. долара, масово се използват по света за маркиране на обвиняеми, пуснати под гаранция, а също и за предсрочно освободени затворници. Устройствата имат автоматична система за предупреждение, съдържат данни за пола, годините, националността, за срока на присъдата, за обвинението и наименованието на затвора, който е обитавало доскоро закопчания.
По данни на Министерството на вътрешните работи на Великобритания (Home Office) в страната през последната година такива проследяващи устройства носят над 38 000 души. Според порядките на острова това в повечето случаи са затворници, които имат присъда между три месеца и четири години, но по някакви причини са освободени 60 дни предсрочно. За всеки случай на единия им крак се монтира електронната гривна. Ако през този период затворникът, пуснат на свобода, не наруши закона, по освобождават.
Този електронен мониторинг е част от специална програма, въведена в съдебната система на Албиона от 1999 г. по идея на английското вътрешно министерство. Пред последната година обаче започнал да нараства броят на хората, които успяват да демонтират проследяващото устройство от краката си, по-точно се е утроил, оплакват се хората от английското МВР. Хиляди престъпници опитват да се изплъзнат от контрола, като демонтират доносника. Мониторингът във Великобритания се осъществява от Национална агенция за проследяване на престъпниците. Проследяването е по 24 часа в денонощието. Електронният мониторинг се прилага и за контрол върху обвиняеми, поставени под домашен арест.
Според разследване на BBC слабото място на този вид електронни приспособления е, че те лесно се повреждат при досег с вода и стават на практика неизползваеми, а освен това настъпва срив в системата на проследяване да даденото лице. През миналата година само във Великобритания 4200 от пуснатите предварително от затвора лица, снабдени с електронни гривни, са ги повредили умишлено. Изобретателните престъпници са установили, че най-ефикасно досадната джаджа се вади от строя с помощта на обикновена запалка.
Електронното проследяване на обвиняеми е започнало за първи път в САЩ през 1983 година. Сефтето имали честта да направят петима обвиняеми от градчето Албакърки, щата Ню Мексико. Според анализите на Националния институт по правосъдието на САЩ днес този метод за контрол върху престъпниците е надеждна алтернатива на престоя в затвора.
От тази своеобразна дамга по тялото не е пощаден никой, включително и телевизионни водещи и холивудски звезди, които си имат вземане даване с правосъдието. Миналата година например скандалната лайфстайл звезда Парис Хилтън бе осъдена на 45 дни за безразсъдно шофиране, но на петия ден бе пусната под домашен арест, като към изящния й глезен бе прикрепена електронна гривна. Американската астронавтка Лиза Мари Новак също бе поставена под електронно наблюдение, след като бе обвинена в отвличане и опит за убийство на жена, която подозирала в романтична връзка с приятеля си.
Приложима ли е подобна система у нас? Като се имат предвид достиженията на българския технически гений, отбелязал напоследък завидни висоти в обезвреждане на електронни устройства - основно на автомобили, банкомати и др. - отговорът е решително не!
Не така мисли обаче нашенската Темида. Едва 25 години след въвеждането на първото електронно проследяващо устройство за хора за подобна екстра се заговори и у нас. Това стана за първи път през 2006 г., когато бившият вече заместник-министър на правосъдието Димитър Бонгалов обясни за непосветените, че устройствата ще следят осъдените чрез системата GPS. Компютър щял да проверява местонахождението на изтърпяващите наказание и дали спазват поставените им ограничения. Има възможност да се упражнява контрол и за употреба на алкохол и наркотици, каза още Бонгалов. Инициативата била част от проект по програма ФАР за пробация, който се разработваше по онова време. Бонгалов обясни тогава, че разходите по внедряването на електронните охранителни устройства щели да бъдат предвидени в бюджета на Министерството на правосъдието за следващата година. Размерът им при всички случаи ще е по-малък, отколкото отделяните сега средства за охрана, увери Бонгалов. Предвиждаше се с гривни да бъдат декорирани първоначално до 10 000 души. За да се въведе електронното следене обаче, била нужна промяна в закона за изпълнение на наказанията в съдебнонормативен ред, защото актът можел да се изтълкува като посегателство върху правата на затворниците, обясняваха тогава от правосъдното ведомство. Дори се спрягаха английски фирми, проявили интерес към идеята за използването на електронни гривни у нас.
Две години по-късно у нас все още няма нито един затворник, поставен под електронен мониторинг. Забелязва се обаче все същият завиден оптимизъм по въпроса.
Проектът за въвеждане в България на електронно наблюдение над осъдените е в развитие, съобщи за Параграф 22 шефът на Главна дирекция изпълнения на наказанията към Министерството на правосъдието Петър Василев. С което доказа, че идеите отпреди две години са живи.
Електронното следене ще се прилага като мярка за неотклонение вместо лишаване от свобода или домашен арест, както и при предсрочно условно освобождаване. Освен чрез електронна гривна пуснатите на свобода пандизчии могат да бъдат проследени и с телефонно обаждане например - компютър ще засича гласа на човека и ще определя неговото местоположение. Така ще се знае, че той се намира на определеното място в определеното време.
Според Василев от наша страна е подписан договор с британска информационна служба, по силата на който в рамките на 18 месеца ще се подготвят условията и ще се осигури почвата за експериментално въвеждане на този способ за контрол над престъпниците с по-леки наказания. Първоначално трябва да бъде определен промоционален район по местоживеене. Това може да бъде да речем София, или ж.к. Младост, обясни детайлите Василев. Целта била лицата, които са осъдени на пробация, да не ходят да се подписват всеки ден и да могат да бъдат контролирани тези, на които им е забранено да напускат града. Предстои също да се определи точно по какъв начин ще се осъществява мониторингът, който има най-различни модификации. Според Василев обаче изпълнението на този проекта се забавяло поради... липсата на средства. А идеята всъщност е нововъведението да спести средства.
Няма как, трябва да изчакаме електрониката да стане по-евтина. Но докато това стане у нас, нищо чудно да се свършат престъпниците. Черната статистика обаче сочи, че такава опасност не съществува...

Facebook logo
Бъдете с нас и във