Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Груев и Велчев се опъват на Борисов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев и главният прокурор Борис Велчев се противопоставиха в сряда (28 юли) на поредната атака от премиера Бойко Борисов към съдебната система. Повод за упреците стана присъдата, наложена преди три години на един от задържаните в операцията килърите - Методи Иванов.
Миналата седмица премиерът даде този случай като пример за прекалено лека присъда. На Методи Иванов е наложена пробация за незаконно притежаване на оръжие и Борисов прикани шефа на ВКС и Висшия съдебен съвет (ВСС) да обяснят защо съдът е наложил толкова леко наказание. Ей сега искам моят приятел Лазар Груев да излезе и да каже: Ние сгрешихме тогава с тази пробация и на съвестта ми вече тежат тези трупове. Как така: гранатомети задържахме - условна присъда - пробация, възмути се премиерът.
Шефът на ВКС кратко припомни в сряда, че ако председателят на един съд се намеси в решаването на дадено дело, това би било грубо нарушение на закона. Както досега, така и в бъдеще българският съд ще решава делата единствено и само въз основа на доказателствата и на закона. В съдебната зала съдията има една религия и това е справедливостта и има една Библия и това е законът. Само така България ще остане демократична и правова държава, достоен член на Европейския съюз, каза Груев.
Той обясни също, че в съда не е като в армията. Председателят на всеки един съд - включително и на върховния, не е началник на съдиите. За разлика от армията и полицията, съдилищата не са йерархична структура и ако ръководителят на съда се намеси при решаването на делата, това би било грубо нарушение на демократичния принцип. Той допълни, че институциите следва да си партнират, да си взаимодействат в рамките на техните конституционни правомощия, защото само така те ще могат да свършат работата, която българите очакват от тях.
Междувременно след съботните реплики на премиера към председателя на ВКС се оказа, че присъдата срещу Методи Иванов, която така го възмути, е наложена след споразумение с прокуратурата и съдът е трябвало само да одобри наказанието. Това принуди Борисов да прехвърли приятелския огън към прокуратурата и да призове главния прокурор Борис Велчев да иска обяснения от подчинения си прокурор по делото срещу Методи Иванов и евентуално да го отстрани.
Велчев заяви, че няма как да накаже прокурора - по простата причина, че той отдавна вече не работи в държавното обвинение. Освен това главният прокурор проверил делото и в него няма нищо притеснително.
В четвъртък (29 юли) бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който сега е адвокат, даде разяснения по скандалния казус. Той обясни, че причината да се стигне до лекото наказание в гореописания случай е не съдът, а законът, който не определя долна граница за това престъпление. Ако управляващите искат да не се налагат такива наказания, могат да премахнат наказанието пробация от НК, може дори да повишат минимумите на наказанията..., коментира Йорданов
Прокуратурата попадна в светлината на прожекторите и по друг повод тази седмица. Причината бе скандалното поведение на прокурор от провинцията, който според пресата шамаросал учителка. Комисията Професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че се е самосезирала от информация в медиите за недопустими действия от прокурора Методи Маринов от Бяла Слатина. Според информация в медиите Маринов е нанесъл побой над 36-годишната учителка Нина Ненова пред погледите на 12-годишната й дъщеря и на майка и. Пострадалата е изпратила жалба до главния прокурор Борис Велчев. Учителката и близките й вече били разпитани от прокурори. Версията на Маринов е друга. В блога си в ИНТЕРНЕТ той разказва как срещу жената имало жалба, че не позволява на бившия си мъж да вижда детето им. Маринов твърди, че извикал Ненова да се запознае с въпросната жалба, но тя довела дъщеря си и майка си. Когато прокурорът поискал да й даде документа, Ненова започнала да буйства, да рови из преписките, като казвала, че има укрити материали и не искала да се чете жалбата пред дъщеря й. Тогава прокурорът я хванал за ръката и я извел в коридора, където учителката направила скандал. Остава да видим какво ще реши проверката на кадровиците и дали те ще намерят основания за наказателно производство. Така или иначе напоследък прокурорските гафове се превърнаха едва ли не във всекидневие и налаганите наказания не са в състояние да променят нещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във