Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРУЕВ ИЗМЕТЕ СЛЕД ГРИГОРОВ

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев най-накрая направи онова, което неговият предшественик Иван Григоров упорито отказваше да извърши - да спази конституцията.
На редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (23 януари) Лазар Груев внесе за гласуване три предложения за освобождаване от длъжност на съдии от ВКС поради достигане на пенсионна възраст.
Според чл.129, ал.3, т.1 от конституцията: Съдиите, прокурорите и следователите се освобождават от длъжност при навършване на 65-годишна възраст.
Висшият съдебен съвет одобри предложенията на Груев и пенсионира съдиите Ани Аджемова, Кръстьо Яначков и Стефанка Стоянова. Съветът реши да им присъди парични награди за професионализма и дългогодишната им работа като магистрати. Никой от кадровиците на Темида обаче не каза в какъв размер ще бъдат премиите.
Освен финансовото отличие, всеки един от тримата ще получи и законовото си обезщетение за прослужено време - т.е. по 20 брутни работни заплати.
Много дълго време бившият шеф на ВКС Иван Григоров отказваше да ги пенсионира. На 25 януари 2006 г. тогавашният състав на ВСС поиска справка от всички съдилища, прокуратури и следствия дали има магистрати, които да са навършили пенсионна възраст. Само седмица по-късно (1 февруари 2006 г.) всички звена пратиха отчета си до ВСС. Според резултатите, огласени тогава, никъде в системата нямаше съдия, прокурор или следовател, който да е навършил 65 години и да е все още на работа.
Единствено Иван Григоров не беше предоставил такава справка. Тогава членове на съвета посочиха, че в неговия съд има трима души, които вече са навършили необходимите за пенсия години, но Григоров отказва да ги освободи. Пред членове на съвета той бе споделил и мотивите си за това решение - жал му било да ги маха, защото хората нямало какво друго да правят, имали само работата си. Сега, две години по-късно, Лазар Груев направи това, което конституцията задължаваше Иван Григоров.
Една от пенсионираните съдийки - Стефанка Стоянова, е известна с това, че бе магистратът, който осъди Тодор Живков по едно от делата срещу него. През 1997 г. общото събрание на ВКС и на Върховния административен съд я избра за конституционен съдия. След края на мандата й, на 29 септември 2006 г., тя се върна на работа във ВКС.
През септември миналата година ДСБ я предложи за член на постоянно действащия ВСС, но Народното събрание не я избра. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във