Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гръм вместо рози за Сесилия

Два незабравими дни в страната на розите - така би могла да изглежда равносметката от пребиваването на една 42-годишна шведка у нас. Ако не става дума за еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, а за обикновен турист, дошъл тук от страната на дългата зимна депресия.
Комисар Малмстрьом обаче със сигурност ще запомни визитата си на Балканите. Преди да пристигне в България в четвъртък (10 февруари), тя посети Румъния, където властите я посрещнаха с новината за ареста на шефа на тамошната Национална агенция на митниците Раду Марджинян и на още стотина митничари и гранични полицаи. Акцията на северните ни комшии беше срещу корупция и контрабанда по западната граница на държавата. На тема Шенген оценките показват, че Румъния отговаря на всички технически критерии за присъединяване, заяви Малмстрьом в Букурещ.
У нас вместо с гюлово масло еврокомисарката беше посрещната с гръм на самоделна бомба и с продължаващия скандал за подслушване, обсъждан широко в обществото, в парламента, в правителството, МВР, ДАНС и къде ли не. Още една щипка екзотика в първоначалните й впечатления хвърли и срещата й с президента Георги Първанов, който пък е бивш агент на Държавна сигурност с оперативен псевдоним Гоце.
Взривното устройство избухна в 5,40 часа сутринта в четвъртък пред редакцията на вестник Галерия на бул. Цариградско шосе 17. Седмичникът е ожесточен опонент на правителството, което може би даде основание за светкавична реакция от страна на Европейската комисия. В петък (11 февруари) европейското електронно издание EUObserver извести, че Брюксел иска пълно разследване на инцидента пред софийския вестник Галерия, публикувал записи, свързани с антикорупционната операция Октопод, което може да навреди на българската кандидатура за Шенген. Знаем за експлозията, но не и за обстоятелствата зад нея. Очакваме българските власти да извършат пълно разследване и да изправят виновните пред правосъдието, коментира говорителката на Европейската комисия Пия Хансен.
Трясъкът на взрива отекна по света и у нас и се наложи върху шума от истерията със СРС-тата. Със сигурност комисар Малмстрьом и колегите й от Брюксел са наясно, че зад него всъщност стои още по-грандиозен скандал с контрабандата на цигари и на акцизни стоки през границите ни, които всъщност са предели на Европейския съюз. ЕК недвусмислено каза, че очаква от властите у нас ясно да посочат кой и как толерира контрабандата.
Вместо това в четвъртък се появи мъгляво междинно заключение по назначената от прокуратурата експертиза на осемте подслушани и разпространени в публичното пространство записа на разговори на шефа на митниците Ваньо Танов. От държавното обвинение съобщиха, че докладът има 88 страници и е изготвен от хабилитирани лица от БАН. Но съдържа класифицирана информация, поради което не може да бъде публикуван изцяло. От онова, което може да стигне до ушите на гражданите, стана ясно, че става дума за законно приложени СРС, че има теч на информация от спецслужбите, а записите са манипулирани по шест различни технически способа.
Шведката Сесилия Малмстрьом има с какво да се занимава през дългите северни зимни нощи. За домашно експертизата й остави извода, че в резултат на направения анализ експертите не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието на разговорите да е било променяно. Мъглявостта на това заключение обаче със сигурност ще вкара в тежка депресия комисаря, отговарящ за вътрешните работи на Европейския съюз.
С нищо няма да й помогне и становището на парламентарната комисия за контрол на ДАНС по повод записите: според депутатите от агенцията не може да изчете информация, защото не разполагала с технически средства за подслушване на телефони и използвала възможностите на специализирана дирекция Оперативни технически операции. Така комисията уми очите на ДАНС, около която още от зачеването й се вихрят най-различни скандали. И дори препоръча на кабинета да направи необходимото да се изградят технически възможности в ДАНС, та агенцията да си прилага СРС-тата сама. Тази препоръка едва ли ще ориентира Брюксел в характерното за нашенските управляващи мислене, че е много важно кой подслушва, а не законно ли е това.
Все пак в ЕС ще се опитат да дръпнат завесата пред този въпрос следващата седмица. Във вторник Европейският парламент (ЕП) ще има възможността да съпреживее делничните вълнения на българското общество, когато има дебат за използването на специални разузнавателни средства у нас. Решението на председателите на парламентарните групи в ЕП е от четвъртък (10 февруари) и вече е включено в проектопрограмата за предстоящата пленарна сесия в Страсбург от 14 до 17 февруари. А в петък (11 февруари) на пресконференция хората от РЗС поясниха, че тази интрига е заплетена и с тяхно участие.
Иначе визитата на еврокомисаря по вътрешните въпроси на ЕС Сесилия Малмстрьом беше натоварена с най-много очаквания. Тя отговаря пряко за Механизма за наблюдение на българския напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията. От голямо значение е и впечатлението й доколко се вписваме в критериите за присъединяването ни към Шенген. Между работата по механизма и достъпа до Шенген няма пряка връзка, но както призна и самата Малстрьом при пристигането си, двата процеса са политически свързани.
На срещата си с президента Първанов Сесилия Малмстрьом отбеляза усилията, полагани от българската страна за постигането на членство в Шенген, и изрази очакването си в конструктивен диалог да бъдат изчистени съществуващите към момента въпроси, за да се повиши политическото доверие на европейските партньори към България. Еврокомисарят дипломатично изрази надежда, че решението за членството на България в Шенген ще бъде взето до края на унгарското председателство на ЕС през юни.
Преди това обаче в началото на март трябва да излезе междинният доклад за напредъка на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност. В него няма как да не се включат и преките наблюдения на комисар Малмстрьом от визитата й у нас. А в тях бомбата на Цариградско шосе е обективен факт, без значение инсценировка ли е или провокация. Така или иначе за радост на неизвестните извършители взривът издълба дупка в пътя към Шенген.
И макар междинният доклад традиционно да е лишен от политически оценки и само да изброява свършеното и несвършеното в областта на правосъдието и вътрешните работи, той се превръща в ключов елемент за подкрепата на страните членки на ЕС, за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. За наша жалост прясно измазаната сграда на ГКПП - Капитан Андреево не е от такова значение...

Facebook logo
Бъдете с нас и във