Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ГРЪМНАХА GP-то НА МАФИЯТА

При българската мафия няма и прошка, и... грешка. Това е единственият извод, който всеки нормален човек би трябвало да си направи след поредното показно убийство, извършено посред бял ден насред в София. И наистина, през последните 13 години в страната са извършени не по-малко от 400 поръчкови екзекуции, но такава прецизност и такъв хладнокръвен професионализъм, каквито бяха демонстрирани онзи ден при разстрела на Иван Тодоров-Доктора, никога досега не бяха демонстрирани.
Случката вече е известна. В сряда (22 февруари), около 14 часа, двама наемни убийци eкзекутираха Доктора, изпразвайки в джипа му - Порше Кайен, поне пълнител и половина за картечен пистолет. Минута-минута и половина по-късно килърите се качили в Ауди (според едни очевидци колата е бяла, а според други - сив металик) и необезпокоявани напуснали местопроизшествието. По време на първоначалния оглед криминалистите откриха 24 гилзи от огнестрелно оръжие, като по-късно стана ясно, че от трупа на Доктора са били извадени 15 куршума, а от тялото на смъртно ранения му шофьор Васил Стоянов - само девет. Действието се разви на миникръстовището на ул. Червена стена и бул. Черни връх в столичния кв. Лозенец (под бившия хотел Орбита, който в момента се ползва от Българския червен кръст).
Толкоз с информацията за общо ползване, защото оттук нататък данните, тиражирани от електронните медии и всекидневниците, се разминават до такава степен, че сякаш става дума за две различни престъпления: Убийците са били пешеходци, които са се качили в спряла наблизо кола...; Пътят на Доктора е бил препречен от един автомобил, той е бил следен от втора кола, а килърите са слезли от трета...; Гърмял е само единият убиец, докато другият е играл ролята на резерва и е имал готовност да натисне спусъка в случай на засечка....
Стреляно е директно по Иван Тодоров, защото повечето пробойни по автомобила са от неговата страна. Джипът е намалил скоростта, защото в този участък улицата е доста стръмна. Явно извършителите са знаели къде се намира жертвата, защото Тодоров е причакан точно в този участък, гласи единственото, поне до четвъртък на обяд, официално описание на престъплението, направено от говорителя на СДВР Николай Николов.
В интерес на истината, след подобна - брилянтно изпипана екзекуция, най-добре е човек да мълчи умно, а не да приказва глупости. За съжаление обаче т. нар. отговорни фактори в МВР за пореден път забравиха тази простичка житейска истина и в стремежа си да изтрият срамното петно от челото на България сътвориха... куп чудатости, меко казано. И то още преди трупът на Доктора да е изстинал, а моралните и физическите му убийци да са изтрезнели от поредното успешно разчистване на сметките.
Тук едва ли е необходимо да бъде правена цялостна ретроспекция на мрачния и дъждовен следобед на 22 февруари. Заслужава си обаче да бъдат отбелязани няколко факта, които издават тоталното объркване, което бе налегнало МВР и подопечните му полицейски и специални структури.
Най-напред политическото ръководство на вътрешното ведомство не само се скри от очите на обществото, но забрани на главния секретар на МВР и на шефовете на ДНСП, НСБОП и на СДВР да коментират каквото и да било по случая Иван Тодоров-Доктора.
Изпаднали в невъзможност да изпълнят основната си професионална мисия - да информират обществото за най-важните събития в държавата, колегите от електронните медии прибягнаха до услугите на дежурната гвардия от бивши полковници и генерали, които напоследък си вадят хляба като партийни анализатори, депутати и градоначалници. В резултат на това обикновеният българин разбра няколко мно-о-ого важни неща, които за по-голяма пригледност ще изложим по ред на номерата:
Първо - Иван Тодоров-Доктора е възмъжал като мафиот под крилото на бившия премиер Иван Костов в периода 1997-2001 година.
Второ - БСП е баща и майка на българската мафия, защото след 10 ноември 1989 г. е наследила контрабандните канали на бившата Държавна сигурност.
Трето - Иван Тодоров-Доктора е разстрелян, защото българският съд не е пожелал да го тикне в затвора още преди две-три години въпреки всички усилия, положени от полицията и лично от бившия главен секретар на МВР - ген. Бойко Борисов.
Четвърто - дясната парламентарна опозиция започва консултации дали да поиска оставката на правителството, или да даде на Сергей Станишев възможността сам да уволни вътрешния министър Румен Петков.
И пето - поръчковите убийства ще спрат само тогава, когато партия Атака вземе властта, а нейният лидер Волен Сидеров бъде назначен за министър-председател.
Докато се чудеше на кого повече да повярва - на управляващите, на опозицията или на софийския градоначалник Бойко Борисов, в сряда привечер (около 18 часа) драгият телевизионен зрител и радиослушател бе ощастливен с първата блага вест, изтекла откъм вътрешното ведомство: след неколкочасова мозъчна атака криминалистите от СДВР са успели да отсеят зърното от плявата и са започнали работа върху три основни версии за поръчковия разстрел на Иван Тодоров-Доктора.
По силата на каква логика въпросните криминалисти са локализирали само три вероятни мотива за убийството на Доктора, след като в 15-годишната трудова биография на Иван Тодоров има само едно професионално дело срещу него - за контрабанда и за пране на пари, засега не е ясно. По-важното обаче е, че също в сряда (22 февруари), малко преди късните новинарски емисии в 22 часа, пресцентърът на МВР разпространи и другата гореща новина, призвана да докаже на обществеността, че за разкриването на килърите се работи много здраво: словесните портрети на вероятните убийци и фотороботът на единия от тях са готови!
Съобщението, с което вътрешното ведомство призова обществеността да се включи в издирването на престъпниците, е кратко, но за сметка на това изключително показателно: Единият е висок около 180 сантиметра, на възраст около 30-35 г., с черна, права дълга коса до раменете и с черни мустаци, стигащи до краищата на горната устна. Той е облечен в черно яке и има средно телосложение. Вторият евентуален извършител е висок около 170 см, едър, по-млад от първия, облечен е в черно спортно яке, носил е бейзболна шапка с кафеникава козирка....
Дори за индивид с богато въображение е трудно да си представи как един човек може да бъде хем висок метър и осемдесет, хем телосложението му да е средно, а друг човек да бъде с десет сантиметра по-нисък, но... едър на ръст.
По-важното в случая обаче е, че словесният портрет на първия евентуален извършител няма нищо общо с неговия фоторобот, разпространен от пресцентъра на МВР. Било защото нарисуваната коса изобщо не стига до раменете, както ясно се вижда на картинката, било защото в словесното описание никъде не е споменато, че килърът си е пуснал модерен кичур в стил Миро от Каризма. На всичко отгоре от фоторобота ни гледа мъж, на когото трудно може да му бъде дадена 30-35-годишна възраст и който има глава, чиито размери трудно биха паснали на ръст от 180 сантиметра.
И тук стигаме до големия въпрос на седмицата: Защо, за разлика от друг път, нито един високопоставен ръководител в МВР не пожела да коментира убийството на Доктора?
Най-бързият отговор гласи, че вътрешният министър и неговите подчинени са се отказали от порочната практика на предшествениците си да обявяват всеки покойник с екзотичен прякор за най-големия престъпник, когото някога майка е раждала. С други думи - най-сетне висшите шефове на МВР са престанали да манипулират работата на следствието и на прокуратурата, както и да формират отрицателни обществени нагласи към съдебната система. На второ четене обаче картината изглежда повече от... страховито.
Колкото и да звучи невероятно, една от причините за мълчанието на цялото меверейско войнство би могла да бъде... изумителният професионализъм на убийците и вещината, с която е разработена схемата за изпълнението на мократа поръчка.
Въпреки че не споменаха и дума по този въпрос, бившият секретар на МВР - Цветко Цветков, бившият шеф на контраразузнаването - ген. Атанас Атанасов и бившият главсек на МВР - ген. Бойко Борисов, прекрасно знаят, че екзекуцията на Иван Тодоров-Доктора няма нищо общо - като технология на организацията - с убийствата на Бай Миле, на Жоро Илиев или на Антон Милтенов-Клюна, да речем.
Никой няма никакво намерение да отрича професионализма и на онези стрелци, но в екзекуцията на Доктора има няколко много показателни детайла. Най-напред е използвано късоцевно автоматично оръжие, най-вероятно картечен пистолет. Специалистите знаят, че подобен тип пушкала са изключително неточни от по-далечно разстояние, а гилзите им хвърчат на всички страни, защото имат силен откат. В случая обаче подобно нещо няма, тъй като половината от гилзите - общо 24 на брой, са открити до джипа на мишената, а другата половина са отхвърчали вдясно от возилото, но на не повече от два-три метра. А това означава, че може и да не са използвани конвенционални картечни пистолети тип Скорпио или Узи, а нещо... по-специално, което не се намира току-тъй дори на черния оръжеен пазар.
Другото, което прави впечатление, е вещината на килърите, която е характерна само за хора, минали през тежките курсове на... специалните части (без значение дали те са в системата на вътрешното министерство, или в армията). Както се казва на ловджийски език - при атентата срещу Доктора празно няма. Тоест - всички 24 куршума са попаднали там, където трябва - в мишените. И то по начин, който не буди никакво съмнение, че са стреляли хора, който владеят оръжието до съвършенство: стъклото на предната дясна врата е строшено наполовина, в долния десен ъгъл на предното стъкло има няколко почти незабележими дупки, а по джипа няма нито една излишна драскотина или пробойна.
Подобно умение в българската черна хроника е демонстрирано само два пъти. Веднъж - на 30 януари 2003 г., когато край Зимния дворец в столицата някой разстреля международния съдия по борба Тодор Матов с... картечница. И то така, че снопът куршуми е отворил малка дупка в задното ляво стъкло на колата, отнесъл е половината глава на Матов и е излязъл през предното дясно стъкло, оставяйки същата малка дупка. А всеки знае, че подобно нещо с ръчна картечница може да стори само професионалист от най-висока класа.
И втори път - на 11 ноември 1994 г., когато на истанбулския мост Фатиех един от поръчковите килъри на турската мафия - Джабар Атак, разстреля по същия начин Нико Керински, Никола Петев, Петко Кацаров и Георги Халачев. Схемата на изпълнение и пораженията са абсолютно същите - 15 патрона, 15 куршума в телата на жертвите. Уникалното в случая е, че Джабар стреля с Берета през предното ляво стъкло на българския автомобил.
Друга възможна причина, поради която - поне до петък на обяд, МВР бе заспало мъртвешки сън по отношение на докторския разстрел, изглежда още по-невероятна. Десет минути след екзекуцията на Иван Тодоров по бул. Черни връх - на пет-шест метра от местопроизшествието, профуча кортежът с лимузините на турския президент Ахмет Сезер.
Според информирани източници на Параграф 22, които пожелаха засега имената им да не бъдат цитирани, в една от колите са пътували първите дами на България и на Турция, които е трябвало да обядват в хотел Кемпински - Зографски, който се намира на около 350-400 метра от мястото, където беше разстрелян Доктора. След като са научили за инцидента обаче, гардовете на НСО светкавично са променили тактиката и г-жа Зорка Първанова е поканила гостенката си на скромен обяд в резиденция Бояна.
Никак не е възпитано един вестник да дава акъл на директора на НСО - ген. Румен Миланов, как да обезпечава сигурността на маршрутите, по които се движат неговите обекти. Още повече че само до преди година и осем месеца той беше директор на НСБОП и прекрасно знае кои бизнесмени с екзотични прякори живеят или имат офиси по бул. Черни връх и из уличките около бившия Японски хотел.
Съвсем уместно обаче е да поразсъждаваме малко на глас какво би се случило, ако убийците на Иван Тодоров не бяха суперпрофесионалисти, а дрогирани аматьори, а тяхната мишена бе тръгнала към смъртта си десетина минути по-късно. Както и да го гледаме обаче, възможните варианти са два: или гардовете на НСО ликвидират дрогираните килъри, или дрогираните килъри губят ума и дума и... откриват огън по президентския кортеж.
Параграф 22 си направи труда и издири двама-трима софиянци, които са живели десетина-дванайсет години на ул. Червена стена (ама какво име само са й измислили...) и които разказаха, че поне час и половина-два преди всяко минаване на официална делегация, на фаталното (за Доктора) кръстовище е кацвал усилен полицейски патрул. Тоест уличката е била отцепвана (както се казва на професионален жаргон) и минаването по нея е било забранено както преди минаването на кортежа, така и известно време след това.
Е, на 22 февруари по обед подобно мероприятие не е било отиграно и само слепият късмет е предпазил България от още по-голям резил. Защото, ако се беше случило нещо с кортежа на двете първи дами, мълчанието на МВР-шефовете изобщо нямаше да ги спаси. Ако не за друго, то поне от необходимостта да обяснят на българската общественост и на Европейската комисия как престъпността в страната вече е намаляла с около 98%, но тъкмо когато са решили да озаптят и останалите два процента от бандитите, те взели, че се надрусали и решили да се направят на велики...

Facebook logo
Бъдете с нас и във