Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Група за измами се озова в ареста

Столичната полиция разби поредната престъпна група за имотни измами, каквито напоследък се нароиха в големите градове и пият кръвта на нищо неподозиращи люде. Във вторник (25 август) при съвместна операция на служители от Криминална полиция и обвинители от Софийската градска прокуратура е била предотвратена измамна сделка с апартамент в столицата и двама възрастни столичани успяха да спасят имота си.
Сигналът за подготвяната му кражба е получен в дирекция Противодействие на общата престъпност (ДПОП) към Главна дирекция Криминална полиция преди около десетина дни. Според първоначалната информация организирана престъпна група, занимаваща се с прехвърляне на имоти с неистински документи по измамен начин, вече си била набелязала поредната цел.
Незабавно са предприети действия за установяване на членовете на групата и на имота, подготвян за прехвърляне на собствеността чрез измама. Докладвано е на Софийската градска прокуратура, където е образувано досъдебно производство и е възложено на ГД Досъдебно производство в МВР.
В хода на разследването криминалистите установили, че обект на подготвяното незаконно
прехвърляне с неистински документи (пълномощно, декларации)
е апартамент в столичния ж.к. Света Троица. Данъчната оценка на жилището е около 70 000 лв., то е собственост на двойка пенсионери от София. С подправено пълномощно от името на собствениците измамниците се сдобили с необходимите документи за продажба на имота - данъчни оценки, скица и други. Била създадена предварителна организация, според която е уговорено представители на групата - едни като продавачи, други като купувачи - да се явят пред столичен нотариус, за да изповядат сделката. Криминалистите решили да задържат бандитите именно по време на изповядването на сделката.
След съгласуване с прокурор от СГП и с разследващите полицаи от ГД Досъдебно производство оперативните арестуват шестима от групата. Бандата имала намерение същия ден да прехвърли по този начин още един имот, отново в столицата.
При обиските у шестимата са намерени и иззети всички документи, послужили за осъществяване на престъплението. В ареста са 45-годишната К.И. от Лом и 43-годишната А.Н. от София - и двете криминално проявени. Задържани са още Н.М (40 г.) от София, криминално проявен, Б.П. (49 г.) от София, К.И. (47 г.) от Радомир и С.В. (37 г.) от Бяла Слатина. Допълнително е задържана и 45-годишната С.И.
Събраните материали са докладвани на наблюдаващия прокурор от СГП. Работата на полицията за установяване на други членове и доказване на цялостната престъпна дейност на групата продължава, съобщи МВР.
Доколко дейността на шестимата измамници е била подпомагана от столични чиновници, ще покаже разследването. Не е тайна, че в престъпния бизнес с имотни измами участват нотариуси, общински служители, адвокати. Ще напомним един нашумял случай. През май 2008 г. при операция на МВР бяха заловени служителката от отдел Архив в Софийския районен съд Даниела Малинова и адвокат Стефан Конакчиев, които бяха част от голяма организирана група от хора от ромски произход, занимаваща се с измами. Според оперативната информация, събрана от МВР със специални разузнавателни средства, деловодителката била засечена да разговаря с босовете на групата. При реализирането на престъпната схема тя играела основна роля. Чиновничката подбирала и
унищожавала оригинални нотариални актове
и ги подменяла с фалшиви, на основата на които се извършвали процедурите за придобиването на набелязания имот.
В подобна престъпна дейност се бяха оплели и съдия от Костинбродския районен съд, който заедно с адвокат обслужвал група за измами. През октомври 2008-а при проверка на Инспектората на Висшия съдебен съвет двамата бяха разкрити и предадени на органите на реда.
В досегашната си работа за противодействие на подобни престъпни схеми криминалистите от МВР са установили, че престъпниците използват основно три механизъма за измами. Единият се основава на използване на оригиналните лични данни на набелязаните жертви, получени от извършителите при общуване с доверчивите собственици. С личните данни на жертвите измамниците достигат до данни за имотите на лицето, до нотариални актове и т.н. После се прилагат различни хватки - например включват се подставени лица, които трябва да подлъжат собствениците да подпишат пълномощно. Подготвя се и фалшива лична карта на собственика, но със снимка на друг човек, който се явява пред нотариус за изповядване на сделката и... апартаментът вече го няма.
При втората схема се преминава по същите стъпки, с тази разлика, че истинският собственик не подписва пълномощното, а подписът му се фалшифицира. Понякога полученият чрез измама имот служи като обезпечение срещу кредит в банка, а когато новият собственик се докопа до чистите пари от банката, спира да покрива задълженията си и имотът остава при кредиторите.
При третата схема данните на собственика и документа за собственост върху имуществото са истински, но измамата се извършва отново с фалшива лична карта на лице, което се явява пред нотариус. Там се разиграва схема с ипотека и кредитополучател, а апартаментът е заложен без знанието на истинския собственик и обезпечава кредита, изтеглен от измамниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във