Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Групов иск срещу БСП?

Председателят на партията Българска социалдемокрация и бивш изпълнителен директор на металургичния комбинат Кремиковци Александър Томов е подал граждански искове за обида и за клевета срещу бившия министър на икономиката и енергетиката и сегашен депутат от Коалиция за България Петър Димитров, съобщи на пресконференция заместник-председателят на партията Ивайло Зартов. Самият Томов не присъстваше на брифинга, тъй като е в чужбина.
Всеки от двата иска е на стойност от по 100 хил. лв., мотивът е - за нанесени неимуществени вреди. Искът за обида е заради участие на Петър Димитров в сутрешен блок на национална телевизия, при което той е нарекъл Томов отровителят на София. Искът за клевета е заради твърдение на Димитров, че не повече от около 30 млн. евро от общо 325 млн. евро на облигационерите са влезли в Кремиковци и виновникът за това е Александър Томов. От партията посочиха, че като изпълнителен директор на металургичния завод Томов не е имал достъп до разпределението на средствата на облигационерите.
Нямам притеснения и безпокойства относно съдебните инициативи на г-н Томов. Имам опит с подобни съдебни саги. Съди ме и бившият областен на Варна, който сега е криминален емигрант в Нова Зенландия, защото получи присъди. Съди ме безуспешно и настоящият премиер Бойко Борисов в качеството си на кмет, пак безуспешно. Няма как г-н Томов да е нямал достъп до разпределението на средствата. Той доведе Прамод Митал в България и няма как да не е имал достъп поне до информацията за средствата на облигационерите. Може да не е слагал подписа си, но при всички случаи е имал достъп до разпределението на парите, заяви депутатът от Коалиция за България Петър Димитров.
Хората от партията на Александър Томов го призоваха да прояви мъжество и да си свали сам имунитета. В отговор на този призив ексминистърът на икономиката и енергетиката препоръча на социалдемократите да се запознаят с правилата - не се изисква сваляне на депутатски имунитет при граждански иск.
Ивайло Зартов заяви, че в партията обмислят възможността да заведат групов иск от името на 15 хиляди партийни членове срещу субекти от ръководството на БСП за уронване на доброто име на партия Българска социалдемокрация. Искът щял да бъде срещу лидера на червените Сергей Станишев и срещу съветниците му, както и срещу Петър Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във