Параграф22 Weekly

§22 Анализи

GSM антените щръкват на подсъдимата скамейка

Първото дело срещу мобилен оператор (М-тел) за поставени антени върху жилищен блок без съгласието на всички собственици беше заведено в понеделник (24 август) в Пловдивския районен съд. В исковата молба, подадена от името на живеещите в три от четирите входа на бл.202 в район Тракия, се настоява договорът с мобилния оператор да бъде обявен за нищожен. На покрива над вход Б са монтирани шест антени, а компанията е сключила договор само с обитателите на този вход. Блокът обаче е построен на принципа на жилищните кооперации и идеалните части, какъвто е и покривът, са общи, така че е било необходимо да се вземе съгласието на всички собственици, обясни адвокат Нина Горанска, която представлява недоволните.
Антените са монтирани преди две години и половина. Тогава представители на мобилния оператор посетили първо живеещите във вход А, но хората не им позволили да поставят излъчвателите над техните апартаменти. Съседите им от вход Б обаче явно са били по-сговорчиви и приели офертата срещу месечен наем от... 120 евро. Останалите стотина семейства от блок 202 разбрали за далаверата едва след като съоръженията се извисили над домовете им, без да имат възможност да обжалват договора в установения от закона едномесечен срок. Хората решават да заведат дело, тъй като независимо измерване показало многократно нарушение на приетите норми за облъчване в един от апартаментите на 13-я етаж на вход А. Собственичката на жилището Вилиана Йорданова случайно се запознала със софиянеца Николай Колев, който имал уред за измерване на електромагнитното поле. Немският апарат марка HV35C ударил максимума на скалата, когато го насочили към южната стая и терасата на апартамента на около 15 метра от антените. Тогава Вилиана, която е преживяла онкологична операция, се паникьосала. Адвокати й обяснили, че може да заведе както административно, така и гражданско дело, но жената не посмяла да се изправи директно срещу компанията. Първоначално Йорданова решила да прати жалби до министерствата на регионалното развитие и на здравеопазването и до Националната агенция за строителен контрол. После съседите й я подкрепили и след жалби до кметовете на район Тракия, Пловдив и Районната прокуратура заедно внесли съдебен иск срещу мобилния оператор.
Не се знае какво точно е измерил Николай Колев на терасата на жената, която се жалва от антените - така отговарят преди два месеца от централата на мобилния оператор. В писмото си нейните служители припомнят, че единствената лицензирана лаборатория, която има право да извършва подобни замервания и чиито резултати са легитимни, е тази на Националната инспекция по опазване на общественото здраве. Напълно възможно било любителският уред да е отчел вълни от друг източник. Нека г-жа Йорданова се обърне към НИООЗ и поиска замерване, за да можем и ние да се съобразим с резултатите, съветват те. Междувременно се оказа, че в Пловдив са монтирани между 300 и 500 антени на мобилни оператори, което принуди общинските съветници в разгара на лятото да приемат решение за ограничаване на вредното им въздействие. Според същото решение в началото на септември тази година би трябвало да е готов публичен регистър на всички базови станции и антени на мобилните оператори. Там, където те са в близост до детски градини, ясли, площадки и болници, незабавно ще бъдат премахнати, гарантират съветниците и обещават, че задължително ще бъдат поръчани замервания за електромагнитното лъчение, а ясни и точни правила ще пазят здравето на пловдивчани.
Според председателя на градските старейшини Илко Илиев общините за пореден път са се оказали по-гъвкави от държавата в търсене на изход от проблем, който пряко засяга населението. Той обаче заяви, че очаква сериозен отпор от хора, които могат да си го позволят, и изрази скептицизъм, че базовите станции в т.нар. защитена зона ще бъдат премахнати до 1 септември. Засега никой в Пловдив не е забелязал масово демонтиране на такива съоръжения, а ако имаше, пиарите на мобилните компании едва ли щяха да пропуснат да го афишират. Дискусиите за вредата от лъченията на антените в България се водят от години, но все още не се забелязва никакъв видим резултат. Може би делото в Пловдив ще допринесе за установяването на някакви правила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във