Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Губернатор съди прокуратурата за дискриминация

Бившият областен управител на Русе Румен Януаров осъди прокуратурата за дискриминация, защото не създала условия за достъп на хора с увреждания в една от сградите, в които тя работи. Засега държавата е наказана само с 1000 лв., но Януаров е категоричен, че ще оспорва този размер на обезщетението, защото за него то е ниско. По-лошото е, че ако всички инвалиди тръгнат да съдят съдилищата и прокуратурите за това, че сградите им са недостъпни, ще стане наистина страшно. Защото проблемът съвсем не е само в Русе.


Януаров беше областен управител до 2005 г. по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. Впоследствие срещу него бяха повдигнати две обвинения - за престъпления по служба и за безстопанственост, които обаче безславно се сгромолясаха. По едното Януаров бе изцяло оправдан, а другото дори не стигна до съдебната зала и бе прекратено след шест години разследване. Тогава Януаров започна да съди прокуратурата за морален тормоз. Веднъж вече успя - присъдиха му 10 000 лв. обезщетение заради делото, приключило с оправдателна присъда. Сега се чака финалът и на втория му процес, с който иска 43 000 лв. обезщетение от държавата.


Но Януаров явно не е приключил разчистването на сметките си с държавното обвинение. Той е завел и трето дело срещу прокуратурата, но този път за дискриминация. С него поиска 7000 лв. обезщетение за понесените морални увреждания по време на разследванията срещу него. Защото го викали на разпит в сграда, която не била пригодена за хора с увреждания, а точно в този момент той бил опериран, със сменена става и едва се влачел с помощта на две патерици. Нямало как да не се яви на разпит, защото иначе щели да му изменят мярката за неотклонение и да го тикнат в ареста. Но за да стигне до кабинета на разследващия , трябвало буквално да пропълзи някак четири етажа пеша - друг начин за качване на "следствени" дотам нямало.


Според съда липсата на съоръжения, които дават достъп на инвалидите до обществените сгради, е бездействие, с което се нарушава законът. А той е категоричен: обществените сгради задъжително следва да са пригодени за инвалиди и хора със затруднения в придвижването.Още когато бе приет Законът за интеграция на хора с увреждания, в него бе даден срок до 31 декември 2006 г. на всички държавни и общински органи да осигурят свободен достъп за хората с увреждания, като се преодолеят съответните архитектурни, транспортни и комуникативни бариери. Написана бе и специална наредба за проектиране и изпълнение на строежите, в съответствие с изискванията за достъпна за инвалидите среда. Отделно в чл.5 от Закона за защита от дискриминация пък бе изрично записано, че изграждането и поддържането на архитектурна среда, която затруднява достъпа на лица с увреждания до публични места, се смята за дискриминация. Да не говорим за куп европейски регламенти, директиви и международни харти и конвенции, които държавата е подписала и важат със сила на закон у нас. Според всички тях е недопустимо неравното третиране на гражданите, защото едните могат да ходят, а другите - не.


На хартия всичко изглежда от ясно по-ясно, има всички възможни законови правила, предвидени са и санкции за ведомствата, ако не спазват нормите. Само че в реалния живот не става така. Затова и до ден днешен има хиляди обществени сгради, които са недостъпни за хората в колички. Впрочем в Русе не само в следствието, но и в самата Съдебна палата инвалид не може да припари - рампа за хора с колички няма и там.


Делото на Румен Януаров не е първо по рода си, различни държавни ведомства и общини вече са осъждани у нас и са били заставени със съдебните решения не само да плащат обезщетения, но и да изградят нужните рампи и асансьори за достъп на инвалиди. Но такъв иск срещу прокуратурата се внася за пръв път. Затова е сигурно, че държавното обвинение ще обжалва решението на Районния съд в Русе, с което е осъдено да плати 1000 лв. обезщетение на Януаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във