Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гугушева се препъна и за висш прокурор

Неуспялата кандидатка за конституционен съдия Галя Гугушева беше спряна на прага на Върховната касационна прокуратура след проведен конкурс, в който тя спечели едно от обявените четири свободни места. В четвъртък (19 септември)Висшият съдебен съвет (ВСС)отмени резултатите по предложение на комисията по предложения и атестиране в съвета с мотива, че процедурата е опорочена. За обявените бройки за висши прокурори ще бъде обявен нов конкурс, в който ще се прецизират и правилата за провеждането му.


Проблемният конкурс се състоя на 11 и 12 юли чрез събеседване с кандидатите, общо 31 на брой. След провеждането му стана ясно, че членовете на конкурсната комисия с председател Валери Първанов задавала на едни кандидати въпроси, а на други - казуси. Казусите и въпросите били обаче идентични, което поради изтичане на информация дало предимство на кандидатите, явили се на 12 юли. Някои от неуспелите кандидати не закъснели да оспорят резултатите от конкурса в съда. След отмяната му от ВСС тези дела би трябвало да бъдат прекратени и те могат да участват отново в надпреварата.


Гугушева е губеща в случая заедно с колежката си от Апелативната специализирана прокуратура Аксиния Матосян, Паулина Недялкова от Софийската апелативна прокуратура и Иванка Трифонова от Софийската градска прокуратура. В прокурорските среди има недоволство и от факта, че всички спечелили са жени, което подхранва подозренията в задкулисно покровителство. Някои пък допускат, че именно Галя Гугушева е причината за отмяната на резултатите с оглед разкритията за имотното състояние на семейството й след номинацията за конституционен съдия.


ВСС гласува отмяната в две части. Първо събра мнозинство, че конкурсът е опорочен, а после - че го отменя. В дебата стана ясно, че комисията е изготвила едни и същи въпроси и казуси за двата дни и не е провела събеседване по представени от кандидатите техни актове. Според председателката на комисията по атестиране Милка Итова са нарушени правилата за провеждане на конкурсите за повишаване. Въпросите и казусите били описани на листчета, като явилите са на втория ден прокурори теглили по-измачканите от тях, защото знаели вече темите.


Според председателя на конкурсната комисия Валери Първанов тя не била длъжна да обсъжда с кандидатите техните актове, а дебатът се е състоял между членовете на комисията. Против отмяната на конкурса бяха и Румен Боев и Елка Атанасова. Тя припомни, че по същия начин са проведени конкурсите за Върховната административна прокуратура и Върховния административен съд. Повечето членове на съвета все пак се обявиха за отмяната с аргумента, че щом грешките в процедурата са установени сега, те трябва да бъдат отстранени и повече да не бъдат допускани.


Най-остро срещу спечелилите се изказа Магдалена Лазарова. По думите й някои от кандидатите получавали само въпроси, докато други - и въпроси, и казуси с много усложнена фактология. Класираните на челни позиции кандидати пък давали противоречиви отговори на един и същ въпрос, а на някои въпроси въобще не отговаряли. В добавка получавали помощ от конкурсната комисия във вид на подсказващи въпроси. Каквито и да са детайлите в обосновката, станалото доказва непоклатимата истина, че честен конкурс в съдебната система няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във