Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Гърция се ослушва за наши скъпи антики

Пазарджишкият окръжен съд в е издал определение, че налага запор на девет сребърни съда, които в момента са част от експозициите на три музея в Гърция. Това съобщи във вторник (10 март) прокурорът от Пазарджик Ангел Панков. Деветте сребърни съда съставляват веществени доказателства по дело, образувано през 2006 г. за незаконни археологически разкопки в района на пазарджишко село. Предполага се, че те са част от уникално средновековно съкровище от 13 сребърни съда - три фруктиери и 10 чинии, изровени в края на 1999 г. в местността Градището между селата Бошуля и Градище. Изкопал ги местният иманяр Найден Блангев, който след това ги продал на посредници и те са ги изнесли от страната.
Скандалът около това съкровище гръмна през ноември 2006 г., когато в една от най-големите аукционни къщи в света - лондонската Кристис, е насрочен търг, на който една от сребърните чинии е обявена за продажба с начална цена 300 000 британски паунда с очакването нейната цена да достигне 1 500 000 паунда. Когато в България научават за търга от Върховна касационна прокуратура правят опит да спрат продажбата посредством британските митнически власти и адвокатска кантора в Лондон, но безуспешно - британският съд не намерил достатъчни основания да спре продажбата на чинията.
Наддаването за ценния предмет обаче не достигнало и първоначално обявената цена от 300 000 паунда. То започнало от 180 000 лири, като най-високата предложена цена достигнала 240 бона. Според аукционната къща интересът към антиката е бил слаб.
Проверка в годишниците на музеите в Гърция показва, че освен чинията, предложена на търга в Лондон, в чужбина се намират други девет съда от съкровището. Три от тях са изложени в частния музей Бенаки в Атина, други три - във Византийския и християнски музей (също в гръцката столица), и три - в Музея на византийската култура в Солун.
В определението на пазарджишкия съд от 10 март се посочва, че на база на събрания към момента доказателствен материал може да се смята, че всичките тринадесет ценни предмета, включително и деветте сребърни чинии, намиращи се в Гърция, произхождат от територията на българската държава и следва да бъдат върнати в нейно разпореждане.
До този момент от наша страна е била изготвена молба за правна помощ до компетентните съдебни власти в Гърция с изрично искане за налагане на временни обезпечителни мерки върху деветте сребърни съда, както и запорирането им до постановяване на решение от българския съд за тяхната конфискация. Това искане за връщането на уникатите е било изпратено още през 2007 година. То е базирано на разпоредбата на чл. 11 от Конвенцията на Съвета на Европа (СЕ) относно изпиране, издирване, изземване и конфискация на облагите от престъплението. Молбата ни обаче не е била изпълнена от властите в южната ни съседка, въпреки че Гърция е ратифицирала въпросната конвенция. Сега прокуратурата изпраща второ искане до Гърция.
Между другото подобно искане е отправено и към Великобритания за връщане на придобилата популярност като чиния „Кристис - засега също без резултат. Представител на Върховната касационна прокуратура (ВКП) обясни пред Параграф 22, че южната ни съседка все още не допуска наши разследващи да направят оглед на живо на експонатите в музеите. От прокуратурата обаче твърдят, че разполагат с неопровержими доказателства, че съдовете са незаконно изнесени от България и са незаконно продадени. По думите на археолога Тодор Чобанов, експерт към Върховната касационна прокуратура, антиките са пренесени през границата по наркоканали от хора на убития Милчо Бонев-Бай Миле - един от основателите на СИК. Ценните предмети са били прехвърлени през бивша Югославия в Англия, където ги е закупил британският гражданин от гръцки произход Тео Сармас, който според експерта от ВКП все още притежава една от баснословно скъпите съдини, а другите девет е продал на гореспоменатите гръцки музеи.
Сегашното определение, което пазарджишкият съд изпраща на гръцките власти, подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във