Параграф22 Weekly

Пилето

Хайдушко

Столичният площад Бойко вече ще се казва Епископ Константин. Вдъхновеното решение беше взето от Столичния общински съвет в четвъртък (8 ноември) по предложение на ДСБ. Мотивът на вносителите е, че околните улици носят имена на просветители - Константин Иречек , Яков Крайков , Виктор Григорович , Даскал Манол.Старото име на ул. Бойко също е на просветител - Константин Преславски. А Бойко бил хайдутин.


Да ни прощават общинарите, ама толкова бързо решение без широк дебат не трябваше да взимат. С оглед разположението на площада, който е до Пирогов, името си е на място. Хайдутите са отваряли далеч повече случаи на спешно лечение, отколкото просветителите. А премиерът Бойко Борисов, за когото общинарите мислеха и говореха, докато гласуват, също е в състояние да прати някого за нула време в подобно заведение. Миналото му е борческо, настоящето - също. И видът му е хайдушки.


Аргументът, че един хайдутин няма място в компания от просветители, също издиша. Хайдутуването е темел в националния ни профил. Още повече че то безспорно има и просветителски характер, тъй като буди съзнанието за нови хоризонти - ако не постигнеш успех с добро, опитай по обратния начин.


А по повод бъзиците на общинарите опозиционери с премиера ще напомним, че и той е просветител. Осветява навсякъде и по всяко време и хем свети в миналото, хем - в бъдещето. И полека-лека добива славата на единствената светлина в тунела. Въпросът е дали на този фон му стига само някакво площадче...


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във