Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХАЙО И СТРАШНИЯТ СЪД

Духът на Хайо, видният пернишки автокрадец, освен пред Страшния съд ще трябва да се яви и в коридорите на Окръжния съд в Кюстендил. Даже и след смъртта си убитият преди няколко седмици насред родния си град Николай Христов-Хайо продължава да бъде клиент на Темида. Оказа се, че за разлика от онези, които на 19 февруари си разчистиха веднъж завинаги сметките с него, покойникът има доста недовършени дела с родното правосъдие.
Параграф 22 научи, че срещу обявения за най-ловките пръсти сред автокрадците на Югозападна България, точно месец след публичния му разстрел, на 18 март т.г. в Кюстендилския окръжен съд е насрочено наказателно дело от общ характер, по което Хайо е един от четиримата подсъдими. Производството е за кражба на автомобил Фолксваген Голф, извършена през далечната 2000 година. Колата, оценена тогава на 16 000 лв., е собственост на сръбски гражданин.
Ако Хайо беше жив, щеше да застане на подсъдимата скамейка рамо до рамо с колегите му - кюстендилците Виктор Тренчев, Павел Емилов-Мравката и Васил Тошев-Дългия.
Делото вече пета поредна година не може да тръгне поради липсата на единия от подсъдимите - Васил Тошев-Дългия, когато правосъдните органи издирват безуспешно една петилетка. Аверите му Мравката и Виктор Тренчев обаче досега винаги са били на линия, когато се насрочи гледане на това дело, обясниха от държавното обвинение в областния град.
Според прокуратурата приживе и Хайо е бил сред редовните подсъдими. Винаги когато имаше дата по делото за кражбата, Христов се е явявал в съдебната зала и заради него стартът на процеса никога не е бил отлаган, твърди прокурорът по случая Камелия Стефанова.
До съдебното дело се стигна, след като четиримата задигат от паркинга на хотел Лавега в Кюстендил лекия автомобил на сръбски гражданин, дошъл в областния град като участник в панаир Краище 2000.
Процесът тъпка дълго време, без да започне не само заради липсата на Дългия, но и заради неизпълнение на съдебна поръчка за призоваване на пострадалия, обясни прокурор Стефанова.
Обвиненията, повдигнати срещу кюстендилската част от групата, са за вещно укривателство в големи размери, а пред закона Хайо трябваше да отговаря за престъпление по чл.196 А от Наказателния кодекс: За кражба в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.
Кюстендилски криминалисти обясниха, че перничанинът е бил викан в Кюстендил многократно, за да демонстрира и предава опит по отключване на немски коли, в което се бил специализирал. Според тях Хайо отключвал немските возила с марки Ауди и Голф за не повече от 15 секунди, което си е рекорд за българската автомафия.
Справка в полицейските масиви показва, че Николай Христов-Хайо, заедно с дясната му ръка Валентин Кирилов-Пуйката могат да бъдат обявени за най - продуктивните крадци в Югозападна България. На отчет им се водят поне 30 луксозни автомобила, сред тях са най-вече коли с марката Ауди.
Кюстендилската част от групата също е известна в средите на автокрадците. Васил Тошев-Дългия, Павел Емилов-Мравката и приятелчето им Асен Китанов-Психото станаха особено популярни, след като бяха арестувани на 20 срещу 21 април 2002 година по време на лудо преследване с полицейски автопатрули по пътя Кюстендил - София в Конявската планина.
Гонката беше финал на петмесечна полицейска операция срещу т.нар. Банда на Психото. Според полицейските информационни масиви тогава Китанов и съучастниците му бяха отговорни за кражбата на 15 скъпи по онова време леки коли. Возилата по-късно били връщани на собствениците им срещу солидна сума, която обикновено била половината от цената на задигната кола.
Процесът срещу тройката автокрадци бе прецедент и предизвика одобрителни аплодисменти. Делото започна на 14 септември 2002 г. и завърши за по-малко от час в Кюстендилския окръжен съд. За това време магистратите в черни тоги дадоха петгодишни ефективни присъди за тартора на групата Асен Китанов-Психото и Васил Тошев-Дългия, който получи наказанието си задочно. Третият подсъдим Павел Емилов-Мравката се размина с четиригодишна условна присъда.
Казусът с убития подсъдим Хайо е най-прегледната илюстрация какво би свършил прословутият фантом, наричан Единна информационна система за противодействие на престъпността (ЕИСПП). Според идеята системата трябва да свърже МВР, прокуратурата, следствието и съдилищата у нас, така че да може да се проследи съдбата на всяко едно престъпление, дело и обвиняем. За 13 години от появата си тази идея брадяса, а животът не спира да дава примери, че от Страшния съд няма измъкване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във