Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Халата Алчо и хлябът на ловчанлии

Партиен, кметски и полицейски чадър осигуряват старта в бизнеса на съратника на Крушата

Двадесет години след началото на прехода жителите на Ловеч приличат на мойсеевия народ и за тях походът през пустинята продължава. Пътуването би свършило, ако някъде далеч зад тях останат някои символи от началото на прехода. Но те са тук и сякаш напомнят, че от тях няма отърване.


Един от тези символи, появил се в борческите години на 90-те, и до ден днешен е част от битието на ловчанлии. За тях Алидин Алиев, по прякор Алчо, все още е като онази зла хала от приказките, от която сън не ги лови.


Алчовото CVпо подобие на стотиците му събратя също започва на борческия тепих. Но името му така и не се покрива със спортна слава. За сметка на това той се прочува като дясната ръка на прочутия местен мафиотски бос Стефан Мирославов-Крушата, с когото вилнеят из ловешките заведения и всяват страх сред прохождащите дребни бизнесмени, размахвайки рекетьорски бухалки.


За разлика от ментора си Крушата, който беше първият мафиотски бос в историята на прехода, поръчан и отстрелян майсторски от неизвестен и до ден днешен снайперист през септември 1993 г.,


Алчо се укри от мушката на стрелеца

И до ден днешен из страната се носи възгласът му Аз съм следващият!, нададен , след като чул новината за покушението над Крушата. Страхът от убиеца дотолкова парализирал сподвижника на Крушата, че дори се примолил полицията да го вкара на сигурно място в ареста.


Дали действително е отправил такава молба, или на мълвата устата е голяма, не е ясно, но от онези години до ден днешен Алиев много нарядко вижда как изглежда небето през решетки. Толкова рядко, че същата мълва, която сложи в устата му горещата молба за спасение, дори заговори за полицейски чадър, под който бившият борец продължи да върши зулумите си. А политически партии и местна общинска власт, включително и сегашният кмет на Ловеч Минчо Казанджиев , дадоха всичко от себе си, така че бизнесът на бившия борец в града на люляците да разцъфти и да връзва.


Соченият за лидер на престъпна група в Ловеч Алидин Алиев-Алчо се е ползвал с чадъра на всички политически сили, участвали в управлението през последните 20 години, заяви миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов по време на юлското съвещание на МВР. Аз не бих конкретизирал определена политическа сила. Алчо не може да бъде даван на една или друга партия, защото той е значима фигура и се ползва от привилегията да бъде толериран доста дълги години, допълва силовият вицепремиер.


Признанието, направено от един от хората, притежаващи най-много властови механизми в държавата, навява тъга. След дългогодишното чадъросване борческият символ на Ловеч най-сетне беше хванат в крачка и МВР му прати спецченгета, за да го арестуват.


Невижданото дотогава чудо

се случи на 30 март миналата година. Ловеч осъмна в полицейска блокада, а двамата най-близки до Алчо хора - братовчедите Аделин и Огнян Дермански , бяха задържани. Братовчедите са съдружници на Алчо в хлебарския бизнес, дърводобива и търговията с безалкохолни напитки на територията на региона и Ловеч.


Задържаните първоначално отлежаха 24 часа в ареста, после прокуратурата им удължи престоя на 72 часа. Алчо обаче така и не попадна там, защото просто изчезна от града. Логично се появи и съмнението, че някой е предупредил Алиев за акцията на МВР. Това можеше да бъде само от най-високото място в местното РПУ, където началник беше Красимир Калев.


От самото вътрешно министерство изтече информация, че хрътките на ведомството от дирекциите Вътрешна сигурност и Инспекторат ще душат в РПУ-Ловеч за изтичане на служебна информация. При инспекторите вече бяха събрани няколко сигнала, от които става ясно, че Алчо се ползва с благоразположението на полицейски началник и е знаел за някои оперативни разработки, водени срещу него.


Междувременно една седмица след акцията Алидин Алиев-Алчо се появи в града и на 8 април 2010 г. сам се предаде в полицията.


За резултата от проверката на Вътрешна сигурност в РПУ- Ловеч МВР замълча. Но един месец след като Алчо се предаде, на 26 май в управлението настъпиха кадрови промени. Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов от 26 май 2010 г. бе прекратено служебното правоотношение на Красимир Славейков Калев - началник РУ Полиция -Ловеч, поради придобиване право на пенсия. Функционалните задължения на началник РУП-Ловеч бяха възложени на гл. инспектор Владимир Петков - шеф на сектор Охранителна полиция.На негово място пък беше назначен Светослав Славчев. Новият началник на РПУ се сдоби и с нов заместник - Даниел Колев, който дотогава оглавяваше Териториалното звено за борба с организираната престъпност. Така мистериозното изчезване на Алчо в деня на акцията на МВР приключи с падане на една началническа фуражка и включване на свежи сили в ръководството на управлението.


Най-любопитно е обаче, че пенсионираният шеф на полицията Красимир Калев много бързо си намери работа, и то не къде да е, а в общината. Там го приюти кметът на града Минчо Казанджиев, който направи Калев шеф на общинската полиция. Навярно защото началникът на управлението, което толкова години си мълчеше за подвизите на Алчо, е безспорен гарант за сигурността на ловчанлии.


Дали обаче е така? Срещу Алчо например има заведени няколко преписки за побой, но неясно как


досието му в полицията е чисто като момина сълза

За него в града от години се говори, че е рекетьор, че се занимава с крадени автомобили, незаконна сеч в горите и какво ли не. Въпреки това до момента на ареста му през 2010 г. той не се води криминално проявен.


Доникъде не стигна и разследването за серия от умишлени пожари в града, най-вече на собственост на хора, които се занимават с хлебарски бизнес в Ловеч и региона. Още през юли 2004 г. например са подпалени три автомобила на паркинга на фирмата ЕТ Нанков 932, която зарежда обекти в Ловеч, Плевен, Троян с тестени изделия. През август с.г. изгарят и два автомобила на пласьора им в Троянско Илия К.. Серията подпалвания продължава в с. Продимчец, Сопот, Ловеч.


Никой от разследващите полицаи тогава не свързва пожарите с Алидин Алиев-Алчо, макар че две от фирмите му - Мелиса ООД и Алкс-А, агресивно се налагат на пазара за хляб в Ловешко и постепенно избутват конкурентите си в ъгъла. Ловчанлии разказват как Алчо и хората му влизат в супера, където се предлага хляб на по-ниска цена от неговия, и събарят стоката на пода. След това, естествено, зареждат от своите изделия.


Агресивното налагане на тукашния пазар става не без помощта на местната власт. За ловчанлии не е тайна как хлебарският бизнес на Алчо се разрасна толкова, че се наложи той да изгражда хлебарски цех и фурна. Навръх Коледа 2008 г. кметската управа, под ръководството на Минчо Казанджиев, кой знае защо вместо да запива кротко с троянска сливовица трескаво работи. И в резултат на тази активност Алидин Алиев се сдобива с разрешение за строителство на фурна на фирмата Мелиса ООД.


Бизнесът на Алчо се разширява. Дотолкова, че той решава да опита и меда на парите, идващи от европейски фондове за развитие на средния местен предприемачески дух. През декември Мелиса ООД подписва договор по програма ФАР и Министерството на икономиката и енергетиката Конкурентоспособност, за закупуването на машини и оборудване за хлебарски цех. Алчо и партньорите му братовчедите Дермански са с размах и през 2008 по програма Развитие на човешките ресурси подписват контракт министерството на Емилия Масларова за обучението на 16 безработни в хлебарския занаят... По същия договор се предвижда и закупуване на нов парогенератор и нови модерни машини за рязане и пакетиране на хляб.


В резултат на всички договори през ръцете на Алчо и компания минават


над 1 млн. евро европейски пари

Разследване на Окръжната прокуратура в Ловеч през 2010 г. обаче стига до шокиращи данни - новите машини, закупени по договорите, всъщност се оказват стари. Последния транш от европейските пари Алчо и съдружниците му получават през 2009 година. Вместо да купят договорените машини, те обаче взели стара тунелна пещ от ловешкото село Казачево, пребоядисали я и я монтирали във фурната в Ловеч като нова.


След ареста на Алиев и съдружниците му МВР-шефът Цветан Цветанов разкри, че срещу тях са повдигнати обвинения за злоупотреби с европейски фондове, събрани са доказателства за незаконен дърводобив и изнудване на конкурентите в хлебарския бизнес. Въпреки това разследването срещу престъпната дейност на Алидин Алиев-Алчо вече една година тъпче на едно място. На 8 април т.г. законно установеният срок за задържане на Алчо, който прекара в ареста една година, изтече и той беше освободен с мярка домашен арест. Междувременно Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност още през май м.г. вкара в Ловешкия окръжен съд иск за запор на имоти и сметки на Алчо и ортаците му. Комисията започна проверка и установи, че имуществото на Алиев струва общо 17 392.5 минимални работни заплати, а искът срещу него е за 4 315 325 лева. Най-странното е, че докато Алчо е в ареста по обвинение за злоупотреба с европейски средства, незаконен дърводобив и рекет, Ловешкият окръжен съд издава удостоверение от 20 май 2010 г. за вписване в Търговския регистър на Ловеч хляб ООД, със седалище Ловеч, представлявано от Аделин Дермански и собственост на Алидин Алиев и Аделин Дермански. Статутът на фирмата е действаща, дружеството не е било обявявано в ликвидация. Както сочи името на дружеството, фирмата се занимава с хлебопроизводство, транспорт, спедиция, складиране, зарежда заведения за обществено хранене и обекти на територията на Ловеч. Освен хляб и производство на пиво Ловеч хляб извършва всякакви дейности и услуги, незабранени от закона.


Законът явно е врата у поле, що се отнася до дейността на разследвания вече една година Алчо. Фирмата му и до ден днешен произвежда хляб, въпреки че банковите сметки на Алчо са запорирани и всеки момент ще му вземат имущество за милиони левове. Бизнесът върви, като бонусите на кмета Минчо Казанджиев към борческия символ на Ловеч не секват и Алчовия хляб отива дори и за детските градини в града.


В същото време домашният арестант може често да бъде видян в заведенията в центъра на Ловеч. Купонът продължава, както в доброто старо време. За ужас на ловчанлии...

Facebook logo
Бъдете с нас и във