Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хартиени мерки срещу полицейското насилие

Ръководството на вътрешното министерство откри топлата вода с извода, че срещу България се водят страшно много дела в съда в Страсбург заради незаконни действия на полицията. Това заключение произнесе заместник-министърът на вътрешното ведомство Веселин Вучков, докато откриваше семинар за ограничаване на полицейското насилие при задържане. Той беше под наслов Етични норми на професионално поведение, зачитане правата на задържаните лица и ограничаване на полицейското насилие и се състоя на 21 ноември в Академията на МВР.


Участниците в семинара разискваха въвеждането на стандарта абсолютна необходимост при употреба на оръжие и помощни средства и анализите в доклада на временната анкетна парламентарна комисия, която проучваше факти и обстоятелства относно случаи на превишени полицейски правомощия.


Както вече е известно, тази комисия успя да скара опозиция и мнозинството в НС заради констатациите в доклада й по три случая на насилие - обстоятелствата около убийството на Мирослава в Перник, акцията в Мировяне за изземане на акцизни стоки и младежите, които изядоха боя заради графитите, изрисувани от тях в Скравена. Неяснотите около случая в Перник предизвикаха прецедент в залата на НС: леви и десни се обединиха и излъчиха и алтернативна комисия за изясняване на истината. Според опозицията с доклада на първата комисия парламентът се е превърнал в средство за прикриване на драстични нарушения на законите от органите на полицията и слага политически чадър над тези престъпления.


За чест на заместник-шефа на МВР Вучков той отново призна, че насилие има, и по тази причина за последните 20 години ЕСПЧ е излязъл с 34 осъдителни решения срещу България. По думите му за последните 20 години, откакто е член на Съвета на Европа, България се намира под наблюдение, защото според европейските докладчици досега законът за МВР е позволявал прекомерна употреба на сила. България плаща прекалено много пари за обезщетения заради някои действия на полицията, изтъкна Вучков. Докато навремето страната ни е плащала средно по 5 хил. швейц . франка обезщетение на присъда, сега плаща 50-60 хил. евро за нарушаване на човешки права, поясни заместник-министърът.


МВР се оправдаваше със старите текстове на Наказателнопроцесуалния кодекс, отнасящи се до задържането под стража до възможността за неограничен престой на задържаните в ареста. Тези текстове вече са отменени и в нормативната база е включено правното изискване постоянната мярка за задържане под стража да се налага само с определение на съда.


Анализът на случаите на отсъждания на Страсбург е разкрил също, че в преобладаващата си част делата там са предизвикани и от разпоредбите на стария Закон за МВР, позволяващи прекомерна употреба на сила. Те също бяха отстранени през 2012 г. с новия закон за МВР. В него са въведени нови стандарти при прилагането на физическа сила и оръжие. Сред тях е и т.нар. стандарт за абсолютна необходимост, който влезе в сила от 1 юли тази година. С промените бе забранено използване на животозастрашаваща сила и оръжие за задържане или при бягство на лице, което е извършило или върши ненасилствено деяние, ако не застрашава нечий живот. Полицаите се задължават да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на хората, срещу които се налага използване на физическа сила или помощно средство. Употребата на оръжието трябва да се преустановява веднага, след като е постигната законната цел на задържането, се казва в новия закон. Заместник вътрешният министър Веселин Вучков обаче отчете, че наскоро въведеният стандарт абсолютна необходимост все още е само твърде теоретичен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във