Параграф22 Daily

§22 Анализи

Хасково, Хасково, мой малък Харвард!

Бъдещият министър на културата на сцената на читалището в Татарево.
S 250 15a28bf5 50fd 4a30 b381 31d69fe376e7
S 250 7e03c261 57e0 401f b1c3 62c6022aa03a
S 250 178f2e34 c1fb 42c3 a6c3 804e12c9ed38

Ако незабравимият Тодор Колев можеше днес да изпее популярната си "Песен за любимия град", със сигурност рефренът й би започвал така: "Хасково, Хасково, мой малък Харвард, Хасково, Хасково, обичам те!" Предположението с голяма доза категоричност е подковано от факта, че по подобие на университета Харвард, напоследък този български град се е превърнал в истинска ковачница за кадри по високите етажи на властта - като се започне от парламента, мине се през президентството и правителството, та се стигне до ведомствата с голямо и не толкова голямо значение. 

Два от най-важните сектора в българския обществено-политически живот са в ръцете на хасковлии - държавните пари са под опеката на министъра на финансите Асен Василев, а за културата се грижи читалищният спомоществовател и будител министър Атанас Атанасов.

Най-любопитното е, че в годините, когато и двамата са започнали да "пишат" биографиите си, те са били свързани повече с лоното на културата. И са вървели по стъпките на друг известен хасковлия - Аспарух Лешников-Ари. Духът на тенора от популярната през 30-те години на миналия век в Германия вокална група "Комедиан Хармонистс", известен с прякора си "Царят на горното фа", тайничко е бдял над гимназистите Асен и Атанас, в миговете когато медногласните им вокали са се извисявали в хора на хасковската Немска гимназия.

Името на смесения хор било "Лира", а през школата му са преминали не само Асен Василев и Атанас Атанасов, но и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на ГЕРБ и бивш депутат Делян Добрев. Той обаче бил толкова старателен и ученолюбив, че последната година в гимназията зарязал хора и залегнал над матурите. 

Дългогодишният диригент на "Лира" Стефка Тъканова споделя, че Асен Василев е имал невероятен музикален талант и свирел на пиано. За разлика от него, Атанас Атанасов бил отдаден на цели три любови - хоровото пеене, класическата китара и... тениса, където постига един наистина забележителен успех: на 14-годишна, заедно с днешната световна звезда Григор Димитров, Атанасов става републикански шампион на двойки.

Любопитно е, че Атанасов е "открит" от премиера Кирил Петков за политиката в обновеното читалище в село Татарево, Първомай. В селото на дядо си Атанас и баба си Петра, дългогодишни учители в Татарево, през 2014 г. бъдещият министър на културата започва кампания за почистване и ремонт на селското читалище. Със съдействието на фондация "Creative Visions" в САЩ, той стартира проекта си "Unlock The Stage" и с 15 000 долара и помощ от американски приятели "отключват" и излъскват до блясък потъналото в боклуци селско читалище.

Мотивът с "откритието" не е непознат в българската обществено-политическа митология. Както Атанасов е бил намерен покрай читалището в Татарево, преди него бившият премиер Бойко Борисов по сходен начин си избра здравен министър през 2010 година. Борисов срещнал кандидата за нов здравен министър Анна-Мария Борисова на разклона за Велико Търново, като изобщо не бил чувал за нея до тази вълнуваща среща. И както благо разказа историята тогава, Борисов препитал Борисова и останал много доволен от нейните идеи за реформи в здравеопазването.

Наистина Борисов разказваше благи истории, но тази на читалищният спомоществовател и настоящ народен будител изглежда по-достоверна и по-красива, защото героят й остава отчетливи следи по пътя си от Хасково до колежа "Уитман" в Уала Уала, щат Вашингтон, обратно до село Татарево и в крайна сметка до кабинета си на бул. "Ал. Стамболийски" № 17. 

Случайно или не, един от приятелите на Атанасов от годините в Немската гимназия и "колега" в смесения хор "Лира", също е "намерен" за политиката. Става дума за Лозко Лозев от управляващата партия "Продължаваме промяната", който заедно с Младен Запрянов влязоха в парламента на мястото на избраните за министри Асен Василев и Атанас Атанасов.

Инж. Лозков е член на Комисията по труда, социалната и демографската политика, и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно управление. Съгражданинът му Запрянов пък участва в Комисия по електронно управление и информационни технологии, Комисия по политиките за българите извън страната и в Делегация в Парламентарната асамблея по франкофония.

Общо осем депутати е дал град Хасково в 47-то Народно събрание.

Освен хората на Кирил Петков, в парламентарната "група" на хасковлиите влизат Делян Добрев и д-р Георги Станков от ГЕРБ-СДС, Сезгин Мехмед и Мюмюн Мюмюн от ДПС, Владимир Маринов от БСП и д-р Силви Петров от ИТН.

Последното назначение на хасковлия в държавната администрация бе това на Смиляна Николова Нитова-Кръстева от БСП, бивш депутат от "Коалиция за България" в 42-то Народно събрание, член на Националния съвет на БСП, юрист и виден адвокат от Хасково.

Изненадващо Нитова бе назначена от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова в Държавната консолидационна компания (ДКК) като заместник-председател. Името й нашумя покрай смяната на местния лидер на червените в Хасково Антон Атанасов с Камен Тодоров, считан за близък до Корнелия Нинова.

Смяната бе съпроводена от скандал по време на конференцията на местната структура на партията през 2019 г., чиито кворум бе под въпрос, но с поредица от трикове тогавашният председател на БСП-Хасково Антон Атанасов бе свален и на негово място бе избран Камен Тодоров. Преди да се озове в ДКК, Нитова сред осемте номинирани кандидати за народни представители на БСП-Хасково.

Припомняйки, че избраният за втори мандат като президент Румен Радев също е от Хасково и също е преминал през прословутата немска гимназия в града, имиджът на града като банка кадри за управленци се оказва истина.

Има обаче и още нещо, с което дори и Харвард не може да се похвали. Тук от 2006 г. със светлината на познанието и почтеността грее масонската ложа "Слънцето на Тракия", патентен номер 036, Ориент Хасково. А бившият възпитаник на хор "Лира" и бивш министър на икономиката от кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев е част от ложата...

Facebook logo
Бъдете с нас и във