Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХЕЙ УШИЧКИ, ХЕЙ ГИ ДВЕ!

Беше време, когато с гордост твърдяхме, че живеем в страна на поетите. После дойде време, когато стана ясно, че някои от известните ни творци всъщност са били доносници на ДС.
А оттук нататък със сигурност и без грам иносказание можем да заявим, че занапред ще живеем в страната, където и стените имат уши. Този извод се налага, след като в Народното събрание най-накрая се появи и в четвъртък (12 юни) бе представен дългоочакваният и широко рекламиран проектозакон за промените в МВР.
Документът, подписан от парламентарните групи на трите управляващи партии, регламентира новата структура и функциите на звената на вътрешното министерство след появата на Държавната агенция Национална сигурност.
Преди да станат известни кои са новите герои в борбата с престъпността, вече беше ясно, че подслушването ще продължи да играе важна роля в бъдещата работа на МВР, пък и в алъш-вериша на различни политически субекти с информацията, придобита от спецсредства.
Това стана с активното участие на вътрешния министър Михаил Миков, който за съвсем кратко време претърпя метаморфозата от враг на микробетона до човека, който бетонира службата за подслушване в системата на МВР. Струва си да си припомним как той убедено защитаваше тезата, че противодействието на престъпността е била ефективно и преди да се появят мобилните телефони, позволяващи да се слуша дишането на криминалния контингент.
Точно преди месец в телевизионно интервю той обяви специалните разузнавателни средства за скъпоструващи и донякъде неефективни. ...Статистическият процент на реално използваните специални разузнавателни средства за доказване в съда е твърде малък. Да сложим още един по-голям процент за събиране на информация, която, да речем, е послужила за разкриване на престъпления. Но анализът, поне беглият ми, външен, съвсем, ако щете като гражданин, анализ, е, че има един изключително голям процент, който струва скъпо на данъкоплатеца, който никога не се ползва за нищо, освен да прашасва в някой шкаф, защитен от класифицираната информация, което означава още разходи за това, каза министър Миков.
Вместо да хвърли този горещ картоф в премиерските шепи, каквато нагласа за бъдещето на подслушвателната служба извън МВР съществуваше преди месеци, министър Миков и депутатското лоби около Георги Юруков от БСП (апологет на идеята ДОТИ да остане в системата на министерството) яростно се бориха да го задържат. За подобно поведение народът ни много точно е рекъл хем боли, хем сърби.
В резултат на метаморфозата се стигна до опъване на нервите в рамките на тройната коалиция, като шефът на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов открито се обяви против оставането на скандалното звено в рамките на МВР.
Интимните отношения в управляващата коалиция обаче са друга тема, достойна за политическо скандално жълто обследване. Бедата е, че под афишираното желание да спестят левчетата на данъкоплатците властимащите всъщност ще бръкнат много надълбоко в джобовете им. Няма как това да не се случи, след като вече в държавата ни ще функционират по закон две служби за проследяване и подслушване - едната е Главна дирекция Технически операции в ДАНС (ГДТО) , другата е агенцията в МВР.
За да осъществява дейността си, ДАНС ще трябва да се оборудва с необходимата техника и да назначи експерти, които могат да боравят с нея. Всичко това струва пари, които е ясно откъде ще дойдат.
На заседанието на Комисията по вътрешна сигурност в четвъртък, на което беше изслушан министър Миков, стана ясно, че от ДОТИ-МВР вече изтичат кадри в посока на ДАНС. Заговори се, че десетина експерти от дирекцията вече са получили покана да преминат на работа в агенцията по сигурност.
На заседанието стана известно също, че бившият МВР шеф Румен Петков и директорът на ДАНС Петко Сертов негласно са се договорили кадрите от ДОТИ да преминават в ГДТО след подаване на едномесечно предизвестие. Така се спестявала тежката и продължителна процедура по проучването във връзка с достъп до класифицирана информация, какъвто задължително трябва да имат служителите и от двете звена.
За очертаващия се отлив на кадри от вътрешното министерство спомена и депутатът от ДПС Ахмед Юсеин, член на комисията. Той формулира и една от причините в спецзвената на МВР да се наблюдава известно напрежение - разликата в заплащането на служителите в ГДТО, ДОИ и ДОТИ. Ако се предприемат действията по изравняване на заплащанията им, какъвто апел вече нееднократно отправиха и министър Миков, и депутати от тройната коалиция, това на практика означава наливане на още пари в бюджета на МВР. А както и Миков обяви, 81% от него отива за заплати. Останалото - за компютри, автомобили, бензин, експертизи, обучение, за кое по-напред? И за каква ефективност дори и с новата структура на МВР можем да говорим?
Иначе шефът на МВР обяви, че първата задача на министерството е да се увеличи разкриваемостта на тежките криминални престъпления. Основен приоритет на новоструктурираното министерство ще бъде подобряване на разследващата функция, като в близките шест-осем месеца министърът обеща, че ще намери финансов ресурс за компютъризацията на тази дейност. Освен това МВР ще обува ченгетата с нови обувки, нови униформи и ще им купува мотори за по-голяма мобилност.
От бегло изброеното дотук става ясно, че този, който удари калема и направи сметката, ще се хване за главата. И по стар келнерски обичай ще си избие парите, че дори ще си прихване и своето. Да му мислим ние, дето сме седнали на тази маса...

Facebook logo
Бъдете с нас и във