Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хей ушички, хей ги две, те ще слушкат по-добре!

Иде нов строг ред за подслушване и контрол при прилагането на спецсредства

Пълна подмяна на досегашната организация при прилагането на специалните разузнавателни средства предвижда ръководството на МВР. И въвеждане на някои холивудски технологични номера. За да представи тези мерки, войнството на Цветлин Йовчев се появи в пълния си състав и блясък: заместниците му Йордан Грамов, Васил Маринов и Пламен Ангелов, главният секретар на ведомството Светлозар Лазаров и новият шеф на сегашната Специализирана дирекция Оперативно-технически операции Цветан Китов.


Преди да дойде ред на мерките, МВР-шефът се похвали, че затягането на дисциплината в СДОТО вече дава резултат. Вече се отчита трикратно намаление на прилаганите СРС-та. В момента всички искания за подслушване са толкова, колкото през 2012 г. поискала само Главна дирекция Борба с организираната престъпност, поясни Йовчев.


За първи път от толкова години подслушване беше разредена авторитетно и аргументирано гъстата информационна мъгла, която по традиция покрива този сектор от дейността на вътрешното ведомство. Приносът за това бе на Йовчев и екипа му, които не оставиха неосветено кътче от работата на сегашната СДОТО и на бъдеща Държавна агенция технически операции.


Самите


мерки за гарантиране на законността

и за повишаване на ефективността от прилагането на СРС бяха представени от шефа на СДОТО Цветан Китов. Преди всичко организацията при прилагане на СРС се променя така, че да се документират всички извършвани действия при подготовката, провеждането и приключването на употребата им. За тази цел ще се въведат регистри за контрол на използването на техническите средства за подслушване. Те ще бъдат описани и номерирани. Служителите, които прилагат спецсредствата, също ще бъдат вписвани в регистрите. Нов ред се въвежда и при съхранение и при използване на техническите средства. Ще бъде изготвена инструкция, която регламентира отчетността и контрола при запазването им. Срокът за въвеждането на мерките е края на август 2013 година.


Втората важна стъпка, чийто срок е октомври тази година, е въвеждането на регистър за контрол на СРС, който включва: регистриране на искането за използване, правна квалификация на деянието за което се изисква СРС, дата на разрешението за използване на спецсредството, регистрация на разрешението за използване в регистратурата на СДОТО, начало и край на прилагането, изготвяне на веществени доказателства пред съда (ВДС) с регистрация на ВДС-то.


Мобилната техника за подслушване също ще бъде сложена на място, предвиждат мерките на МВР. Предстои да се регламентира редът за използване и съхранение на мобилната техника за контрол на GSMкомуникатори. Новият ред включва мерки за създаване, съхранение, отчитане и архивиране на т.нар. лог-файлове. Това са файловете, които се генерират служебно от апаратурата и съдържат информация за времето, мястото, съдържанието на наблюдението. Ще се документира и режимът на работа на мобилната техника. Маршрутите на т.нар. цецомобили, както и съотносимата с тях информация за GSM -клетките вече ще бъдат контролирани и документирани.


Ще бъдат въведени и технологични екстри

като осигуряване на непрекъснат технически контрол на местоположението и използването на СРС чрез монтиране на GPS на автомобилите, преносимите устройства за подслушване (с изключение на миниатюрните бръмбари). Срокът за въвеждането на тези мерки е декември 2013 година.


Предвидено е също въвеждане на двустепенна система за контрол при маркиране на комуникаторите в националната система за мониторинг, изграждане на единна информационна система за експлоатация и контрол на СРС, сертифицирана по ISO27000, срещу злоупотреба със служебна информация. Освен това ще бъдат въведени технологични карти с описание на завършените технологични цикли за всеки способ при прилагане на спецсредства.


Строгите мерки предвиждат до декември 2014 г. да се доизгради система за контрол над достъпа в помещенията на СДОТО и видеонаблюдение.


Една от най-любопитните и сигурни мерки за контрол е въвеждането на защитно-техническо маркиране (т. нар. водно маркиране) на аудио-видео файлове, получени в резултат на прилагането на разузнавателни средства. Такива разработки вече съществуват в областта на авторското право в музикалното и филмово творчество. Водната марка ще показва дали файлът е правен в МВР. Тя се запазва дори когато от файла е отнет някакъв фрагмент и се появява при всеки презапис.


Реформите в скандалния сектор за СРС предвиждат и създаване на развойно звено и учебен отдел за усъвършенстване на методите за прилагане на СРС. Набелязано е и разработването на нови -


въвеждане на електронен подпис и на електронно деловодство

Представяйки мерките, директорът на СДОТО Китов заяви, че подобни изисквания е имало и досега, но те не отговаряли на вижданията му за ефективност на системата. МВР-шефът Цветлин Йовчев дискретно упрекна Китов, че е бил прекалено деликатен, защитавайки досегашното статукво в дирекцията. Две проверки на прокуратурата досега показаха, че няма добър ред при прилагането на СРС и съхранението на информация от такива средства, призна Йовчев. Редът трябва да се промени, строгите мерки са абсолютно необходими, обяви той.


Реформите в сектора са били съгласувани с Европейската комисия, макар че стартът на разговорите да не е бил добър и да има малко закъснение. За повечето от тях няма да се похарчи и един лев, обясни министърът. Въведат ли се мерките, ще има контрол на мига, ефективност и спиране на кранчето за изтичане на информация, увери Йовчев.


И докато МВР-шефът аргументираше необходимата промяна в СДОТО, долетя новината, че след като парламентът отхвърли президентското вето върху промените в Закона за специалните разузнавателни средства, Плевнелиев все пак ще го пусне, но ще сезира и Конституционния съд. В съобщение на президентската администрация от вторник (6 август) се казва, че с ветото си върху някои текстове от закона президентът е дал възможност на депутатите да ги обсъдят още веднъж и с минимални редакции да избегнат каквото и да е съмнение, че могат да бъдат използвани за противоконституционно въздействие върху работата на съдебната власт. Възможността органи извън съдебната система, като новосъздаденото Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, да дават задължителни указания на магистрати и разследващи органи, да изискват цялата информация, дори и по текущи дела, да разполагат с достъп до всички документи, не кореспондира по никакъв начин с принципите, заложени в конституцията , повторно изтъкна Плевнелиев. Не по-малко опасна е и тенденцията с тези законови текстове да се разшири обхватът на парламентарния контрол дори върху съдебната власт. За съжаление парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлиза в полето на компетентност на другите власти, пише президентът. Според него предвидената в променения ЗСРС възможност парламентарна комисия да упражнява


контрол върху вътрешното убеждение на съдии

и прокурори създава опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава. Президентът изразява своята увереност, че принципите на разделение на властите и независимостта на съдебната власт са в самата основа на правовата държава и не могат да бъдат поставяни под условие, без значение каква е целта на промените в отделен закон. По тази причина държавният глава ще използва правомощията, които конституцията му предоставя, и ще сезира Конституционния съд, се казва в съобщението.


Утешителното в разгарящата се война между президентската институция и изпълнителната власт е, че дори КС да обяви за противоконституционни някои от текстовете в ЗСРС, мерките за контрол при прилагането на спецсредства ще бъдат въведени. И сивата зона, в която МВР от години удобно се беше разположило и мърдаше с уши, най-сетне ще отиде в историята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във