Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хепиенд по случая Червенкова

Търсената от американското правосъдие за незаконна търговия с медикаменти и пране на пари счетоводителка Гергана Червенкова се размина с екстрадиция по най-добрия начин. Но възможността САЩ да я поискат все пак остава. В четвъртък (25 юли)Софийският апелативен съд (САС) сложи точка на процеса, след като два дни по-рано получи писмо от американското посолство, че искането за екстрадиция е оттеглено. Американските власти уведомиха съда, че причината за оттеглянето е получената информация от разследването в щатската прокуратура на Ню Йорк. Това е по-добре за българката, отколкото досегашните причини за отлагане на заседанията - липса на документи, които съдът поиска от американците. Ако тези документи бяха изпратени, българският съд би бил изправен до стената заради клаузите на двустранния договор със САЩ за екстрадиция, който не дава право на преценка за вината в подобна ситуация.


Оттеглянето на искането за екстрадиция вероятно има и политически подтекст с оглед обществения отзвук на казуса у нас. То отваря обаче пътя към сваляне на повдигнатите обвинения срещу Червенкова (общо 6 на брой, за които се полага 68 години затвор). Засега не е ясно каква е новата информация, получена от американските разследващи, но е възможно да става въпрос за документите, които адвокатите на българката изпратиха зад Океана. Стремежът им беше именно този - щатските прокурори да ги приемат като оневиняващи доказателства и да прекратят разследването срещу нея.


Гергана Червенкова беше задържана в края на ноември миналата година. МВР обяви, че тя е изпрала 5 млн. долара, а след посещение в САЩ тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов я посочи като основния играч в организирана международна престъпна група. Цветанов така беше набрал скорост, че дори обвърза задържането и екстрадирането й в Щатите с отпадането на визите за български граждани. После се оказа, че всички останали обвиняеми са американци, а Червенкова е просто служител, който обработва технически онлайн поръчките на медикаменти. Тя твърди, че не е и подозирала, че те могат да бъдат ползвани като дрога, не е била наясно, че продажбата им без преглед при лекар е незаконна. Въпреки официалната си мениджърска длъжност тя на практика не е имала управленски функции. Шефът й Кристиян Сверисон, срещу когото обвинения не са повдигнати, потвърди всичко това и не е изключено да е изпратил и писмени обяснения до разследващите.


С прекратяването на делото бяха отменени и мярката за неотклонение на Червенкова от 1000 лева, както и забраната тя да напуска страната. Не е обявила какво смята да прави при това положение и българската специализирана прокуратура, която също води разследване по случая, но срещу неизвестен извършител. Вероятно това разследване ще бъде прекратено веднага след като американците дадат сигнал, че приключват наказателното преследване срещу българката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във