Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХЕРОИНЪТ ИЗЯДЕ ГЛАВАТА НА ТУРСКИ ТЪРГОВЕЦ НА ЯДКИ

Дванадесет години в български зандан и 100 хил. лв. глоба постанови в началото на седмицата съдия Мирослав Начев от Кюстендилския окръжен съд срещу турския търговец на фъстъци и сушени ядки Богдай Небил, заловен с хероин на ГКПП Гюешево в първите дни на 2008 година.
Освен това присъдата на Кюстендилския окръжен съд разпорежда колата на турския контрабандист, луксозно кабрио, да бъде отнета в полза на държавата.
Делото на 50-годишния Небил бе разгледано в две заседания, тъй като контрабандистът се възползва от възможността да поиска разглеждане на делото по реда на гл. 27 от НПК, популярна като съкратено съдебно следствие. Според този текст съдът е длъжен да постанови присъда под минималния срок, предвиден от закона, обясни адвокатът на подсъдимия Анита Пешева-Пенева.
Не съм виновен, не знаех за това, че в багажника на колата ми има наркотици, сигурно някой ми ги е сложил, докато бях на хотел..., това бяха единствените обяснения, дадени от Богдай Небил пред магистратите по време на процеса срещу него.
Ще обжалваме присъдата в Софийския апелативен съд, уточни адвокатът на обвиняемия.
Обвиненията срещу 50-годишния Богдай Небил от гр. Самандаг, община Хатай в Република Турция, са по два члена от НК. Едното е по чл. 242, ал. 4, пр. 1 от НК, който гласи: Който без надлежно разрешително пренесе през границата на страната наркотични вещества и/или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества с лишаване от свобода от десет до петнадесет години и глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева.
Когато предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, се предвижда лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.
Другото обвинение е по чл. 354 а, ал. 2 изр. 2, където е казано: Когато наркотичните вещества или техните аналози са в голямо количество, наказанието за тяхното притежание е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.
Богдай Небил е с мярка за неотклонение задържане под стража от 4 януари 2008 г., след като дежурната митническа група на ГКПП Гюешево проверила и открила в колата му Рено Меган 48 пакета хероин, старателно опаковани с кафяво тиксо и поръсени с чубрица и други екзотични подправки.
До проверката на автомобила се стигнало, след като пред учудените погледи на митничарите, при почти половинметров сняг и температури около нулата, на пункта се появило лъскаво синьо возило, в което мъж на видима възраст около петдесетте се возел със свален гюрук.
След като претърсили щателно колата, дрогата била намерена в добре скрита кухина, в която се прибира подвижният покрив на кабриото на турчина, като капакът бил надлежно залепен с пяна, за да не се отваря при проверка.
При последвалите действия станало ясно, че хероинът, укрит в лекия автомобил на турския гражданин, е с тегло 39 килограма, а стойността му, според съдебната оценка, е 3 738 315 лева.
От първия до последния ден в кауша турчинът бил категоричен, че не знае за наркотика и някой му е направил капан, за да го отстрани от бизнеса му с ядки. Справка за движението му от родния му град до момента на задържането му показва, че Богдай Небил е минал през Иран, Азербайджан и Грузия на път за Албания.
Запознати с пътя на дрогата твърдят, че областта Самандаг, в близост до иранската граница, е широко известна като място с традиции в употребата и експорта на наркотични вещества.
Присъдата на Небил се забави, тъй като по време на първото гледане защитата на турчина поиска да бъдат събрани допълнително доказателства за семейното и имотното състояние на подсъдимия, а материалите за това трябваше да пристигнат от съседна Турция, обясниха от КОС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във