Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хевиметъл

Кражбата на метали е новата златна треска в Европа, алармират световните медии. Франс прес изнесе шокиращи данни, според които Великобритания губи по 840 млн. евро годишно от кражбите на капаци за улични шахти, на кабели, пързалки, автобусни спирки, покриви, паметници, пожарни стълби и т. н. Въобще от всичко, което е направено от метал и може да бъде отмъкнато.


Обяснението - цената на металите хвърчи главоломно. Тон мед достигна миналата година исторически рекорд от 10 000 долара. В последните две години пък стойността на желязната руда е скочила двойно.


Откакто цените на цветните метали растат, зачестяват кражбите в цяла Европа. Задигането на медни и оптични кабели периодично спира железопътния трафик между Франция, Англия, Германия и страните от Бенелюкс. В дъното на всичко това по презумпция са българи и румънци, нищо че обикновено прегрешилите представители на двете страни членки са предимно от един етнос. В информациите това не се уточнява, а спипат ли някого, гледат какво пише в паспорта му и си вадят съответните национални изводи.


В резултат министърът на имиграцията на Холандия Херд Леерс обяви преди ден, че е изготвил план, който предвижда депортиране на имигранти с осъдителни присъди. Дори една е достатъчна. Леерс е толкова вбесен от крадливата напаст, че уточнява - изгонването ще става дори ако румъно -българоидът е пристигнал в страната предишния ден. А ако престъплението е тежко, той ще бъде натирен дори ако е живял дълго време там и вече се е взел за холандец.


В тази ситуация едва ли ще получим жадуваната подкрепа за Шенген! Вярно, повечето българи не са криминални типове, но кой в ЕС ще се сети за това, когато падне в зейналата улична шахта?

Facebook logo
Бъдете с нас и във