Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хижарят на Килърите ще изчака 2011-а в ареста

Хижарят Райчо Стойнев, разследван в групата Килърите заедно Янко Попов-Туци и Васил Костов-Васко Кеца като помагач за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев, остава задълго в ареста, реши във вторник (14 декември) Варненският апелативен съд (ВАС).
Магистратите оставиха без уважение молбата на адвокатите на хижаря да бъде изменена мярката му за неотклонение в по-лека въпреки твърденията им, че и Стойнев е налегнат от здравословни проблеми. Съдът поиска, но не получи никакви доказателства за влошеното здраве на обвиняемия и го остави зад решетките. Така на практика ВАС потвърди определението на Шуменския окръжен съд от 3 декември тази година.
Апелативните магистрати от Варна се позоваха в решението си на всички изводи на Шуменския окръжен съд, направени по случая с хижаря. Според ВАС шуменските им колеги са анализирали в детайли всички налични доказателства и са обосновали предположението за участието на Стойнев в организацията на покушението на Румен Рачев.
Хижарят Райчо Стойнев беше задържан в началото на септември тази година заедно с Попов и Костов при акция Килърите 2. Те бяха привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР в Шумен заради убийството на бизнесмена Румен Рачев-Пъпката, извършено през юли миналата година в Шумен.
Престъпленията, за които е привлечен като обвиняем Стойнев, са тежки по смисъла на закона, отбелязаха от ВАС. Освен като помагач в покушението над Румен Рачев хижарят е разследван и за притежанието на оръжие и боеприпаси. Защитата на Стойнев се противопостави на обвиненията, като подчерта, че тезата за помагачеството на клиента им се основава единствено на показанията на анонимен свидетел. Няма категорични доказателства за обвиненията срещу Стойнев, представените от МВР са процесуално непригодни, изтъкнаха адвокатите му.
Съдът обаче не взе присърце аргументите им. Позицията на апелативните магистрати бе, че това са въпроси, свързани с вината на обвиняемия, които ще се дискутират в хода на делото по същество. В сегашното производство ние коментираме само тежестта на престъпните деяния, както и обстоятелството, че те са извършени в група, посочи ВАС. След това обяви, че ако хижарят Стойнев се озове на свобода, може да извърши друго престъпление или да се укрие, и го остави зад решетките.
Сочените за физически убийци на Пъпката Георги Георгиев и Владимир Филев все още се издирват. Това безспорно дава известно предимство на обвинението за помагачество към останали членове на групата Килъри, тъй като все още няма преки доказателства за връзката помежду им.
В шуменския арест продължава да лежи и Георги Вълев, обвинен, че е подбудител и помагач за убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Останалите обвиняеми в това производство са Петър Стоянов-Сумиста и Петър Атмаджов, които са заподозрени като помагачи в същите две убийства, както и за участие в организирана престъпна група.
Сумиста е разследван и по подозрение, че има пръст като помагач и подбудител в убийството на бизнесмена Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 г., заедно с него вървят Васил Костов, с Янко Попов, с Георги Георгиев и Райчо Стойнев.
Георгиев беше застрелян на 7 април с два куршума в главата, тялото му беше открито на площадката на партера в блок №102 в ж.к. Люлин между вратата на асансьора и тази на мазето. Той беше изпълнителен директор на дружество Атоменергоремонт, 70% от акциите на което са собственост на Българска енергийна компания, свързана с Христо Ковачки. Останалите акции държи държавата. Атоменергоремонт е фирма, която ремонтира АЕЦ Козлодуй. Преди седем години Българска енергийна компания плати 15.6 млн. лв. за Атоменергоремонт. Проблемът около приватизацията възникна в началото на юни 2003 г. след публикация в австрийското списание Фокус. Там се твърдеше, че сигурността на АЕЦ Козлодуй била застрашена от съмнителните кандидат-купувачи на дружеството, от които само един имал опит в бранша.
Варненският апелативен съд потвърди и решението на Шуменския окръжен съд за наложената забрана на Райчо Стойнев през следващите два месеца да обжалва мярката си за неотклонение. Определението на въззивния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във