Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хиляди лични карти с изтекъл срок преди вота

Повече от 82 хиляди лични карти са с изтекъл срок и това може да се окаже огромен проблем за тези, които искат да гласуват на 23 октомври, а не са си подменили личните документи.


Това заяви и.д. министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на брифинг на тема Организационни мерки на МВР за законосъобразно протичане на изборния процес. Той се състоя в петък (14 октомври) в София. Изправността на личните документи бе отчетена като много важен фактор за протичането на изборния процес и по тази причина МВР предлага допълнителни административни услуги във връзка с изборите. Звената Български документи за самоличност ще работят с увеличено работно време в навечерието на изборите.


Гражданите, които подадат заявление до 17 октомври (понеделник), ще получат личните си карти по-бързо. За хората, които не притежават валидна лична карта за предстоящите избори, е въведен нов образец на удостоверение, обясни заместникът на Цветанов. Той посочи, че до 17 часа на 23 октомври - деня на вота, гражданите могат да отидат в съответната служба в МВР, да подадат заявление и да получат удостоверение, с което ще могат да гласуват.


От 12.00 часа на 3 октомври работи денонощна открита линия за сигнали за търговия с гласове. Хората могат да алармират за такива нарушения на телефон 982 22 32, факс 982 56 46 и на електронна поща: [email protected] Досега на откритата линия са получени 35 обаждания, 18 от тях са достоверни, а 17 са фалшиви. Всеки сигнал се проверява - увери Вучков.


Общо двадесет досъдебни производства за престъпления, свързани с нарушаване на избирателното право, са образувани през месеците септември и октомври.


Очаква се секциите да бъдат 11 700 и за охраната им ще са необходими повече от 15 000 полицаи на територията на цялата страна. Полицията ще има грижа и за охраната и транспортирането на бюлетините. МВР участва в подготовката на изборите от началото на септември.


Наказателнопроцесуалната и оперативно-издирвателната дейност също са важен елемент от работата на МВР. Методиката за разследване на престъпления против избирателното право беше първият елемент от обучението на служителите на МВР. През лятото обучихме около 500 полицейски служители за разследване на престъпления срещу избирателното право. Те знаят, че използването на СРС е забранено, разясни Вучков. Той цитира статистика, според която през септември и октомври са издадени 158 акта за установяване на административно нарушаване на изборния закон, както и 270 предупредителни протокола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във