Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хиперболично

Някои идеи на депутатите от "Атака" заслужават да бъдат чути. Въпреки че най-често са откровено популистки. Например напълно реалистична ни се струва прогнозата на атакиста Илиан Тодоров в следващия армейски парад за Гергьовден да участват хвърчила, защото нямаме самолети. Както се изрази депутатът, останали са ни десетина автобуса "Чавдар", с които извозваме българските военни, и един вертолет, който управниците искат да свалят.

Изказването на Тодоров е художествено преувеличение. По духа си то наподобява хиперболистичното заключение, което наскоро направи главнокомандващият армията Росен Плевнелиев - той определи парада на армейските части на 6 май като грандиозен. Може би е прав, ако за последен път видяхме български военен хеликоптер в небето над София.

Изключително добър опит в преувеличението е и изказването на премиера Бойко Борисов от тази седмица. Той обяви, че армията(!) е на българо-македонската граница и подготвя оперативни точки, ако, не дай си Боже, нещата отидат на зле в Македония.

За какво ще ни послужат тези точки, един Господ знае. На кого ще оказва съдействие армията ни в един вътрешнополитически конфликт в Скопие също не е ясно.

В исторически план обаче е известно, че каквото и да правим, според македонците все сме виновни. Дори когато през 1999 г. им подарихме танкове Т-55, гаубици и муниции. После комшиите вдигнаха врява до небесата, че са били в лошо техническо и бойно състояние и това се е отразило на боеготовността на македонската армия. Което не им попречи да ги продадат...

Така че по-добре да си приберем армията и да зарежем точките. Дето се вика, всичко Мара втасала, само не се сресала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във