Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ХИПЕРТОНИЧНА КРИЗА ОТЛОЖИ ПРОЦЕСА СРЕЩУ ДВАМА ОБЩИНАРИ

Точно година след началото на процеса срещу общинския съветник и лидер на партия Радикали в Русе Тодор Бонев и колегата му от Северна лига Цветан Стефанов-Гербера делото отново бе отложено на поредното му заседание в сряда (25 юни).
Причината този път беше хипертонична криза, получена от адвокат Марин Марковски, който е защитник на Бонев. Марковски не се яви и на предишното заседание, като тогава обяснението бе неотложен ангажимент по дело във Върховния касационен съд. За неявяването му тогава съдът наложи на защитника глоба от 200 лева.
В сряда пред съда беше представено писмено искане от юриста за отмяна на глобата, което обаче не беше уважено и тя остава в сила. Поради отсъствието на защитника на Бонев не беше уважено и искането на Търговска база ЕООД дружеството да бъде конституирано като граждански ищец по делото. Въпросът ще се решава на следващото заседание, което беше насрочено за 17 септември.
Също по здравословни причини пред съда не се явиха Цветан Стефанов, който, според представена от адвоката му служебна бележка, в момента бил в стационара на неврохирургичното отделение на русенската МБАЛ, и призованият като свидетел Илчо Владимиров, който пък лежал в болничното отделение на ловешкия затвор.
Делото срещу двамата общински съветници и срещу бившите СИК-аджии и настоящи затворници Светлозар Илиев и Петко Петков е за това, че от февруари до април 2004 г. четиримата, с демонстриране на сила чрез присъствие на множество лица, свързани със силови групировки и заплахи, са принуждавали шефа на Търговска база Камен Йосифов да даде на бившия лидер на СДС Тодор Бонев 80 хил. лева. Освен това като управител на Търговска база Йосифов трябвало да издаде запис на заповед за 100 хил. евро на Светлозар Илиев.
Миналата година съдът постанови ефективни присъди на четиримата рекетьори за общо 27 години затвор. В предишния процес, на 11 октомври 2007 г., бившият лидер на СДС-Русе, а сега председател на партия Радикали и общински съветник Тодор Бонев, получи ефективна присъда от шест години затвор от Русенския окръжен съд. На четири години затвор бе осъден и друг бивш син активист и сегашен общински съветник Цветан Стефанов-Гербера. Девет години лишаване от свобода бяха присъдени на бившият сикаджия Светлозар Илиев, който с добавено наказание трябваше да излежи общо 11 години, а осем получи колегата му Петко Петков. Четиримата трябваше да заплатят и граждански иск от 80 000 лева. Присъдата обаче бе обжалвана и върната от Апелативния съд във Велико Търново.
Окръжната прокуратура на Русе внесе в съда в началото на април 2007 г. обвинителен акт срещу Тодор Бонев, Светлозар Илиев (39 г.), 40-годишния Петко Петков и помагача им Цветан Стефанов (35 г.) за участие в организирана престъпна група за изнудване. Обвиненията бяха по членовете 213а и 214 от НК. Заради използваните СРС обаче процесът се гледа при закрити врата. Според държавните обвинители четиримата използвали заплахи за насилие, включително и за убийство, за да принудят управляващия Търговска база-ЕООД-Русе Камен Йосивоф да им заиграе по свирката.
За да присъстват на делото, Светлозар Илиев и Петко Петков трябваше да излизат от затвора, където излежаваха други обвинения за рекет и участие в организирана престъпна група. През 2005 г. те бяха осъдени на по 10 години заедно с още 11 души от престъпна група, срещу която бяха повдигнати общи 63 обвинения за изнудване, грабеж, хулиганство и трафик на момичета с цел проституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във