Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Хизбула се намества на мушката

за атентата в Сарафово

Разследването на атентата на бургаското летище Сарафово през юли т.г. действително може да стане спусъкът, с който ще бъде взривен крехкият баланс в барутния Близък изток, както предвиди Параграф 22 в анализ по темата в миналия бр.45. Опасенията, че ситуацията в този район ще се взриви като самоделката от Бургас, след като резултатите от разследването се свържат с проиранската ливанска шиитска групировка Хизбула , добиват плътност. Ако това се случи, геополитическите анализатори са изправени пред опростената задачка да пресметнат до часове кога най-сетне Израел ще реализира дългогодишната мечта на САЩ да удари Иран, а ЕС и НАТО начело с Турция ще влязат в Сирия, където Хизбула крепи властта на Башар Асад. Логично мечката ще заиграе и в Ливан.


nbsp;


Тези опасения бяха събудени във вторник (13 ноември), когато израелският вестник Джерусалем пост публикува интервю на френския посланик в Израел Кристоф Биго. Според него когато взема решение дали да включи ливанската шиитска групировка Хизбула в списъка си на терористичните групи, Европейският съюз ще вземе предвид като ключов фактор резултатите от българското разследване на бомбения атентат на летището в Бургас, заявил посланикът в телефонно интервю за медията. Нашите британски приятели биха искали да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС. Но основна тежест ще има изходът от разследването в България, подчертава Биго. Той допълва, че България все още не е съобщила резултатите от него и че ЕС изчаква този процес да приключи.


Дълго време след покушението липсваха официални новини от МВР за хода на разследването. За сметка на това някои издания от Европа, Израел и САЩ, бяха доста активни. Те съобщаваха неизвестни нам факти, позовавайки се на различни източници. Германският Франкфуртер Рундшау например написа на 20 юли, два дни след атентата, че израелците вече знаят кой стои зад терористичния акт. Според изданието, два часа след взрива на бургаското летище израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е заявил, че зад акта стои Иран, а правителственият говорител дори назова и конкретно име - Касем Солеймани, командир на иранските бригади Ал Кудс.


Отвъд Океана пък авторитетният вестник Ню Йорк таймс се обади, че според неназовани представители на американски и израелски разузнавателни служби терористичният акт е бил обща операция на Иран и Хизбула . Същите тайни агенти заявили, че са били прихванати телефонни разговори между Ливан и Бургас месеци преди нападението.


Конкретни доказателства обаче все пак не бяха извадени, а нашенските служби мълчаха. Активността на западните, израелските и щатските издания, които се основаваха на неназовани източници от тайните служби, намери обяснение сред повечето коментатори по темата Близкият изток. Освен дългата ръка на иранските бригади Ал Кудс някои от тях провидяха зад атентата в Бургас и сянката на Хизбула и сирийските спецслужби. Те изтълкуваха бомбената атака срещу израелските туристи като отмъщение на групировката, която има да си връща на МОСАД за убийството на военния лидер на Хизбула Имад Мугние. Както е известно, търговецът на оръжие и организатор на военните структури на групировката беше взривен с кола бомба през 2008 г. в Сирия. Хизбула е организацията, която най-вече държи в момента сирийския режим на Асад на власт и е напълно възможно атентатът да е съвместно дело, твърдят анализаторите.


Буквално същото е заявил пред Джерусалем пост и френският посланик в Израел Кристоф Биго в отговор на журналистически въпрос каква е ролята на Хизбула в подпомагането на режима на Асад да мачка опозицията в страната. Хизбула е замесена в много неща и дори е проникнала в ливанското правителство, е отговорил дипломатът.


Очевидно натискът на САЩ ЕС да признае ливанската групировка за банда терористи все повече се засилва. Известно е, че Големият брат отвъд Океана включи Хизбула в списъка на терористичните организации още през 1995 година. Обединена Европа обаче не пожела да го направи и се стигна дотам Джон Бренан, най-високопоставеният съветник на американския президент Барак Обама в сферата на борбата с тероризма, да смъмри публично ЕС през октомври в Дъблин.


В интервюто на френския посланик се съдържа и любопитната новина, че Европа вече е пробита от натиска на САЩ. И Англия вече държи Хизбула да влезе в терористичния списък на ЕС. Биго обаче е посочил, че европейските разузнавателни служби дискутират американското настояване, защото става дума за комплексна ситуация. Според дипломата Париж обсъжда различни варианти на мерки срещу групировката. Френските интереси в Ливан и съответно отношението им към Хизбула са доста деликатни и сложни. В отговор на въпрос дали Франция не избягва да изобличи Хизбула като терористична организация, за да не развали дипломатическите си отношения с Ливан, Биго посочил, че френски военни в Южен Ливан има от 34 години, че познава добре ситуацията в Ливан и знае колко уязвима е тя. Според дипломата френските власти знаят много добре какво представлява Хизбула .


Явно в тази комплекса ситуация и Франция е напът да изостави тънката дипломация, още повече след като откъм Израел се появяват недвусмислени твърдения, че Хизбула действа свободно, намира поддръжници и получава финансиране от страните в Европейския съюз, както пише и Джерусалем пост. В тази ситуация шансовете на нашенските служби начело с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов да стигнат до изводи, различни от тези на своите европейски партньори, са нищожни. Заслужава да се отбележи, че активизирането на МВР-шефа и редките му коментари във връзка с разследването на атентата съвпадат по време с изявления на силните в Европа. Поредното му изказване бе в понеделник (12 ноември) в националния телевизионен ефир. Очаквано казаното не съдържаше нищо ново и неизвестно. Имаме достатъчно информация, която ни дава предположения кои са извършителите на атентата в Бургас, но към момента нямаме безспорни доказателства, които публично да могат да бъдат оповестени, заяви силовият вицепремиер. Никога не сме поставяли срокове, разследването на един терористичен акт не е лесно упражнение, работим интензивно с нашите партньори, каза Цветанов. Единствената реална вест от разследването бе, че снимката на евентуалния извършител, изтъпанил се пред камерите по бермуди и бейзболна шапка върху дългата си коса, ще бъде разпространена за издирване във всички държави. Новината всъщност не е нова и е от месец. Ето защо притесненията, че всъщност всички чакат да бъде изваден ключът за кутията на Пандора, нарастват лавинообразно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във